13Δεκέμβριος2018

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2018

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2018

Συνάντηση με τη βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κα Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη είχε στο γραφείου του στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου 2018, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, παρουσία των υπολοίπων μελών της δημοτικής αρχής. Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Σαλτάρη, παρουσιάστηκαν διεξοδικά όλα τα σημεία του υπομνήματος που κατατέθηκε από τον Δήμο Ήλιδας προς ημερών σε συμβούλους του Γραφείο του Πρωθυπουργού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Πάτρα παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνάντησης αναλύθηκαν τα θέματα σε δύο αναπτυξιακούς άξονες: σε αυτά που αφορούν στο σύνολο της Ηλείας και σε αυτά που εξειδικεύονται σε επίπεδο Δήμου Ήλιδας. Στα έργα που αφορούν στην Ηλεία, ο Δήμαρχος Ήλιδας έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα του νέου Αυτοκινητόδρομου και των προβλημάτων που παρουσιάζονται, αλλά και θέματα όπως αυτό του σιδηρόδρομου όπου φαίνεται να μην φτάνει στην Ηλεία. Παράλληλα, ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση της πρότασης του Φορέα για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα. Επίσης, βάσει των όσων εμπεριέχονται και στο υπόμνημα, συζήτησαν θέματα που αφορούν στο διυλιστήριο και στα συμπληρωματικά έργα που θα πρέπει να γίνουν, στο φράγμα του Πηνειού και τις εργασίες συντήρησης που θα πρέπει να προχωρήσουν, αλλά αναφέρθηκαν και στον Περιφερειακό δρόμο της Αμαλιάδας, όπως και στην επέκταση του ΤΕΙ. Όσον αφορά στα θέματα που εξειδικεύονται στο Δήμο, ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς για συνέχιση των έργων και παρουσίασε τις προτάσεις για ένταξη νέων αναπλάσεων. Άλλο ένα ζήτημα που έθεσε σε προτεραιότητα είναι αυτό της συνέχισης του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Ήλιδας, τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, και την περαιτέρω ανάδειξη αυτού χώρου ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος υπενθύμισε ότι αρκετά σημεία του υπομνήματος του Δήμου Ήλιδας έχουν ήδη εκτεθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό από την Άνοιξη του 2017, κατά την επίσκεψή του στην Αμαλιάδα με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείο Μπελογιάννη.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε

κατά την διπλή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για το 2018.

Tα προβλήματα του Δήμου Ολυμπίας είναι γνωστά. Είναι μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε ανέφερε ο δήμαρχος Ολυμπίας κ Θύμιος Κοτζάς κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι παρα τις δυσχέρειες, η δημοτική αρχή κατάρτισε τον προϋπολογισμό καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα ώστε να είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες αλλά και στους στόχους του δήμου.

Με την σειρά τους οι εισηγητές των θεμάτων αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος και κ. Νίκος Μαρούντας ανέλυσαν και παρουσίασαν στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα αντίστοιχα για το 2018, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί παρά τα τόσα οικονομικά προβλήματα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στα ζητήματα των δημοτών αλλά και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και την ευρύτερη περιοχή .

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ Πέτρος Γιαννακόπουλος στην εισήγηση του, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου κ. Αντρέα Γερασιμόπουλο για την σημαντική συμβολή του στην κατάρτιση του προϋπολογισμού επισήμανε «ότι οι σημαντικές μειώσεις των κεντρικών αυτοτελών πόρων έχουν δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε όλους τους δήμους.

Παρόλα αυτά καταρτίστηκε για το 2018 ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος, όπως οφείλουμε από την κείμενη νομοθεσία , οραματικός όπως αρμόζει για τον δήμο Ολυμπίας αλλά κυρίως ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος.
Το οραματικός αποτυπώνεται στα ποσά που έχουν προβλεφθεί για την εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας των δημοτών μας, που αποτελεί άλλωστε και το κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής».

Στην εισήγηση του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρούντας ανέφερε για το τεχνικό πρόγραμμα.
«Τα έργα, οι μελέτες, οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 αποβλέπουν στην άμεση ικανοποίηση ζωτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντολογικών και βιοτικών αναγκών και θα εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό του πληθυσμού των δημοτών μας.
Είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και όχι οραματικό όπως συνέβαινε στο παρελθόν όπου υπήρχε μια σχετική ελευθερία από τον νόμο ως προς την εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης εκ των υστέρων. Για την εγγραφή ενός έργου στο τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει η πράξη ένταξης του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή να υπάρχει στο ταμείο του δήμου το αντίστοιχο χρηματικό ποσό.

Προηγήθηκε της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος, η αποστολή εγγράφου προς τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων, με το οποίο ζητήθηκαν οι προτάσεις αναγκαίων έργων με σειρά προτεραιότητας, ενώ έγιναν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες αυτοψίες από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας».
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Μαρούντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών κα Ελένη Βελισάρη αλλά και όλο το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!