25Μάρτιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Αθλητικά | Η FIFA απειλεί με Grexit, αν δεν ληφθούν μέτρα!

Αθλητικά νέα και αποτελέσματα από την Ηλεία τον Πύργο το τοπικό προτάθλημα και την Ελλάδα.

Η FIFA απειλεί με Grexit, αν δεν ληφθούν μέτρα!

Η FIFA απειλεί με Grexit, αν δεν ληφθούν μέτρα!

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ζητά άμεσα μέτρα για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προειδοποιώντας για κυρώσεις και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποβολής - Τι αναφέρει η επιστολή Βασιλειάδη προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την διακοπή του πρωταθλήματος

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε την επ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος οι διεθνείς Ομοσπονδίες δεν έμειναν απλά στην διαπίστωση ότι όλα βαίνουν... στραβώς στο πρωτάθλημα της Super League, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Έτσι με επίσημη τοποθέτηση της η Επιτροπή Παρακολούθησης της Ελληνική Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που έχει οριστεί από την FIFA , απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων, ειδάλλως θα παραπέμψει την υπόθεση στα πειθαρχικά όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«H επιτροπή της ΦΙΦΑ που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της HFF, η επιτροπή παρακολούθησης της ΦΙΦΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωπρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων , θα υποχρέωνε την ΦΙΦΑ να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων μελών της ΦΙΦΑ, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της ΦΙΦΑ για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της ΦΙΦΑ, συμπεριλαμβανόμενης και της αποβολής του μέλους της Ένωσης».

Επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA

Με επιστολή του στη FIFA, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στην επιστολή του εσωκλείεται και η επίσημη απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Το κείμενο της επιστολής, που είχε αποδέκτη τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Μπγιορν Βασάλο, έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο διάγει τεταμένους καιρούς εδώ και μερικά παιχνίδια, με το τελευταίο παράδειγμα να σημειώνεται χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ι. Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Γι' αυτόν τον λόγο, βασισμένοι στα χθεσινά γεγονότα, καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Η επ' αόριστον αναβολή και το πολιτικό κόστος

Πριν την ανακοίνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, είχε προηγηθεί η τρίωρη κυβερνητικό σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε αποφασισμένος “να τελειώσει εδώ αυτή την ιστορία” (ωστόσο ανάλογες κουβέντες είχαν ειπωθεί την τελευταία διετία άλλες τρεις φορές όταν προέκυψαν ανάλογα ζητήματα).

«Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», φέρεται να έχει πει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ.Τσίπρας θέλοντας να στείλει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της διακοπής του πρωταθλήματος, ως αποτέλεσμα της διακοπής του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ μετά την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη. δια στόματος Γιώργου Βασιλειάδη.

«Έχουμε δώσει μάχες για να εξυγιάνουμε τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, μένουν να κάνουμε πολλά περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει αυτή η προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω αναλαμβάνοντας όπου χρειαστεί και το πολιτικό κόστος. Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και έναντι όλων και υπό αυτό το πρίσμα αποφασίσαμε την διακοπή του πρωταθλήματος τις επόμενες ώρες», ανέφερε αρχικά ο Υφυοπουργός στις δηλώσεις του και πρόσθεσε:

«Θα έχουμε συζητήσεις με την ομοσπονδία, τους φορείς και την λίγκα και περιμένουμε τις προτάσεις τοτυς. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA, που είναι σοκαρισμένη με τα τελευταία γεγονότα και δεν θα εκκινήσει ξανά εάν δεν συμφωνήσουμε σε ένα σαφές από όλους πλαίσιο κανόνων για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν κάνουμε πίσω στην μάχη για διαφάνεια και οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους».

Αντιδρούν οι ομάδες στη διακοπή
Η επιλογή της Κυβέρνησης στη λογική “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι', που εφαρμόστηκε με τη διακοπή του πρωταθλήματος, προκάλεσε την αντίδραση των συλλόγων, καθώς είναι η τέταρτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2015 που έχει προκύψει μια τέτοια κυβερνητική επιλογή (χωρίς προφανώς την παραμικρή βελτίωση της κατάστασης).

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος, ενώ τον Αύγουστο του 2016 μετέθεσε κατά δύο εβδομάδες την έναρξη του για να πάρει την σκυτάλη ο Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος τον διαδέχθηκε στο Υφυπουργείο, αναστέλλοντας τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος τον Νοέμβριο του 2016 και τώρα τον Μάρτιο του 2018... Τρία χρόνια η ίδια ιστορία, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα.

ΑΕΚ: «Η απόφαση για επ' αόριστον διακοπή μας τσουβαλιάζει»
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πλευρά της ΑΕΚ, που είναι και η άμεσα θιγόμενη καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και με αυτήν την κίνηση η Ένωση θεωρεί ότι «τσουβαλιάζεται».

Στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι είναι οι μόνοι με σοβαρή και θεσμική στάση και ότι είναι μάλιστα οι μόνοι που είχαν ζητήσει θεσμικά να διακοπεί το πρωτάθλημα μέχρι να τελειώσουν οι δικαστικές υποθέσεις, αλλά τότε είχαν λοιδωρηθεί γι' αυτήν την πρόταση.

Άλλωστε η ΑΕΚ ποτέ δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους και ειδικότερα πριν το παιχνίδι της Τούμπας προκειμένου να μην δυναμιτίσει το κλίμα, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Παναθηναϊκός: "Η αναβολή δίνει συγχωροχάρτι στον ευνοημένο παράγοντα της Κυβέρνησης"
Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στη δική της ανακκοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής:
"Η διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού, είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος, που ουσιαστικά δίνει ‘’συγχωροχάρτι’’ σε όσα απρεπή και έξω από κάθε ηθική έγιναν για πολλοστή φορά από συγκεκριμένο ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η απόφαση αυτή, θίγει όλες τις άλλες ομάδες που δεν προκάλεσαν ή δεν μετείχαν στα έκτροπα και διαλύει το πρωτάθλημα, που με τις ενέργειες πολλών αναζητούσε μία νέα ισορροπία.

Ταυτόχρονα ζημιώνει ανεπανόρθωτα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εκείνων των ομάδων που επιχειρούν με έντιμο και νόμιμο τρόπο, όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να διατηρηθούν εντός των πλαισίων που ορίζουν οι κανονισμοί των διεθνών και εγχώριων οργάνων ποδοσφαίρου, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον".

Ολυμπιακός: «Με τα λουκέτα σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο»
Αργά το βράδυ τοποθετήθηκε στο θέμα της διακοπής και ο Ολυμπιακός τονίζοντας την αντίθεση στου στην κυβερνητική απόφαση.

Αναλυτικά η θέση της πειραϊκής ΠΑΕ για την διακοπή του πρωταθλήματος:
"Διαφωνούμε κάθετα με την διακοπή του Πρωταθλήματος που εξυπηρετεί μόνο αυτούς που έφεραν στο ποδόσφαιρο ανωμαλία και ανομία αντί για εξομάλυνση και εξυγίανση. Άλλωστε όσες φορες διεκόπη το Πρωτάθλημα εξυπηρετούσε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Με τα λουκέτα απλά σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο. Για όλα όσα συμβαίνουν ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα τοποθετηθεί συνολικά όταν επιληφθούν τα αρμόδια όργανα".

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!