19Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Μπαξεβανάκης: Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Πύργου

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Μπαξεβανάκης: Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Πύργου

Όπως ήδη γνωρίζετε το Υποθηκοφυλακείο Πύργου δεν λειτουργεί εδώ και 4 μήνες και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Μετά τη συνταξιοδότηση του Υποθηκοφύλακα, η ολομέλεια του Πρωτοδικείου Ηλείας όρισε τον αναπληρωτή για να ασκεί τα καθήκοντα αυτά, ωσότου προκηρυχθεί η θέση. Ο νόμος προβλέπει ότι η κάλυψη της θέσης γίνεται μεταξύ των συμβολαιογράφων που υπηρετούν στην περιφέρεια που προκύπτει το πρόβλημα. Πρόκειται για νομοθετικό διάταγμα του 1941, το οποίο είναι απαρχαιωμένο και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, ωστόσο ισχύει και είναι δεσμευτικό.

Η ολομέλεια επέλεξε με κλήρωση μία εκ των συμβολαιογράφων που υπηρετούν στον Πύργο, αναθέτοντάς της τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Είναι γεγονός ότι ο συμβολαιογράφος που επιλέγεται θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντα του Υποθηκοφύλακα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, γιατί δεν προβλέπεται άμεσα προκήρυξη της θέσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επωμίζεται, επομένως, ένα πολύ μεγάλο βάρος και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του συμβολαιογραφείου του. Δεν είναι επομένως εύκολο να αναλάβει κάποιος ένα τόσο μεγάλο βάρος.
Οι συνέπειες είναι τεράστιες. Η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται ήδη σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι εργαζόμενες στο Υποθηκοφυλακείο παραμένουν απλήρωτες ενώ δεν καταβάλλονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να ζημιώνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το θέμα των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς, πέραν της τρέχουσας εκκρεμότητας, τους οφείλονται αποδοχές άνω των δύο ετών και αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Ακόμα, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών, αφού πολίτες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους.
Ακόμα όμως και αν βρεθεί συμβολαιογράφος που θα δεχθεί να αναλάβει τα καθήκοντα του υποθηκοφύλακα, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα παρά μόνο προσωρινά. Το θέμα είναι βαθύτερο και οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των εσόδων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης κατάρρευσης των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων. Έτσι τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, λειτουργικές δαπάνες κλπ. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι εύκολο να δεχτεί κάποιος να αναλάβει μια τόσο σοβαρή ευθύνη. Η οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτεί δραστικές λύσεις.

Επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κατοχύρωση των εμπράγματων δικαιωμάτων πολιτών και επιχειρήσεων και άρα στην ασφάλεια των συναλλαγών.

Επειδή καθημερινά προκύπτει σοβαρή απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

Επειδή οι εργαζόμενες παραμένουν απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προκηρύξετε τη θέση του Υποθηκοφύλακα Πύργου;

2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο μετατροπής του Υποθηκοφυλακείου Πύργου σε έμμισθο;

3. Υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος για τη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου, με δεδομένη τη μεγάλη μείωση του όγκου των συναλλαγών, άρα και των εσόδων;


Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!