20Οκτώβριος2018

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Μαίρη Μιχαλακοπούλου: "Με αφορμή τη "βάφτιση" του Δημοτικού Σταδίου Πύργου σε Χαράλαμπος Βιλαέτης"

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Μαίρη Μιχαλακοπούλου: "Με αφορμή τη "βάφτιση" του Δημοτικού Σταδίου Πύργου σε Χαράλαμπος Βιλαέτης"

Μαίρη Μιχαλακοπούλου: "Με αφορμή τη "βάφτιση" του Δημοτικού Σταδίου Πύργου σε Χαράλαμπος (το σωστό Χαραλάμπης) Βιλαέτης"

Για τον κύριο δήμαρχο Πύργου

Κύριε δήμαρχε το είδαμε κι αυτό!

Δώσατε το όνομα του ήρωα Πύργου και οπλαρχηγού Χαραλάμπη Βιλαέτη σε έναν χώρο που τελούνται διάφορα αθλητικά γεγονότα.

Συνήθως τα ονόματα όσων θέλουμε να τιμήσουμε δίνονται σε χώρους που διαδραματίστηκαν γεγονότα με πρωταγωνιστές τους τιμώμενους ή σε χώρους πλησίον της διαμονής τους. Δεν έχει καμία σχέση ο χώρος του Σταδίου με τον Βιλαέτη Εκτός και αν έχετε την εντύπωση ότι όταν ο ήρωας πήρε τα παλικάρια του από τον Πύργο και πήγε να αντιμετωπίσει τους τουρκαλβανούς στα Σμηλαίικα αλώνια ( τόπος Θυσίας του), το έκανε για να αθληθούν. Αυτός και όλοι οι άλλοι πέσανε στο Πεδίο της μάχης ,ο ίδιος αποκεφαλίστηκε και το σώμα του τάφηκε σε ένα παρατημένο χωράφι, το δε κεφάλι του το περιέφεραν σε κοντάρι στα σοκάκια του Πύργου οι Τούρκοι.

Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και μετράμε τα βήματά μας και να μην θέλουμε να συνωμοτήσουμε. Η ιστορία είναι μία και δεν παραχαράσεται.!
Δεν θα είναι απίθανο κάποια στιγμή να δούμε το φάντασμα του ήρωα να πλανάται επάνω στις κερκίδες και με τη σπάθα του να παίρνει τα κεφάλια αυτών που θέλησαν να βεβηλώσουν τη μορφή του.

Υπήρχε άλλος χώρος να στηθεί ανδριάντας ή ονομαστά χώροι :

1) η θέση που ήταν το πατρογονικό σπίτι των Βιλαεταίων. (Έχω στα χέρια μου προφορική μαρτυρία απογόνου πώς το σπίτι αυτό ήταν σαν φρούριο).
2) ο αύλειος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους που ήταν σημείο αναφοράς και συνάντησης των υπερασπιστών και ορμητήριο για τη μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821. Η οικογένεια κατέβαινε τα πέτρινα σκαλάκια που έφταναν στο δρόμο που οδηγούσε στον Άγιο Χαράλαμπο,ναός που είχε χτιστεί από την ίδια.
3) ευρύτερη περιοχή του του Αγίου Χαραλάμπους.Γειτονιά που όλοι σχεδόν οι οπλαρχηγοί κατοικούσαν σε αυτή ( Λιάκος -Λαμπαούνας - Παπασταθόπουλος )

Είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλύπτουμε, να διαφυλάττουμε και να παραδίδουμε τις ιστορικές στιγμές του τόπου μας όπως ακριβώς έχουν και να μην αφήνουμε τίποτα να το σκεπάσει η λήθη ,γιατί έτσι έρχεται η παραχάραξη της ιστορίας κάθε τόπου.

Φτάνει πια Κύριε δήμαρχε ..αυλοκόλακες, θεατρίνους, γυμνοσάλιαγκες, έχει γεμίσει ο τόπος. Κλείστε τα αυτιά σας και δείξτε σε όλους ότι εξακολουθείτε να είσαστε οραματιστής πατριώτης Κλπ , αυτός που ξέραμε όλοι και θέλαμε να πορευτούμε μαζί σας και όχι αυτός που δείχνετε τώρα.

Μαίρη Μιχαλακοπούλου
Δημότης Πύργου

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!