26Ιούνιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Ηλεία: Επι τάπητος το πλαφόν στη συνταγογράφηση και ο οικογενειακός ιατρός [PHOTO-VIDEO]

Ηλεία Ειδήσεις-Ενημέρωση, Ηλειακά Νέα

Ηλεία: Επι τάπητος το πλαφόν στη συνταγογράφηση και ο οικογενειακός ιατρός [PHOTO-VIDEO]

Κοινή συνέντευξη τύπου

παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου στο Μικρό Συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ.Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας κ.Νίκος Κατσαρός και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ.Κώστας Τσαούσης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα του πλαφόν στη συνταγογράφηση, καθώς και ο οικογενειακός ιατρός, τα οποία απασχολούν την ιατρική και τη φαρμακευτική κοινότητα το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο κ.Θεοδωρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ενημέρωση που γίνεται από αυτούς που γίνεται, γίνεται με σκοπό να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να πούμε ότι όλα τα πράγματα είναι καλά. Δυστυχώς η όλη μεταρρύθμιση που επαγγέλεται το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά. Έχουμε μια διαλυτική κατάσταση σε όλους τους τομείς. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για την οποία πολλά είχαν πει, δυστυχώς είναι η δεξαμενή που δίνει γιατρούς σε όλα τα άλλα τμήματα του δημοσίου συστήματος, η δεξαμενή που δίνει γιατρούς στους ΤΟΜΥ, στο ΤΕΠ. Είναι η δεξαμενή που θα αδειάσει τελείως και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν θα υφίσταται.
Έχουμε και το πρόβλημα του πλαφόν στην συνταγογράφηση. Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γραφτούν φάρμακα. Ήδη οι ασφαλισμένοι που πάνε στον γιατρό λόγω του πλαφόν δεν μπορεί να τους γράψει όλα τα φάρμακα, στέλνει σε γιατρούς ειδικότητας και τελικά αυτή τη στιγμή κανένας μας δεν μπορεί να βγάλει άκρη.
Είναι μια κατάσταση που θα χειροτερέψει και χειροτερεύει κάθε μέρα.
Πίσω από όλα αυτά είναι η υγεία μας και έχουμε συμφέρον να την προασπίσουμε και όχι να βάζουμε μπροστά τα πολιτικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.»

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ.Κατσαρός:

«Μέσα στο 2019 θα διατεθούν 1,1 δις ευρώ έναντι ένα 1,2 του 2018. Η κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΑ είναι ενισχυμένη κατά 35 εκατ. ευρώ, αλλά μειώνεται κατά 60 εκατομμύρια από τα δημόσια νοσοκομεία. Η κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΠΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατομμυρίων και ο προϋπολογισμός των δαπανών του ΕΟΠΠΥ στο 1,6 δις.
Παρ'ότι ο ΠΙΣ και όλοι οι Σύλλογοι της χώρας είχαν από καιρού και επανειλημένα διεκδικήσει να μην ενταχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στις πολιτικές των μνημονίων, αυτό δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κατακρήμνιση των δημοσίων δομών της υγείας. Αυτό φαίνεται το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τον θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού και να δημιουργήσει τις λεγόμενες ΤΟΜΥ.»

Τέλος, ο κ.Τσαούσης τόνισε:

«Σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα σας πώ μόνο μια πρόταση. Οι υποστηρικτές του "Come back madame Merkel" επινόησαν ένα σύστημα στο οποίο εξεβίαζαν τον έλληνα πολίτη, λέγοντάς του ότι δεν θα μπορεί να κάνει εξετάσεις ή να γράφει φάρμακα εάν δεν εγγραφεί στους Οικογενειακούς Γιατρούς. Προειδοποιώ λοιπόν τους υπουργούς και αυτή την κυβερνησάρα να μας πει με ποια ηθική υπόσταση το λέει αυτό και με ποια νομική.
Δεν ισχύουν όσα λέει το υποργείο. Η εγγραφή είναι προαιρετική.
Σε ότι αφορά το πλαφόν, είναι ένα σύστημα το οποίο περιορίζει τη συνταγογράφηση με αλχημίστικο τρόπο και χωρίς επιστημονικά δεδομένα. Αυτά είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η νοσηρότητα. Το ΣτΕ έχει ακυρώσει το πλαφόν, όμως το Υπουργείο επιμένει όχι μόνο να το συντηρεί αλλά να αναπροσαρμόζει και το πλαφόν.»

Αναλυτικά ανέφεραν:

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!