20Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ελλάδα | ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέχρι τον Μάρτη του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός - ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Οι Εξελίξεις στην Ελλάδα - Ειδήσεις τελευταία νέα και επικαιρότητα

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέχρι τον Μάρτη του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός - ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όσο γίνεται περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο λήγει στο τέλος του χρόνου.

Αυτό θα πρέπει να γίνει, όπως ανέφερε την Τρίτη, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, προκειμένου να μην χαθούν χρήματα και να μεταφερθούν όσο γίνεται λιγότερα έργα-γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει το dete.gr, θα υπάρχουν περισσότερα (μη δεσμευμένα) χρήματα προκειμένου να μπουν μπροστά νέα έργα.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ προβλέπει 21 δισ. ευρώ για έργα υποδομών ενώ από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) θα διατεθούν μόνο 4,5 δισ. ευρώ. Τα έργα αιχμής που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2017 είναι οι αυτοκινητόδρομοι, οι επεκτάσεις του Μετρό και τα σιδηροδρομικά.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, «έγινε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με πολύ υψηλά στελέχη της. Συζητήθηκαν θέματα για το πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Συζητήσαμε για νέα έργα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην διάθεση μας για να βοηθήσει προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα, να υπάρχει η απαραίτητη τεχνική βοήθεια και να υπάρχει και η απαραίτητη χρηματοδότηση. Επίσης συμφωνήσαμε και συζητήσαμε για τους δύο αυτοκινητόδρομους, που εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα βαρύ χρονοδιάγραμμα, προκειμένου σύντομα να ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι η Ολυμπία και ο Μορέας. Ο Μορέας όπως γνωρίζετε θέλει να αλλάξει και η σύμβαση, να υπάρχουν νέες προβλέψεις. Στη δική μας πολιτική κατεύθυνση όπως γνωρίζετε από τους δύο άλλους αυτοκινητόδρομους είναι το ίδιο. Συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα και είμαστε σε κοινή αντίληψη.»

Όπως διευκρινίστηκε την Τρίτη, μόνο για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου οι εργασίες έχουν σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2014 (η λύση για το μέλλον του έργου αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο) υπάρχει παράταση της χρηματοδότησης έως τον Μάρτιο του 2020.

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να χάσουμε χρήματα. Αν τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί θα μας τα ζητήσουν πίσω ή θα πάνε σε έργα -γέφυρες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Φτηνότερα διόδια

Παρουσιάζοντας τα σχέδια του Υποδομών, ο Χρήστος Σπάρτης, ανέφερε ότι στόχος είναι η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος είσπραξης διοδίων που θα ισχύει στους δημόσιους και ιδιωτικούς αυτοκινητοδρόμους: παραχωρήσεις, Αττική Οδός και Εγνατία.

Για την Ολυμπία Οδό συζητήθηκε να αρχίσουν να ισχύουν και εδώ όσα αποφασίστηκαν το καλοκαίρι για την Ιόνια και τον αυτοκινητόδρομο Ε65: ελεύθερη πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων αν δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή, ελεύθερη διέλευση των ΑμεΑ κ.α

«Είναι εκπληκτικό το πόσα έργα θα ολοκληρωθούν σε λίγο στην Ελλάδα», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να θέσουμε μια λίστα με προτεραιότητες, όπως μας υπέδειξε και ο υπουργός».

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!