20Ιούλιος2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

Ηλεία Ειδήσεις-Ενημέρωση, Ηλειακά Νέα

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

Για 15η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

Με την συμμετοχή πολλών πολιτών και συγγενών των πεσόντων στην μάχη της Χαβαρόβρυσης(22 Οκτωβρίου 1947) τιμήθηκε και φέτος το πρωί της Κυριακής στην ομώνυμη θέση επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου η μνήμη των 32 πεσόντων στρατευσίμων του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου. Θρησκευτικό μνημόσυνο τελέστηκε στην αρχή από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας π. Δαμασκηνό Πέτρακο και τους εφημερίους του Χαβαρίου π. Δημήτριο Αστερή και π. Διονύσιο Ράλλη, ενώ στην συνέχεια ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας ανέγνωσε τα ονόματα των ανδρών του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου, που έπεσαν στην μάχη. Παράλληλα διάβασε επιστολή 78χρονου Ηλείου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ως μικρό παιδί της τραγωδίας της Χαβαρόβρυσης και προσέφερε ένα καντήλι στην μνήμη των θυμάτων.

Εκ μέρους της οικογένειας του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου και των λοιπών συγγενών των πεσόντων κατέθεσε στεφάνι ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος από το Αίγιο, ο οποίος ανέγνωσε γράμμα-ντοκουμέντο της εποχής, που είχε γράψει ο αείμνηστος Ελ. Παπανικολόπουλος και απευθυνόταν στους οικείους του. Στο γράμμα περιέγραφε την πολεμική δράση του Αποσπάσματος του στην περιοχή του Λάλα τον Σεπτέμβριο του 1947, έναν μήνα πριν τα γεγονότα της Χαβαρόβρυσης.

DSCN8926

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης ήταν ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος, που παρουσίασε το δραματικό πλαίσιο της μεταπολεμικής Ελλάδος, που τελικά οδήγησε στην λήθη και την αδιαφορία της επίσημης Πολιτείας κατά ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία και την Πρόοδο της Ελλάδος, όπως οι νέοι που έπεσαν στην Χαβαρόβρυση εναντίον των ανταρτών του λεγόμενου «Δημοκρατικού Στρατού». Σήμερα, τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, επικρατεί ένα γενικότερο φάσμα αλλοίωσης της Ελληνικής Ιστορίας που προσβάλλει την θυσία των Ελλήνων Ηρώων και οδήγησε στην περιθωριοποίηση του Ελληνισμού διεθνώς. Ξεχωριστή αίσθηση σε όλους τους παρόντες δημιούργησε η παρουσίαση φωτογραφιών της εποχής(από το Αρχείο του τ. Δημάρχου Σπύρου Μπεράτη)που δείχνουν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος και τους Ιερείς με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Αμαλιάδος Νικόλαο Σιγαλό να αποδίδουν τιμές στους πεσόντες της Χαβαρόβρυσης στα τέλη της δεκαετίας του ΄40.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των Ηρώων και τον Εθνικό ύμνο από όλους τους παρευρεθέντες. Το παρών μεταξύ των άλλων έδωσαν ο τ. Αντιπρόεδρος του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, κ. Νικ. Κατσαμπέρης, ο Υποναύαρχος ε.α. κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Σμήναρχος ε.α. κ. Γεώργιος Θανασάς, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο ιατρός κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Αστυνόμος ε.α κ. Ανδρέας Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής κ. Ζαχ. Ζαχαρόπουλος, ο Μηχανικός κ. Παύλος Καλφαγιάν κ.ά.

DSCN8904

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!