19Μάρτιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Πεζοπορία και Ορειβασία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου [PHOTOS]

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Πεζοπορία και Ορειβασία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου [PHOTOS]

Πεζοπορία και Ορειβασία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου [PHOTOS]

Ο πρόεδρος και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου

Πύργου, επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μοιραστούν με εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους του σχολείου, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την Πεζοπορία και την Ορειβασία.

Τον πρόεδρο κ. Κώστα Θεοδωρόπουλο, συνόδευαν τα μέλη του συλλόγου Αθανάσιος Μπράμος, Αθανασία Κατελάνου και Έφη Μακρυκώστα.

Η Πεζοπορία είναι μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ο καθένας από μόνος του ή με παρέα και αφορά σε περπάτημα άνω τον 5 χιλιομέτρων, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά και χωρίς δυσκολίες ικανότητες . Αντιθέτως η Ορεινή Πεζοπορία απαιτεί εξοικείωση με την πεζοπορία, είναι πάνω από 10 χλμ., σε χαμηλά υψόμετρα, έχει μεγαλύτερη δυσκολία και απαιτεί κάποιο εξοπλισμό.

Για την Ορειβασία, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6, τα εθνικά και περιφερειακά μονοπάτια (Ε31, 32, 33), ενώ αναφέρθηκε και η «χαρτογράφηση»-σήμανση μονοπατιών που κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύργου. Αναλύθηκαν παράμετροι που επηρεάζουν την ορειβασία, όπως η εποχή, το υψόμετρο, η κορυφή, το καταφύγιο, η διανυκτέρευση, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, οι απαιτούμενες ώρες, η μορφή της πορείας, κτλ.

Παρουσιάστηκε ο απαιτούμενος ρουχισμός: Τα παπούτσια και μποτάκια, οι κάλτσες, το παντελόνι, η φανέλα-ισοθερμικό, το κολάν, το φλις, το μπουφάν, το τζάκετ, το καγκούλ, τα γάντια, το μαντήλι, ο σκούφος, η μπαλακλάβα, τα γυαλιά κτλ. Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός: το σακίδιο, οι γκέτες, το μπαστούνι, η σκαπάνη, τα κραμπόν , ο φακός, το πολυεργαλείο-σουγιάς, το φαρμακείο, ο χάρτης, το GPS κτλ.

Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της ορειβασίας καθώς και η απαιτούμενη προετοιμασία. Στο τέλος έγινε ενημέρωση για το Σύλλογο, τις δραστηριότητές του και τις κατακτήσεις του (πχ. ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου) και τις μελλοντικές «εξορμήσεις» του. Καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά με τον τρόπο τους, μέσω ερωτήσεων και επισημάνσεων.

s1

Ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Θεοδωρόπουλος, παρουσιάζει στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου στοιχεία και εμπειρίες από την Πεζοπορία και την Ορειβασία.

s2

Η κ. Κατελάνου εξηγεί στην Αριστέα τη χρήση των διαφόρων αντικειμένων του εξοπλισμού.

s3

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του Ορειβατικού Συλλόγου, στο ΣΔΕ Πύργου.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου τιμά τη Μέρα της Γυναίκας

Το 1977 ο Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για να τιμήσει τους πολύχρονους αγώνες των γυναικών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση και για να προβάλλει την ανάγκη κατάργησης κάθε διάκρισης σε βάρος τους. Όσο κι αν, ύστερα από τους σκληρούς αγώνες των γυναικών για δύο περίπου αιώνες, στις περισσότερες χώρες (όχι σε όλες δυστυχώς ακόμα) έχει θεσπιστεί νομικά η ισότητα των δύο φύλων, στην πράξη δεν έχουν αλλάξει όσα θα έπρεπε. Η προσφορά της γυναίκας εξακολουθεί να μην έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε τόσο στο χώρο της οικογένειας όσο και σε αυτόν της οικονομίας και της επιστήμης. Η ανεργία, η μερική απασχόληση πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, η εξίσωση των μισθών και η ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα ενώ η βία αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα των γυναικών και στη χώρα μας, πρόβλημα που συνήθως μένει στο σκοτάδι.

Αυτά διαπίστωσαν οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε εκδήλωση που έγινε στο σχολείο την Πέμπτη 8 Μαρτίου για τη Μέρα της Γυναίκας. Με αφορμή κείμενα, τραγούδια και ποιήματα αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τη θέση της γυναίκας σήμερα στον κόσμο και στην Ελλάδα και για τα προβλήματά της. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η φιλόλογος του ΣΔΕ Πύργου κ. Βασιλική Διαμαντοπούλου και από τη συζήτηση προέκυψε ότι η γυναίκα θα πρέπει να δώσει κι αγώνα εσωτερικό ενάντια στο «τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει, Συνήθεια, Κέρδος, Πρόληψη», όπως λέει κι ο ποιητής Κ. Παλαμάς. Γι’ αυτό, όπως ήταν και το σύνθημα του Ο.Η.Ε. για το φετινό εορτασμό, «Η ώρα είναι τώρα».

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!