17Ιούλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | ΕΛΜΕ Ηλείας: Πάνω από 60 τα κενά στα σχολεία της Ηλείας-Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια [PHOTOS]

Ηλεία Ειδήσεις-Ενημέρωση, Ηλειακά Νέα

ΕΛΜΕ Ηλείας: Πάνω από 60 τα κενά στα σχολεία της Ηλείας-Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια [PHOTOS]

Παράσταση διαμαρτυρίας

στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Ηλείας το μεσημέρι της Τρίτης 6 Νοεμβρίου, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της Ηλείας.

Μέχρι σήμερα όπως ανέφεραν, πάνω από 10000 ώρες έχουν χαθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμοι διορισμοί καθηγητών, 61 πλήρους ωραρίου και 5 μειωμένου.

Συγκεκριμένα είναι 35 καθηγητές στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ, 25 στην Ειδική Αγωγή, 1 στο Μουσικό και 5 μειωμένου ωραρίου.

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας, ο κ.Τρύφωνας Αθανασόπουλος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας δήλωσε:

"Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού με το χτύπημα του κουδουνιού ήταν ότι φέτος δε θα υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές, ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Δυστυχώς αυτή η κανονικότητα μετά από δύο μήνες φαίνεται ότι δεν ισχύει. Είναι γνωστό ότι έχουμε κενά σε πάρα πολλά σχολεία του νομού.
Περίπου 40 συνάδελφοι λείπουν ειδικοτήτων σε πολλά σχολεία. Μόλις την Πέμπτη το βράδυ κατέθεσε τροπολογία για να μπορεί να προσλάβει καθηγητές και αυτό μας βάζει σε μεγάλες σκέψεις γιατί ή δεν είχε προγραμματίσει που δείχνει ανικανότητα ή δεν ήθελε να λειτουργήσει τα σχολεία από την αρχή για να μην έχει κόστος. Γλίτωσε δύο μήνες, δηλαδή δύο μήνες τα σχολεία δεν έχουν καθηγητές, 800 περίπου ώρες τη βδομάδα και αυτό το κόστος είναι που έκανε το Υπουργείο να καθυστερήσει την πρόσληψη αναπληρωτών.
Όσον αφορά τους μαθητές, χάνουν μαθήματα 800 ώρες τη βδομάδα και αυτές είναι οι συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών μας. Το δεύτερο είναι στην λειτουργία των σχολείων και το τρίτο είναι η ανισότητες που δημιουργουνται με δεδομένο ότι πολλά παιδιά που θα δώσουν φέτος εξετάσεις, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα μαθήματα σε μαθήματα κατευθύνσεων.
Όλα αυτά μας προβληματίζουν για το πως συμπεριφέρεται το Υπουργείο απέναντι στο Δημόσιο σχολείο, το υποβαθμίζει. Αυτό εισπράττουμε και θα μας βρει απέναντι του.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται για να μην έχουμε το ίδιο φαινόμενο κάθε χρόνο."

Μαθήτρια από το Λύκειο Καράτουλα ανέφερε πως εδώ και δύο μήνες δεν έχουν καθηγητές σε βασικά μαθήματα κατεύθυνσης και σε μαθήματα επιλογής

Αντίστοιχα, μαθητές από το Λύκειο Ανδρίτσαινας ανέφεραν πως "Είχαμε υποσχέσεις και πριν από ένα μήνα. Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να παρέχει τη στοιχειώδη εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές. Δεν μπορεί τα παιδιά να στερούμαστε μαθήματα προσανατολισμού και να στερούμαστε αυτό το βασικό δικαίωμα της παιδείας. Έχει υποχρέωση το κράτος να μας παρέχει τουλάχιστον τα μαθήματα προσανατολισμού."

Εκπρόσωπος από το νυκτερινό Γυμνάσιο Πύργου ανέφερε: "Το θέμα μας είναι ότι δεν έχουμε Οικονομολόγο, ώστε πολλά παιδιά δίνουν πανελλήνιες και δεν έχουν κάνει κανένα μάθημα Οικονομικών. Μας λείπει ο καθηγητής."

Η Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας κα Ευριδίκη Παυλοπούλου τόνισε:

"Θέλουμε να μεταφέρετε προς τα πάνω ότι δεν είναι κανονικότητα να είμαστε αρχές Νοέμβρη και να μην έχουν καλυφθεί τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό. Λόγω της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης το αντιλαμβανόμαστε ότι για αυτό το λόγο συμβαίνει, όμως είναι υπόλογος ο καθένας που συντελεί στο να υλοποιείται αυτή η πολιτική. Ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά τα μορφωτικά τους δικαιώματα, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, ποιος θα τους απαντήσει για τις ώρες που έχουν χάσει; Ακόμα και τώρα και ελπίζουμε να είναι το καλό σενάριο, να καλυφθούν τα κενά. Έχουν χαθεί πολλές διδακτικές ώρες και τα παιδιά έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση με άλλα παιδιά τα οποία ήδη είχαν καθηγητές εκπαιδευτικούς στο σχολείο τους. Αυτός ο τρόπος έχει κατηγοριοποιήσει και σχολεία και μαθητές. Θα πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τους αναπληρωτές και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί."

Από τη μεριά του ο Διευθυντής κ. Βασίλης Δημητρέλλος απαντώντας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς δήλωσε:

"Δεν είναι η επιθυμητή κατάσταση δεδομένου ότι είμαστε στις αρχές Νοέμβρη και υπάρχουν αυτά τα κενά στην ΠΕ Ηλείας στα σχολεία της Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι εν γνώση μου όλα αυτά τα κενά. Δυστυχώς είχαν φύγει με αποσπάσεις πάρα πολλοί οικονομολόγοι από το νομό μας και οι προσλήψεις ήταν μηδαμινές, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το έντονο πρόβλημα. Δεν είστε μόνο εσείς, αλλά και άλλα ακόμη σχολεία.
Επίσης το άλλο θέμα είναι των μαθηματικών που έχει αρκετά κενά, γύρω στα 5 στην περιοχή. Έχει ανημερωθεί και η Περιφέρεια και το Υπουργείο για την ύπαρξη αυτών των κενών, έχουν υπάρξει παρεμβάσεις από την πλευρά μου, πέρα από την δήλωση των κενών και σε επαφές με τα ανώτερα κλιμάκια την πολιτικής ηγεσίας. Μπορώ να σας πω ότι έχω μια ενημέρωση ότι κατά πάσα πιθανότητα την άλλη εβδομάδα να έχουμε προσλήψεις. Το λέω με επιφύλαξη. Έχει δίκιο ο πρόεδρος που είπε για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να γίνει πρόσληψη εκπαιδευτικών, να ελευθερωθεί οικονομικά και να ξεπεράσει αυτό το θέμα, άρα είναι και οικονομικό το πρόβλημα.
Εκτιμώ ότι στη Δευτεροβάθμια έχω κάνει ότι μπορούσα με το παραπάνω. Με τις προσλήψεις που έγιναν στην Ανδρίτσαινα προσπάθησα και καλυφθήκαν σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό όμως δεν είναι η οριστική και τελική ουσιαστική λύση, είναι μερική και με τις δυνατότητες που έχω με το υπάρχον δυαμικό έχει γίνει μια πλήρης κατανομή στα σχολεία της περιοχής μας. Δεν θα ήθελα να βρεθώ σε δύσκολη θέση για να καλύψω τουλάχιστον τα κενά των αναγκών προσανατολισμού, να προβούμε σε άλλον τρόπο κάλυψης.
Εύχομαι η ενημέρωση και οι πληροφορίες που έχω να είναι ουσιαστικές και πραγματικές.
Η εκτίμηση μοπυ είναι ότι μέχρι τις 15 του μήνα θα έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά από αυτά που υπάρχουν. Προέχουν των ομάδων προσανατολισμού και ιδιαίτερα η ορεινή περιοχή. Θα προσπαθήσω να καλύψω πλήρως την Ανδρίτσαινα και τα ορεινά χωριά πρωτίστως.

IMG 6232

IMG 6297

IMG 6308

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!