24Μάρτιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Κόσμος | Guardian: «Eίτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα»

Διεθνή θέματα - Άμεση Ενημέρωση με Ειδήσεις από όλο τον Κόσμο

Guardian: «Eίτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα»

Guardian: «Eίτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα»

Tι λέει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα

Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, εκτιμά πως έρχονται η βρετανική εφημερίδα “Τhe Guardian” σε σημερινό δημοσίευμα της, όπως αναφέρει το star.gr.

Την ώρα που Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει συμφωνία, πράγματι θα είναι μεγάλη του επιτυχία, αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρήσει τη στήριξη των Ελλήνων, μετά από τους «βρώμικους» συμβιβασμούς που θα αναγκαστεί να κάνει για να ικανοποιήσει τους δανειστές.

«Κάθε ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία ''ομίχλη'' ισχυρισμών για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί. Όμως, επιτέλους υπάρχει τελευταία η αίσθηση ότι και οι δύο πλευρές σημειώνουν πρόοδο. Αν ο Τσίπρας πετύχει μία συμφωνία και αποφύγει τη χρεοκοπία, θα είναι ένας πολιτικός και προσωπικός θρίαμβος ενάντια στις πιθανότητες. Και αν μπορέσει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στους «βρώμικους» συμβιβασμούς που αναπόφευκτα θα πρέπει να κάνει με τους δανειστές- ιδιαίτερα με το ΔΝΤ που κρατά την πιο σκληρή στάση- θα είναι κοντά στο θαύμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι κανένας από τους δρόμους μπροστά τους δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό από εξαιρετικά δύσκολος. Είναι μία χώρα που το ΑΕΠ της κατέρρευσε κατά 25% ως συνέπεια της κρίσης, η ανεργία παραμένει πάνω από το 25% και ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 18% σε πραγματικούς όρους από το 2008 έως το 2013», συνεχίζει ο Guardian, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντησή τους με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα.

«Όμως, κάθε ημέρα άκαρπων συνομιλιών που περνά, οι καταθέσεις «στραγγίζουν» καθώς οι νευρικοί αποταμιευτές στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι επενδυτές αναβάλλουν σχέδια και οι τουρίστες προτιμούν την Ιμπιζα αντί για την Κρήτη, από το φόβο ότι θα τους βρει εκεί το καλοκαίρι του Greccident», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Το άρθρο τονίζει ότι «αν επιτευχθεί η συμφωνία είναι πιθανό η χώρα να αντιμετωπίσει άλλη μία περίοδο επίπονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών περικοπών, για να ικανοποιηθεί το Brussels Group που δεν θέλει να «πετάξει» τα χρήματά του και υπάρχει μικρή ελπίδα για αναδιάρθρωση χρέους που οι Τσίπρας και Βαρουφάκης κάποτε υποστήριζαν τόσο θερμά ότι θα είναι μέρος του πακέτου» και προσθέτει:

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει «βαριές» αποπληρωμές και τον έλεγχο των δανειστών της, για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου, διορία που φαίνεται να έχουν θέσει και οι δύο πλευρές, τότε η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επικίνδυνη και αβέβαιη προοπτική της αθέτησης των πληρωμών της και της εξόδου από το ευρώ».

«Το Grexit θα έρθει τουλάχιστον με τα πλεονεκτήματα της δραστικής υποτίμησης του νομίσματος, μία νέα δραχμή ίσως. Ορδές τουριστών κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν, θέλοντας να εκμεταλλευθούν το φτηνό ούζο και με την πάροδο του χρόνου ίσως η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις ως μία φτηνή τοποθεσία για την ευρωπαϊκή αγορά.Όμως, βραχυπρόθεσμα, το Grexit θα σημαίνει έλεγχο κεφαλαίων, χάος της αγοράς και εκτίναξη πληθωρισμού».

Ο Guardian καταλήγει: «Οι Έλληνες ήδη έχουν υποστεί εξαιρετικές δυσκολίες. Ομως, με μία ακόμη προθεσμία να πλησιάζει, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα αποτέλεσμα που θα φέρει κάτι άλλο πέρα από δύσκολες στιγμές στο μέλλον».

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!