23Ιούλιος2018

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Να δοθεί λύση στα διαχρονικά μεγάλα προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών»

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Να δοθεί λύση στα διαχρονικά μεγάλα προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών»

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Να δοθεί λύση στα διαχρονικά μεγάλα προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών»

Ερώτηση επανακατέθεσε στις 05/11/2015 προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σχετικά με την λειτουργία του «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ» καθώς η από 29/07/2015 αρχική ερώτηση για το ίδιο θέμα δεν είχε απαντηθεί λόγω διάλυσης της Βουλής για την διεξαγωγή των πρόσφατων εκλογών.

Στο Παράρτημα, ενώ φιλοξενούνται 63 τρόφιμοι, ο αριθμός του προσωπικού μειώνεται συνεχώς και η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή και επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό, το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος είχε εκδώσει απόφαση με την οποία κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρ’ όλο που το ίδιο αναγνωρίζει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εντελώς νομότυπη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ», σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, συσσωρεύτηκαν μετά τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συγχώνευση των Κέντρων της Ηλείας και Αχαΐας και την μεταφορά του τομέα της Πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας. Η οικονομική δυσπραγία είναι τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη καθημερινής ανάγκης αλλά και να συσσωρεύονται οφειλές για παράδειγμα προς τη ΔΕΗ.
Θετικό γεγονός συνιστά ότι το ερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας σε σχετικό Δελτίο Τύπου του από 05/11/2015 ενημερώνει ότι έχει πλήρη συνείδηση ότι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού, ιδίως ιατρικού, νοσηλευτικού και επιστημονικού και οι ανεπαρκείς υποδομές. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο μέσα στον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στη Ελλάδα. Επίσης αναφέρει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για την κάλυψη, ως έναν βαθμό, των αναγκών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και των παραρτημάτων του, στα οποία ανήκει και το Θεραπευτήριο Λεχαινών, με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Ακόμη αναφέρει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει την ενίσχυση του Νοσοκομείου Πύργου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της εξειδικευμένης ιατρικής κάλυψης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, όχι μόνο απέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία το προσωπικό πρέπει να είναι 1:1 σε σχέση με τον αριθμό των «ωφελούμενων», αλλά απειλεί πλέον την υγεία και την ασφάλεια του ελάχιστου προσωπικού και των «ωφελούμενων», ενώ το Παράρτημα δυσκολεύεται πάρα πολύ λόγω της υποστελέχωσης και των ελλειπών υποδομών να προσφέρει υπηρεσίες που αντιστοιχούν στην αποστολή του. Ως παράδειγμα αναφέρεται η διαδικασία κατασκευής έξι (6) soft rooms για τα οποία έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός και υπάρχει κήρυξη αναδόχου, ώστε να μην τοποθετούνται κιγκλιδώματα στα δωμάτια των τροφίμων. Ωστόσο, είναι αδύνατο να προχωρήσει ακόμη και αυτή η ενέργεια αν δεν γίνουν προηγουμένως μετατροπές στις υποδομές και πρόσληψη προσωπικού.

Στην Ερώτηση επίσης ενημερώνεται ο Υπουργός ότι αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται συμβολικού χαρακτήρα κατάληψη στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών από ακτιβιστές της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδέν Ανοχή», ζητώντας να δοθεί ουσιαστική λύση στα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας του ιδρύματος λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομή, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που νοσηλεύονται.

Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ έχει οδηγηθεί εδώ και καιρό από την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων σε αδιέξοδο για εργαζόμενους και «ωφελούμενους». Εξάρουμε την αυταπάρνηση και τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων, οι οποίες αποδεικνύονται κοινωνικά απολύτως ευεργετικές, αλλά από την άλλη τους οδηγούν στα βιολογικά όριά τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται και οι ίδιοι σε μία ιδιότυπου τύπου «ιδρυματοποίηση».

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον κ. Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για τη διατροφή, υγιεινή, φύλαξη και διαβίωση σε ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον των «ωφελούμενων». Επίσης ζητά να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή 6 (έξι) soft rooms. Όσον αφορά το προσωπικό, η βουλευτής ρωτά αν υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του παραρτήματος και αν προτίθεται να τοποθετήσει ιατρούς σε εικοσιτετράωρη βάση ώστε να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις για τους τροφίμους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Ακόμα ζητά να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Για τη λειτουργία του «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ».
Το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ», είχε εκδώσει την υπ’ αριθμ. 12/19-3-2015 απόφαση με την οποία κήρυσσε το Παράρτημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρ’ όλο που το ίδιο αναγνωρίζει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εντελώς νομότυπη. Ο λόγος που είχε οδηγήσει σε αυτήν την απόφαση είναι ότι ενώ φιλοξενεί 63 τροφίμους ο αριθμός του προσωπικού μειώνεται συνεχώς, η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή και επικίνδυνη και προφανώς μέσω της εκτάκτου ανάγκης προσπαθεί με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των Παραρτημάτων να «μπαλώσει» την κατάσταση.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ», σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, συσσωρεύτηκαν μετά τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συγχώνευση των Κέντρων της Ηλείας και Αχαΐας και την μεταφορά του τομέα της Πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας.
Το ζήτημα της λειτουργίας του Παραρτήματος έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά το γνωστό ρεπορτάζ του BBC και χρήζει συνολικής εξέτασης και άμεσων αλλά και ουσιαστικών παρεμβάσεων από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας. Οι εργαζόμενοι στο Παράρτημα, μέσα από σχετικό υπόμνημα που έχουν συντάξει, σημειώνουν ότι η νοσηλευτική υπηρεσία του Παραρτήματος υστερεί σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό (νοσηλευτές, βοηθούς κ.λπ.) με αποτέλεσμα σε περίπτωση που κάποιος απουσιάζει για λόγους υγείας ή ακόμα για οποιοδήποτε άλλο λόγο να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο για τους περιθαλπόμενους τροφίμους όσο και για το προσωπικό. Μετά και τις πρόσφατες μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλες μονάδες έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση: δύο με τρία άτομα καλούνται σε μία βάρδια να εξυπηρετούν 63 τροφίμους που περιλαμβάνει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη φροντίδα τους και τη διασφάλιση της προσωπικής υγιεινής και της ασφάλειάς τους.
Επίσης δεν υπάρχει συνεχής παρουσία ιατρού καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο (μέχρι τώρα και για περισσότερα από 20 χρόνια ένας γιατρός εθελοντής παρείχε τις υπηρεσίες του) ενώ πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας ανέλαβε σε εθελοντική βάση να επισκέπτονται το Παράρτημα τα μέλη του. Παράλληλα, πολύ συχνά, υπάρχουν επείγοντα περιστατικά και οι βοηθοί νοσοκόμοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεννόηση με εθελοντές ιατρούς καλούνται να παίρνουν την απόφαση για την μεταφορά ενός ασθενούς σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Τα προβλήματα επιτήρησης, φροντίδας και περίθαλψης των τροφίμων διογκώνονται για τους νοσηλευτές καθώς και για τους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης βοηθούς οι οποίοι είναι ένα άτομο ανά όροφο, ήτοι επιβλέπουν είκοσι παιδιά χωρίς την παρουσία νοσοκόμας, οι οποίες έχουν δύο και τρεις ορόφους υπό την εποπτεία τους. Επιπλέον, εργαζόμενοι που φροντίζουν για τη μεταφορά των «ωφελούμενων» σε πλησιέστερα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας αναγκάζονται να διαμείνουν για τη φύλαξη του ασθενούς μετά το τέλος της βάρδιάς τους. Αυτό συμβαίνει διότι δεν γίνεται να απασχολούνται νοσηλευτές μόνο γι’ αυτό το σκοπό.
Το προσωπικό σε ανάλογα ιδρύματα πρέπει με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα να είναι 1:1 σε σχέση με τον αριθμό των «ωφελούμενων». Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ υπάρχουν ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες όπως για παράδειγμα λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών κ.ά. με αποτέλεσμα να «ιδρυματοποιούνται» οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι και να μην διασφαλίζεται το προβλεπόμενο επίπεδο παρεχόμενης περίθαλψης και φροντίδας προς τους τροφίμους.
Σύμφωνα με όσα μας έχει πληροφορήσει αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας υπήρχε σχεδιασμός για την κατασκευή έξι (6) soft rooms για τα οποία έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός και υπάρχει κήρυξη αναδόχου, ώστε να μην τοποθετούνται κιγκλιδώματα στα δωμάτια των τροφίμων. Βεβαίως, απαιτείται πλήθος άλλων παρεμβάσεων όπως η βελτίωση των υποδομών στους εξωτερικούς χώρους καθώς πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση με το εξωτερικό περιβάλλον 3-4 ώρες ημερησίως οι «ωφελούμενοι». Για να συμβεί αυτό απαιτείται πέρα από τις υποδομές και η πρόσληψη του απαιτούμενου επιστημονικού και επικουρικού προσωπικού. Επομένως και τα soft rooms εάν γίνουν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα σημερινά προβλήματα στην καθημερινότητα των τροφίμων που όλοι πλέον γνωρίζουν.
Επίσης αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται συμβολικού χαρακτήρα κατάληψη στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών από ακτιβιστές της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδέν Ανοχή», ζητώντας να δοθεί ουσιαστική λύση στα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας του ιδρύματος λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομή, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που νοσηλεύονται.

Επειδή με βάση τα παραπάνω η κατάσταση στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ έχει οδηγηθεί εδώ και καιρό από την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων σε αδιέξοδο για εργαζόμενους και «ωφελούμενους»
Επειδή η αυταπάρνηση και οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων είναι κοινωνικά απολύτως ευεργετικές αλλά από την άλλη τους οδηγούν στα βιολογικά όριά τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται και οι ίδιοι σε μία ιδιότυπου τύπου «ιδρυματοποίηση».
Επειδή λόγω οικονομικής δυσπραγίας του Κέντρου πολλοί από τους προμηθευτές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης αρνούνται να καλύψουν παραγγελίες για αγαθά λόγω μη εξόφλησής τους παλαιοτέρων οφειλών. Παράλληλα εξακολουθούν να υφίστανται τα υπέρογκα χρέη και προς την ΔΕΗ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για τη διατροφή, υγιεινή, φύλαξη και διαβίωση σε ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον των «ωφελούμενων»;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αναγκαία διευθέτηση οφειλών του Κέντρου προς την ΔΕΗ;
3) Υπάρχει διαδικασία διαγωνισμού για την κατασκευή 6 (έξι) soft rooms;
4) Υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του παραρτήματος;
5) Προτίθεται να τοποθετήσει ιατρούς σε εικοσιτετράωρη βάση ώστε να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις για τους τρόφιμους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους;
6) Ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!