17Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | ΕΛΜΕ Ηλείας: "Η τελευταία ΥΑ του ΥΠΠΕΘ σε σχέση με τους «μη παρακολουθούντες». Προχειρότητα ή σκοπιμότητα;"

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

ΕΛΜΕ Ηλείας: "Η τελευταία ΥΑ του ΥΠΠΕΘ σε σχέση με τους «μη παρακολουθούντες». Προχειρότητα ή σκοπιμότητα;"

ΕΛΜΕ Ηλείας: "Η τελευταία ΥΑ του ΥΠΠΕΘ σε σχέση με τους «μη παρακολουθούντες». Προχειρότητα ή σκοπιμότητα;"

Το ΥΠΠΕΘ για άλλη μια φορά έρχεται να μας μπερδέψει με νομοθετικά παράδοξα ώστε να επιβάλει με κάθε τρόπο την εντατικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων.

Η τελευταία συμπληρωματική ΥΑ 14184/Δ4/26-1-2018 (με υπογραφή του υφυπουργού) που θέτει το ζήτημα των "μη παρακολουθούντων", ουσιαστικά έρχεται σε αντίφαση με την Υπουργική Απόφαση των μόλις προηγούμενων ημερών.

ΥΑ 10645/ΓΔ4/23-1-2018 ΦΕΚ Β 120: αρθ.23 §2 και αρθ.28 §1 Διευκρινιστική εγκύκλιος 13963/ΓΔ4/26-1-2018 ΥΑ 14184/Δ4/26-1-2018 με την οποία προστίθεται η §6 στο αρθ.27 της ΥΑ 10645/23-1-25018
Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Προβλέπεται, όπως και στην ΥΑ, χαρακτηρισμός φοίτησης με βάση το σύνολο των απουσιών. §6. Στην ειδική πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων κάθε Α' τετραμήνου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του/της μαθητή/τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών-ούσα και δε λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών………….

Οφείλονται σε προχειρότητα ή σε σκοπιμότητα οι παρακάτω επισημάνσεις;

  • Είναι δυνατόν να έρχονται προς εφαρμογή και εκ των υστέρων ΥΑ για το Α΄ τετράμηνο ενώ αυτό έχει λήξει από τις 20 Γενάρη; Είναι αυτός σοβαρός προγραμματισμός;
  • Υπάρχουν Σύλλογοι Διδασκόντων που έχουν συνεδριάσει με βάση την αρχική ΥΑ. Θα ξανασυνεδριάσουν; Τι γίνεται με τα δικαιολογητικά απουσιών που μπορεί να έρθουν μεταγενέστερα, επειδή φέτος ισχύουν ακόμη και μεταβατικά οι επιπλέον 50 δικαιολογημένες απουσίες;
  • Στο άρθρο 27 της αρχικής ΥΑ 10645 (23-1-18) προστίθεται η παράγραφος 6 η οποία έμμεσα ζητάει χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών-τριών με βάση το Α΄ τετράμηνο. Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τα άρθρα 23 και 28 της ίδιας ΥΑ που προβλέπουν χαρακτηρισμό της φοίτησης με βάση το σύνολο των απουσιών όλης της χρονιάς.
  • Πως στέκει νομικά η συμπλήρωση της πρώτης ΥΑ, όταν με τη συμπλήρωση αυτήν αλληλοαναιρούνται άρθρα της; Τελικά ο χαρακτηρισμός φοίτησης θα γίνεται με την φοίτηση όλης της χρονιάς ή με της μισής, του Α΄ τετραμήνου;
  • Μήπως πίσω από αυτή την προχειρότητα υπάρχει η σκοπιμότητα να περάσουν «δύσκολα σημεία» με διάφορες διευκρινιστικές για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε δικαιολογημένες αντιδράσεις σχετικά με κλείσιμο τμημάτων, αναθέσεις μαθημάτων, οργανικές θέσεις κλπ; Αν και η τελευταία ΥΑ φαίνεται να παρουσιάζεται ότι αφορά μόνο τα ΕΠΑΛ, μια προσεκτικότερη ματιά σχετικά με τη παράγραφο 6 και με το χαρακτηρισμό «μη παρακολουθούντες» οδηγεί στην εντύπωση ότι αφορά γενικά τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.

Έχουμε το κακό προηγούμενο της προηγούμενης χρονιάς όπου, με πρόσχημα τους παρακολουθούντες, έβγαλαν τους δεύτερους καθηγητές από τα εργαστήρια για να στηρίξουν την μαθητεία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να σκαρφίζεται ότι μπορεί για να της βγουν τα «νούμερα» σε σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, αδιαφορώντας προκλητικά για της παιδαγωγικές συνθήκες των μαθητών μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ρήξη και ανατροπή των πολιτικών που αντιμετωπίζουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ως απλούς αριθμούς.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!