25Μάιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ελλάδα | Ηλεία | Ηλεία Ενημέρωση | ΟΑΣΗ: Οργή και αγανάκτηση από τους αγροτοκτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζημίωση

Οι Εξελίξεις στην Ελλάδα - Ειδήσεις τελευταία νέα και επικαιρότητα

ΟΑΣΗ: Οργή και αγανάκτηση από τους αγροτοκτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζημίωση

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

του Νομού Ηλείας «εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχήςπου χάνουν την εξισωτική αποζημίωσηκαταγγέλλουν το γεγονός ότι ολόκληρη σχεδόν η Ηλεία έχει εξαιρεθείαπό αυτήν λόγω της επαναχάραξης των μειονεκτικών περιοχών»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα στην παραγωγήμεγαλύτερο κόστοςμικρότερο εισόδημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους καθώς έχουν λιγότερη παραγωγήπροβλήματα άρδευσης και αφορά επίσης σε χιλιάδες εκτάρια βοσκοτόπωνΣτην ουσία πρόκειται για ψίχουλα (το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ/στρέμμα ετησίωςπου δεν καλύπτουν τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε αυτές τις περιοχές.

Η επαναχάραξηπου γίνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕμε την ''επιστημονική'' υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνώνέχει ως στόχο να αποδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ''έφερε την ανάπτυξη'' της υπαίθρουσε κάποιες περιοχέςπου απεντάσσονται και ότι αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα ξηρασίαςΕπιπλέονχρησιμοποιούνται οριζόντιαβασικά δυο κριτήριαοι μέσοι όροι επενδύσεων και εισοδημάτωνχωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαστρωμάτωση που χαρακτηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι φυσικό επόμενομετά από δεκαετίες εφαρμογής της ΚΑΠ και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν σε μεγαλοαγρότες και μεταποιητέςνα αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα των καπιταλιστών αγροτώνκαι ανισόμετρα από περιοχή σε περιοχή να ανεβαίνουν οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών.

Αυτό το σύστημα που στηρίζεται σε μέσους όρους επενδύσεων και εισοδήματος είναι άδικο και πάντα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφωνσε όλη την Ελλάδασε κάθε Δήμο και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμακαθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Έτσιτουλάχιστον σε ότι αφορά την Ηλείαόπου πολλές περιοχές ''διψούν'', βγαίνει στο σύνολό της εκτός εξισωτικής με το σκεπτικό ότι ''μέσω των επενδύσεων'' έχει εκλείψει το πρόβλημα της ξηρασίας και ότι ''ήρθε η ανάπτυξη''. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξαναμοιράζει τα ψίχουλα της εξισωτικής ανάμεσα σε περιοχέςάλλες τις εντάσσει εξ ολοκλήρου στις μειονεκτικές περιοχές και άλλες τις πετσοκόβειπροωθώντας και το διαχωρισμό των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων με τοπικιστικά κριτήρια.

Η Ομοσπονδία και οι συλλόγοι της δεν θα επιτρέψουμε την κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων μας που ζουν και εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε μειονεκτικά χωριά της περιοχής.

Απαιτούμε:

  • Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.
  • Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση της πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Να μην ισχύσουν οι αποκλεισμοί από την υποβολή αιτήσεων ΠΣΕΑ-ΚΟΕ για τα έτη 2013 και 2016 με παράλληλη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Καλούμε τους συναδέλφους των μειονεκτικών περιοχών να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία για να διεκδικήσουμε μαχητικά να μη χαθεί η εξισωτική αποζημίωση αλλά ούτε και χρήματα απο τις ζημιές από κανένα δικαιούχο. Σας καλούμε όλους την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί στο Πύργο έξω απο το παλιό νοσοκομείο».

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!