17Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Κόσμος | Γιορτάζουν οι μανούλες: Αγκαλιές, φιλάκια, λουλούδια και ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ με πολλή αγάπη!

Διεθνή θέματα - Άμεση Ενημέρωση με Ειδήσεις από όλο τον Κόσμο

Γιορτάζουν οι μανούλες: Αγκαλιές, φιλάκια, λουλούδια και ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ με πολλή αγάπη!

Γιορτάζουν οι μανούλες: Αγκαλιές, φιλάκια, λουλούδια και ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ με πολλή αγάπη!

Δείτε πως και πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

​Με φιλιά, αγκαλιές, χάδια και δώρα θα γεμίσουν εκατομμύρια σπίτια, αφού σήμερα είναι η γιορτή της μητέρας! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στις μάνες και την μητρότητα, όπως αναφέρει το star.gr.

Μικρά και πιο μεγάλα… παιδιά εύχονται «χρόνια πολλά» στην γυναίκα-σύμβολο-πρότυπο για αυτούς, ενώ για κάποιους άλλους που έχουν χάσει την μαμά τους, αναμνήσεις και δάκρυα «τρέχουν» στα πρόσωπα τους!

Πως όμως καθιερώθηκε η σημερινή μέρα;

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος (“Κυβέλα, Μάτερ θεών”).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτινίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Από τότε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρίφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από την βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μια “θεόσταλτη” ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!