19Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Στην κατάμεστη αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων τιμήθηκε η μνήμη των Προσκόπων της Μ. Ασίας [ΦΩΤΟ]

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων τιμήθηκε η μνήμη των Προσκόπων της Μ. Ασίας [ΦΩΤΟ]

Αρχιερατικό μνημόσυνο

την Κυριακή

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου για να υποδεχθεί την εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή και τους θυσιασθέντες Προσκόπους της Κάτω Παναγιάς, του Αϊδινίου και των Σωκίων Μ. Ασίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Το κοινό κατέκλυσε την αίθουσα και με πολύ ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολούθησε την εκδήλωση και αμέσως μετά σιγοτραγούδησε μαζί με τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων γνωστά μικρασιάτικα τραγούδια.

Η εκδήλωση άρχισε με την απαγγελία δύο συγκλονιστικών ποιημάτων το ''Καράβι της Ελπίδας'' και ''πρόσφυγες του 22''από την Έφορο του Λυκείου κα Γιώτα Μπαρτζοπούλου με υπόκρουση μουσικής από την ''Πολίτικη κουζίνα''

Η εκδήλωση, που οργάνωσε η Ένωση παλαιών Προσκόπων Ηλείας ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ιστορικής μνήμης και την άντληση τέτοιων παραδειγμάτων από την ιστορία στη σημερινή πραγματικότητα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πύργου κ.Γαβρ.Λιατσή,που τόνισε τις πολλαπλές υπηρεσίες και τον υψηλό κοινωνικό και παιδευτικπό ρόλο των Προσκόπων και μάλιστα του Πύργου και τον καθοριστικό ρόλο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου

Η «Οικοδέσποινα» Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Τούλα Καλαμπόκα αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο του Λυκείου και στην συγκλονιστική εκδήλωση και τα νοήματα της θυσίας.

Χαιρετισμό έκανε ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κ.Κωνστ.Τριανταφυλλόπουλος, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, που για έκτο χρόνο πραγματοποιείται προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενεές και να μην σβήσει η Ελληνοχριστιανική παράδοση και οι Αξίες της Θρησκείας της Πατρίδας και της Ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Πρόσκοποι θυσιάστηκαν.Παρέδωσε μάλιστα στον ομιλητής χειροποίητη εικόνα του Αγ.Χαραλάμπους σε ανάμνηση της παρουσίας του.

Ο Υπαρχηγός κ.Ανδρ.Γιατράς , που είχε τον συντονισμό,διάβασε συγκινητική επιστολή του γιου του ιδρυτή των Προσκόπων της Κ.Παναγιάς κ.Αλέξη Εμμαν.Μανθεάκη και χαιρετισμό του πρ.βουλευτή Μιχ.Κατρίνη.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον , Ομιλία του κ.Πολύβιου Πρόδρομου. πτυχιούχου της Φιλοσοφικής Σχολής(τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών) του ΕΚΠΑ,διδάκτορα της Εκπαίδευσης (Ph.D.,Ed.D.) του Clayton University (USA). συγγραφέα,ποιητή.

με θέμα: Ηθική διάσταση της Προσφοράς.Το Παράδειγμα των Προσκόπων της Μικράς Ασίας.

που ανέλυσε τα συνταρακτικά συμβάντα με ιστορική ακρίβεια, αναφέρθηκε στην προσκοπική δράση στην περιοχή και το τραγικό τέλος και προσπάθησε να εξηγήσει τόσο την άρνηση των Προσκόπων να υποκύψουν στην απαίτηση των διωκτών τους να εξισλαμισθούν, όσο και την ιδιαίτερη μανία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής οι Τσέτες απέναντι στο τμήμα αυτό της ελληνικής νεολαίας υπογράμμισε ότι «υπόσχονται στην τιμή τους να κάνουν το καθήκον τους στο Θεό, την πατρίδα και να βοηθούν κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αξιών , αυτές που έχουν την τιμή και οι ανεκτίμητες, όπως οι ηθικές αξίες. Καθήκον των προσκόπων χαρακτηρίζεται από ένα θυσιαστικό πνεύμα. Εμείς οι πρόσκοποι κινούμαστε με ανιδιοτέλεια κάθε φορά και προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας τα πάντα, διότι το θεωρούμε καθήκον μας». .Παράλληλα προβάλλονταν σχετικές φωτογραφίες από τη δράση των Προσκόπων της Μ.Ασίας αλλά για γενικότερα.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με την απαγγελία του ποιήματος ''Αιέν Αριστεύειν ''του Τ.Δόξα που ερμήνευσε η κα Ρούλη Μαλλιοπουλου ,με υπόκρουση του ''Ύμνου των Προσκόπων''.

Η βραδιά έκλεισε με την Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων που διευθύνει η κα Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση,.Σχολική Σύμβουλος Μουσικής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας, η οποία απέδωσε σειρά τραγουδιών που συγκίνησαν τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για την ερμηνεία του.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο πέραν των προαναφερθέντων βρίσκονταν ο Δήμαρχος Πύργου κ.Γαβρ.Λιατσής ,ο εκπρπος της Περιφ.Ενότητας Ηλείας κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος,ο πρόεδρος του δημοτ.Συμβουλίου Ήλιδας κ.Ανδρ.Νικολακόπουλος εκπρ/πος του Δημάρχου,, η εκπρ/πος του Δ/τη της ΣΕΤΤΗΛ κα Ευγ.Χριστοπούλου,εκπρόσωπος της 117ΠΜ,τα μέλη του ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων και πολλά μέλη τους,οι επικεφ.παρατάξεων του δήμου κ.Τ.Αντωνακόπουλος και Γιαν.Αργυρόπουλος,ο αντ/δος του Πολιτιστ.Συλλόγου Τραπεζών κ.Γ.Μισύρης , ο πρόεδρος των ''Χρωμάτων της Ήλιδας' κ.Π.Αυγερινόπουλος,η.κα Χ.Ρόρρη πρόεδρος .του ''Παντοκράτορα'',πρώην αντιδήμαρχοι ,πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, Μικρασιάτες κλπ.

Επίσης τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας καθώς και οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί κ.κ., Σπ.Μπαμπής, Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,Στ.Καννής ,Κων.Σκουλαρίκος,Παν.Δασιός, Θύμιος Κολοκοτρώνης,Αν.Ανδριόλας,Γ.Ηλιόπουλος,Γ.Σταθόπουλος,Ανδρ.Δασκόπουλος,Α.Ρέβελου,Γεωργ.Παναγιωτακόπουλος[Α.Ολυμπίας] κ.α Πολυμελής αντιπροσωπεία από την Πάτρα με επικεφαλής τον Αρχηγό των Παλαιών του 3ου κ.Θεοδ.Σίδερη,Χαρ.Μαρινόπουλο ,Β.Σταυρογιαννόπουλο ,Γ.Τσαγκαρουσίανο,κα Επίσης αντιπροσωπεία βαθμοφόρων και Προσκόπων Πύργου με τον κ.Γεωργ.Καραμάνη καθώς και η Γραμματέας της Επιτροπής τους κα Αννα Χρυσανθακοπούλου.

Ακολούθησε μεγάλη συνεστίαση σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής. Συμμετείχαν Παλαιοί πρόσκοποι,μέλη της Χορωδίας του Λυκείου και φίλοι τους. Τον μουσικό τόνο,πέραν της ορχήστρας του κέντρου, έδωσαν οι κ.κ. Παν. Καλαμπρέζος,Π.Μαλλιόπουλος,Πολ.Πρόδρομος,Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση και οι ανιχνευτές από την Πάτρα Βσσ.Σίδερη και Κωνστ.Δρακόπουλος..

Την επομένη ημέρα, Κυριακή , στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου. τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση σε κλίμα συγκίνησης στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις

Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ.Αθανάσιος, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων για τη θρησκεία και την πατρίδα και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας.

Την επιμνημόσυνη δέηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων , τα μέλη της Ένωσης, παλαιοί και οι πρόσκοποι του Συστήματος Πύργου, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

th1

th2

th3

th4

th5

Φωτο Ανθούσα Τσελεπή

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!