25Μάρτιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Πύργος: Δημιουργείται Μονάδα ΚΕΘΕΑ - Με επιτυχία η εκδήλωση της ΠΑΚ Ηλείας στο Συνεδριακό [VIDEO-PHOTOS]

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Πύργος: Δημιουργείται Μονάδα ΚΕΘΕΑ - Με επιτυχία η εκδήλωση της ΠΑΚ Ηλείας στο Συνεδριακό [VIDEO-PHOTOS]

Πύργος: Δημιουργείται Μονάδα ΚΕΘΕΑ - Με επιτυχία η εκδήλωση της ΠΑΚ Ηλείας στο Συνεδριακό [VIDEO-PHOTOS]

Με σύνθημα "Βγες από το παραμύθι..Μπες στη λύση

-Δώσε πάσα στη ζωή" έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Αθλητική Κίνηση Ηλείας (ΠΑΚ) σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, βασικό θέμα της οποίας ήταν η εξάρτηση και η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες.

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν οι  κίνδυνοι που ελλοχεύουν και μπορούν να οδηγήσουν ανθρώπους ακόμα και από μικρές ηλικίες σε εξάρτηση από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το τζόγο και το διαδίκτυο, αλλά και το πως μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει είτε με την πρόληψη είτε με την απεξάρτηση.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η δημιουργία Κέντρου ΚΕΘΕΑ στον Πύργο, μέσα στους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα ζητήθηκε η βοήθεια και στήριξη της Εκκλησίας και των τοπικών φορέων.

Την εκδήλωση συντόνισε η στρατιωτικός και συγγραφέας κα Άννα Κορτέση, η οποία κατά την εισαγωγή της αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ανέφερε: "Εκ μέρους της Πολιτιστικής Αθλητικής Κίνησης Νομού Ηλείας σας καλωσορίζουμε όλους στη σημερινή εκδήλωση. Η ΠΑΚ Ηλείας είναι μια κίνηση όπου ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες. Σκοπός μέσω των εκδηλώσεων είναι η ανάπτυξη και εξύψωση του πνεύματος και η διάδοση της ιδέας του πολιτισμού και του αθλητισμού. Γι'αυτό το σκοπό έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε όλη την περιφέρεια του Νομού Ηλείας, σήμερα όμως είμαστε εδώ για ένα θέμα που πραγματικά μας αφορά όλους και με έναν στόχο. Ας βγούμε λοιπόν από το παραμύθι και ας μπούμε στη λύση.", ενώ στην έναρξη της εκδήλωσηςτοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός, τονίζοντας:

"Το θέμα τούτο είναι θέμα που πονάει πολύ και όλους μας γιατί πρέπει να σας διαβεβαιώσω αν κάποιοι δεν το ξέρετε ότι όποιος μπλέξει με τα ναρκωτικά και όλα τα είδη δεν ξεμπλέκει. Θα τον ξεμπλέξουν μόνον οι παπάδες και οι δεσποτάδες στο χώμα. Αυτή είναι η εμπειρία μου. Δυστυχώς η Βουλή των Ελλήνων, ως Βουλή Δημοκρατικής χώρας που δεν επιτρέπει παρά μόνο να κάνει ο καθένας το δικό του χωρίς να υπολογίζει του άλλου το θέλημα, λέει Δημοκρατία έχουμε. Το σπίτι σου στο γκρεμίζω και δεν θα με πειράξεις. Εγώ θα κάνω ότι θέλω.
Η Βουλή εψήφισε νόμο για να μην δικάζονται οι χρήστες των ναρκωτικών, αποποινικοποίηση δηλαδή της χρήσης των ναρκωτικών, αφού πρώτα βγήκε μια νεολαία και έκανε ένα συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και είπε να μας επιτρέψετε να κάνουμε ότι θέλουμε, εμείς πεθαίνουμε. Ρωτήστε τους πατεράδες και τις μανάδες τι πόνο τραβάνε και αν θέλουν τα παιδιά τους να πεθάνουν.
Καλή είναι η απεξάρτηση, καλό όμως είναι να μην υπάρχει εξάρτηση."

Ο πρόεδρος της ΠΑΚ Ηλείας κ.Πέτρος Μπηλιώνης σε δηλώσεις του ανακοίνωσε την έναρξη της προσπάθειας για τη δημιουργία Μονάδας ΚΕΘΕΑ στην Ηλεία εντός του τρέχοντος έτους αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τον τόπο μας. Είναι η εκδήλωση για την εξάρτηση και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στον τόπο μας μια κατάσταση και να μπορέσουμε να φέρουμε το ΚΕΘΕΑ κοντά μας και να δημιουργήσει ένα κέντρο εδώ στην Ηλεία που θα είναι πολύ καλό γενικότερα για όλη την Ηλεία.

Είναι σημαντική για εμάς αυτή η μέρα γιατί είναι η πρώτη μας εκδήλωση. Έρχονται και άλλες βέβαια. Μαζί με το ΚΕΘΕΑ θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους ανθρώπους του τόπου μας που έχουν πρόβλημα. Ο πολιτισμός είναι συνυφασμένος με τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι ο φράχτης της νεολαίας για τις εξαρτήσεις. Σήμερα για εμάς είναι η αρχή ενός οράματος, ενός σχεδίου. Το όραμα αυτό είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι στον τόπο μας. Βάλαμε πιστεύω το πρώτο πετραδάκι σήμερα.
Το ΚΕΘΕΑ θα δημιουργήσει αυτό το χρόνο μέσα σε λίγους μήνες ένα Κέντρο Απεξάρτησης στον Πύργο. Με τη βοήθεια τη δική σας Σεβασμιώτατε που ξέρω ότι έχετε μεγάλη ευαισθησία, με τη βοήθεια των φορέων του τόπου μας που πρέπει να τους ενεργοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα."

Από τη μεριά του Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ κ.Τάκης Χαλδαίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα. Πήρε μια πρωτοβουλία η ΠΑΚ Ηλείας και μας έχει καλέσει. Διοργανώνουμε μια εκδήλωση μαζί. Θέλουμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα των εξαρτήσεων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο όπου και δραστηριοποιείται το ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Οξυγόνου.Χρειάζεται να συμμετέχει η τοπική κοινωνία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ξεκινάει από την πρόληψη, περνάει στην έγκαιρη παρέμβαση, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που τα πράγματα έχουν προχωρήσει υπάρχει πάντα τρόπος να βοηθηθούν οι άνθρωποι και αυτό είναι πολύ σημαντικό να περάσει σαν μήνυμα και να το ξέρουν όλοι.
Παράλληλα αναγγέλουμε και την απόφαση του ΚΕΘΕΑ να υποστηρίξει περισσότερο την περιοχή φτιάχνοντας ένα σταθμό εδώ στον Πύργο γιατί χρειάζεται οι άνθρωποι να έχουν κοντά στον χώρο τους ένα σημείο αναφοράς."

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Ψυχίατρος και πρώην Συντονιστής Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Είμαι πολλά χρόνια Ψυχίατρος και οφείλω να πω ότι σαν νέος είχα ασχοληθεί αρκετά έως πολύ με το θέμα των ναρκωτικών και της αποτοξίνωσης. Μιλάμε για την δεκαετία του 1980. Ομολογώ ότι δεν άντεξα να συνεχίσω σε αυτή την πολύ δύσκολη εξειδίκευση της Ψυχιατρικής. Η ματαίωση η οποία υπάρχει είναι πάρα πολύ οδυνηρή για τους θεραπευτές που ασχολούνται με αυτό το πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, διότι πράγματι όταν κάποια ψυχοδραστική ουσία επηρεάζει την συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ανθρώπου, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά ιατρικά και ψυχολογικά δεδομένα.
Πρόκειται λοιπόν για μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια. Το θέμα αυτό πονάει πάρα πολύ και πάρα πολλές οικογένειες.

Πράγματι πάρα πολλοί καταλήγουν με της εκκλησίας το τελετουργικό, όμως υπάρχει και ελπίδα, η οποία έχει συγκροτήσει τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες μονάδες υγείας όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ κλπ. και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που ασχολούνται να κάνουν αυτό το έργο. Εάν δεν υπήρχε λοιπόν αυτό το φως στο τούνελ τότε θα ήταν από την αρχή μια χαμένη υπόθεση. Αγωνιζόμαστε όμως και θα αγωνιζόμαστε πάντα για το καλύτερο.
Η ομιλία μου είναι μια ομιλία-ντοκουμέντο διότι αυτά που θα πω ίσως παραξενέψουν μερικούς από τους παρευρισκόμενους και πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να αρχίσουν να λέγονται διότι είναι ένα μέρος που συμβαίνει στους χρήστες ουσιών και συμβαίνει πολύ συχνά."

Την εμπειρία τους, τέλος, μοιράστηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Μουσίρος, απόφοιτος του προγράμματος και η κ. Ελισάβετ Καπαγερίδου, της οποίας ο γιος έχει αποφοιτήσει εδώ και 12 χρόνια από το ΚΕΘΕΑ. Η κα Καπαγερίδου μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η οικογένεια στην απεξάρτηση και γεννικότερα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος.

Δείτε φωτογραφίες:

IMG 8036

IMG 8042

IMG 8043

IMG 8044

IMG 8050

IMG 8053

IMG 8068

IMG 8076

IMG 8082

IMG 8087

IMG 8096

IMG 8099

IMG 8102

IMG 8115

IMG 8151

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!