22Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Τιμήθηκε η μνήμη των 351 Ηλείων Ηρώων Στο Φραγκαπήδημα το Μνημόσυνο των Πολεμιστών του 1940

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Τιμήθηκε η μνήμη των 351 Ηλείων Ηρώων Στο Φραγκαπήδημα το Μνημόσυνο των Πολεμιστών του 1940

Τιμήθηκε η μνήμη των 351 Ηλείων Ηρώων Στο Φραγκαπήδημα το Μνημόσυνο των Πολεμιστών του 1940

Μέσα σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκε για 17η συνεχή χρονιά από τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου το πρωί της Κυριακής 1 Νοεμβρίου 2015 η μνήμη των 351 Ηλείων Ηρώων, Αξιωματικών και Οπλιτών, πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό και τον Ελληνογερμανικό Πόλεμο του 1940-1941.

Στην Ιερά Μονή Φραγκαπηδήματος φιλοξενείται υδρία με χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου, όπου βρίσκονται οι τάφοι Ελλήνων Πολεμιστών του 1940 και την Κυριακή μετά την 28η Οκτωβρίου τελείται το Εθνικό Μνημόσυνο για τους Ηλείους ήρωες.

Για την σημασία της διατήρησης της Εθνικής μνήμης της προσφοράς των Ελλήνων στους μεγάλους αγώνες του Έθνους μίλησε στην κύρια ομιλία του Μνημοσύνου ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας, καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ότι σε εποχές εθνικής αποδόμησης μεγάλη αξία αποκτούν οι πρωτοβουλίες ανάδειξης των αγώνων των Ελλήνων υπέρ Βωμών και Εστιών διαχρονικά, όπως έγινε το 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της Μακεδονίας, όταν με το αίμα των Ελλήνων μαχητών γράφτηκε το Έπος του 1940.

Στην συνέχεια, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης ανέδειξε με σύντομη ομιλία του την συνεχιζόμενη ελλαδική αδιαφορία των Ελληνικών Κυβερνήσεων για την ταφή των άταφων Ηρώων του Έπους του 1940 στο έδαφος της Αλβανίας, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα το χρέος να καταγραφούν και να εντοπιστούν τα οστά τους στις κοιλάδες και τα βουνά των μαχών.

Η εκδήλωση του Μνημοσύνου έκλεισε με το ψάλσιμο του Εθνικού ύμνου από όλο το Εκκλησίασμα. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, όπου παραβρέθηκαν συγγενείς των Ηρώων και πολίτες από όλην την Ηλεία και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημήτριος Μιχόπουλος καλωσόρισε τους πολίτες που παρέστησαν στο Εθνικό Μνημόσυνο.

Το παρών έδωσαν πέραν των άλλων ο Αντισμήναρχος κ. Ιωάννης Σπυρόπουλος εκ μέρους του ΚΕΑΤ, ο Ανθυποσμηναγός κ. Νικόλαος Κολοτούρος εκ μέρους της 117 Πτέρυγας Μάχης, ο Σημαιοφόρος κ. Απόστολος Γκάτζιος και ο Επικελευστής κ. Δημήτριος Τσεριώνης εκ μέρους του Λιμεναρχείου Κατακόλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού κ. Ζώης Υφαντής και ο Αντιπρόεδρος κ. Τάσος Αράπογλου, ο τ. Διευθυντής Αστυνομικής Διευθύνσεως κ. Αθανάσιος Σπυρόπουλος, η Επίτιμος Σύμβουλος Δασκάλων κ. Χαρά Ρόρρη, η κ. Αθηνά Παπαδοπούλου, που υπήρξε μία από τις θρυλικές γυναίκες της Πίνδου, ο τότε νεαρός αγγελιαφόρος του 12ου Συντάγματος Πεζικού κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο τ. Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανηλειακού κ. Φάνης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γορτυνίων Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Μπράμος, ο Διευθυντής Γυμνασίου Βουνάργου κ. Παύλος Παγκράτης, ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παρατάξεως «Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου» κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Τοπιντζής, ο τ. Δήμαρχος Ιαρδάνου κ. Κων. Σαρακίνης κ.ά.

DSCN9262

DSCN9288

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!