24Μάιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 [PHOTOS]

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 [PHOTOS]

Με αφορμή το θέμα

του εορτασμού των ΕΗΠΚ 2017 – 2018 ο καλλιτέχνης Σωτήρης Γκαρδιακός, έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και με την υποστήριξη της Εφ.Α. Ηλείας δημιούργησε γκράφιτι σε τοίχο του Δημαρχείου (κτίριο Ξενία) με το οποίο εικονογραφεί τη σχέση του παρόντος με το παρελθόν της πόλης.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, η αρχαιολόγος της Εφ. Α. Ηλείας κα Ζαχ. Λεβεντούρη υλοποίησε στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Η καθοριστική συμβολή των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας στη δημιουργία της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας» την οποία παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ολυμπίας.

Η κεντρική εκδήλωση της Εφ. Α. Ηλείας, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών, φίλοι του πολιτισμού και μέλη του προσωπικού της Εφορείας, παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή ταξιδιωτική πλατφόρμας «Περιηγήσεις στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – World Heritage Journeys», ενώ στο δεύτερο μέρος έγιναν τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης με θέμα «Έρευνα και Αναστήλωση Μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας» σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο προθάλαμο του μουσείου με συντονιστή τον αρχαιολόγο κ. Χρίστο Λιάγκουρα. Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, επικουρούμενη από τον αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο ανέπτυξε στους παρισταμένους τις πτυχές του διεθνούς και με πολλούς εταίρους σημαντικού προγράμματος για την προώθηση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας μεταξύ των 34 επιλεγμένων από την UNESCO κορυφαίων πολιτιστικών προορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγάλης κλίμακας αυτή δράση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 που, όπως και ΕΗΠΚ, έχει σκοπό να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στο σκέλος της εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκε η Φωτογραφική Έκθεση με θέμα «Έρευνα και Αναστήλωση Μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας» την οποία επίσης επιμελήθηκε η κα Κόλλια με την αρωγή της αρχαιολόγου Ζαχαρούλας Λεβεντούρη, ομιλητής ήταν ο Dr. Reinhard Senff, επιστημονικός διευθυντής του Γ.Α.Ι. Αθηνών και διευθυντής της ανασκαφής Γ.Α.Ι. στην Ολυμπία. Η Φωτογραφική Έκθεση θα παραμείνει προσβάσιμη στον προθάλαμο του Μουσείου Ολυμπίας ως περίπου τα τέλη Οκτωβρίου 2018.

Με την λήξη της εκδήλωσης παρασχέθηκε μικρή δεξίωση στο περιστύλιο του μουσείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Σωματείου Επαγγελματιών Φωτογράφων Hλείας «Φωτακτίς», με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κο Δημ. Παπαϊωάννου να έχει την ευθύνη της φωτογραφικής κάλυψης.

D4UN 0609

D4UN 0705

D4UN 0746

D4UN 0761

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!