13Δεκέμβριος2018

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | 2η Διεθνής Συνάντηση ERASMUS+ στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

2η Διεθνής Συνάντηση ERASMUS+ στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

2η Διεθνής Συνάντηση ERASMUS+ στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές εντυπώσεις το Πρόγραμμα ERASMUS+ «Something Old, Something New, Something Borrowed, Sοmething Blue» του 2ου Γυμνασίου Πύργου, την Παρασκευή 9/2/2018 το βράδυ, με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση

στη φιλόξενη στέγη του Συνεδριακού Κέντρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, όπου την Δευτέρα 5/2 έγινε η έναρξη των εργασιών των καθηγητών και μαθητών από την Πολωνία, Σλοβακία, Ιταλία, Βουλγαρία και την Ελλάδα, που έχει τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Σ’ αυτή τη 2η Διεθνή Συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε συνεργασίες με άλλα σχολεία και φορείς, όπως απαιτεί άλλωστε η όλη φιλοσοφία του προγράμματος.

Οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού, με την κα Μαρία Μπίρμπα, Διευθύντρια του σχολείου, τίμησαν την όμορφη γιορτή της Παρασκευής με την παρουσία τους. Την μουσική επένδυση επιμελήθηκαν οι δύο αξιόλογοι καθηγητές τους πατέρας Γεωργιος Αναγνωστόπουλος στο βιολί και ο Μίλτος Κόρδας στον ταμπουρά. Ακούστηκαν παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια από το μουσικό σχήμα του σχολείου και οι μαθητές-τριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου χόρεψαν στον ρυθμό της μουσικής, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Φανής Δανιελιάν, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής.

Οι γονείς των μαθητών που φιλοξένησαν τους ξένους μαθητές, επιμελήθηκαν τον πλούσιο μπουφέ με ελληνικά παραδοσιακά πιάτα και γλυκά, με την πολύτιμη βοήθεια και υπό τον συντονισμό της κας Παναγιώτας Τσαγκαρουσιάνου, καθηγήτρια Φιλόλογος. Επίσης, η κ. Μανδηλαρά Μαίρη, χημικός στο σχολείο μας, συντόνισε την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από την περιοχή της Ηλείας.

Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενήθηκαν οι ξένοι μαθητές στις οικογένειες των μαθητών, στην πόλη μας, στο σχολείο μας όπου γνώρισαν από κοντά την εκπαιδευτική πραγματικότητα μέσα από πολύ ενδιαφέροντα και βιωματικά εργαστήρια και εισηγήσεις που είχαν επιμεληθεί οι:

κ. Παναγιώτης Δρούζας, υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας, με την εξαιρετική ομιλία του για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, ενημέρωσε τους μαθητές από άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες για τη θετική και υπεύθυνη στάση τους στη χρήση του διαδικτύου, ώστε να δημιουργήσουμε τελικά ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ διαδίκτυο, ωφέλιμο για όλους μας.
κ. Καλογήρου Ηλίας, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλείας, με ένα πείραμα για την ανίχνευση UV ακτινοβολίας από απλά υλικά. Οι χάντρες κατά περίπτωση άλλαζαν χρώμα και εκπ/κοί και μαθητές από άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες εντυπωσιάστηκαν και αναγνώρισαν, πώς να γεύονται τη θετική επίδραση του καυτού ήλιου πάνω τους.
κ. Καλλιμώρος, φυσικός στο 3ο Λύκειο Πύργου, για την παραγωγή παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο που θεωρείται σήμερα ως ελιξήριο νεότητας.
κ. Σπήλιος Σπηλιόπουλος, με το εργαστήρι παραδοσιακού θεάτρου σκιών, που στην Ελλάδα έχει το όνομα «Καραγκιόζης» και έχει μεγαλώσει πολλές γενιές Ελλήνων για αιώνες και που βλέπουμε ακόμη και στις μέρες μας σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου, να δίνει καινούργιες μαγικές μορφές έκφρασης.
κα Πηνελόπη Αναλυτή, με το πολύ δημιουργικό και επίκαιρο εργαστήρι μάσκας, που στην Ελλάδα έχει παγανιστική καταγωγή και μέσα σε ένα γιορτινό περιβάλλον με μουσική και χορό, δρούσε απελευθερωτικά για τις τοπικές κοινωνίες.
Οι ξένες αποστολές είχαν ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εντυπωσιαστούν από τις σπάνιες ομορφιές της περιοχής μας με τις εκδρομές στο Κάστρο Κυλλήνης, στο Κατάκολο, στην Αρχαία Ολυμπία που αποτελούσε όνειρο ζωής.

Το 2ο Γυμνάσιο Πύργου συντονίζει και υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεχίζοντας με την ίδια επιτυχία την 1η Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη όπου τέθηκαν τα θεμέλια, για να δημιουργηθούν στενοί δεσμοί συνεργασίας και φιλίας, με κοινό όραμα μια Διεθνή Εκπαιδευτική κοινότητα με εκατοντάδες μέλη σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες.

Αφορμή για το εγχείρημα αυτό, στάθηκε ένα άρθρο του Umberto Eco, όπου αναβίωσε το όραμα του Erasmus. Στο άρθρο αυτό ο Ιταλός στοχαστής, μιλάει για την πραγματικότητα μιας Ευρώπης, που ένωσε διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικές ταυτότητες σε μια κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Είναι κοινή πεποίθηση, ότι τώρα παρά ποτέ, υπάρχει μια πολιτική και ιστορική ανάγκη, να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά στην Ευρώπη, να εδραιώσουμε αμοιβαίες σχέσεις και μία μόνιμη ατμόσφαιρα ειρήνης και συνεργασίας. Έτσι λοιπόν, είναι ώρα να κοιτάξουμε πίσω και να συνειδητοποιήσουμε τα κοινά χαρακτηριστικά και συγγένειες με τους γειτονικούς λαούς και τις παραδόσεις τους.

Ο στόχος του προγράμματος είναι, να ανακαλύψουμε από τα κοινά μας έθιμα και τις παραδόσεις και να οραματιστούμε ένα κοινό μέλλον για την Ευρώπη.

Στην Αγγλική παράδοση, για να πετύχει ένας γάμος η νύφη έπρεπε να φοράει, «Something old, something new, something borrowed, something blue».

Αντίστοιχα, για να πετύχει το Ευρωπαϊκό όραμα, πρέπει να γνωρίσουμε το παλιό, να δούμε το σημερινό, να ανακαλύψουμε τι μας έδωσαν οι άλλοι και το μπλε για μας, θα είναι μια γαλάζια θάλασσα και ένας γαλάζιος ουρανός, που τα έχουμε μέσα μας σα μοίρα.

Όπως είπε πολύ ωραία και συγκινητικά στην ομιλία της η καθηγήτρια από την Ιταλία Maria Rosa Petalicello “Blue like sky, like sea, like Greece’s flag, like European Union’s Flag – This union should be for all the world a symbol of Peace and Fraternity!” Κρατάμε αυτά τα όμορφα λόγια καρδιάς «Ι΄ll come back with a new box in my heart, a box with a lot of great emotions….. » Συγκινήσεις και όμορφες στιγμές για όλους μας, σε όλη την διάρκεια της ανταλλαγής!

Αξίζει ακόμη να αναφερθούμε στο τραγούδι του προγράμματος που δημιουργήσαμε μαζί με τους μαθητές Αναστασόπουλο Σωτήρη που επένδυσε τη μουσική και δημιούργησε το βίντεο, με όμορφες εικόνες από την Ελλάδα, ευρηματικά εφέ και την υπέροχη φωνή της Γιαννικοπούλου Χρυσάνθης μαθήτριας επίσης του σχολείου μας.

Τέλος, θέλουμε ως συντονιστική Ομάδα του Προγράμματος ERASMUS+ να ευχαριστήσουμε :

Τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Πύργου, τους μαθητές και μαθήτριές μας, τους γονείς των μαθητών για την θερμή και εγκάρδια φιλοξενία τους και την προσφορά τους και βοήθεια στην όλη διαδικασία και πραγματοποίηση της ανταλλαγής, στην βοήθειά τους για τα ωραία εδέσματα για το μπουφέ και ιδιαιτέρως την κα Τόγια για τα δωράκια που πρόσφερε στις ξένες αποστολές.
Την ΗΛΙΣ-Παρασκευόπουλος για την ευγενική χορηγία της (ελιές) που προσφέραμε ως δώρο στους εταίρους μας.
Την κα Saskia Alting, ξεναγό για την ευγενική προσφορά και εξαιρετική ξενάγηση στους χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ευχαριστούμε όλους και έναν έναν ξεχωριστά για την επιτυχία της 2ης Διεθνούς Συνάντησης.... “We wanted to share with all of you, mainly something GOLD from our hearts!!!” Ευχαριστούμε επίσης, τον αναπληρωτή Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης κ. Βέρρα Αθανάσιο, την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Τίτα Τερζή, τους σχολικούς συμβούλους, κ. Ζαχαροπούλου, κ. Κοτταδάκη, κ. Μπίρμπα και κ. Νιώτη που με την παρουσία τους και την εξαιρετική ομιλία τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση αυτής της συνάντησης.

O Διευθυντής: Γεώργιος Κομιώτης

Η συντονίστρια του προγράμματος: Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου

Από την παιδαγωγική Ομάδα:
Κατερίνα Ζούνη
Νίκη Θεοδωροπούλου
Αθηνά Παναγούλια

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!