17Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Κόσμος | Τέλος στην «αυτοκρατορία» Ερντογάν: Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή

Διεθνή θέματα - Άμεση Ενημέρωση με Ειδήσεις από όλο τον Κόσμο

Τέλος στην «αυτοκρατορία» Ερντογάν: Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή

Τέλος στην «αυτοκρατορία» Ερντογάν: Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή

Μεγάλη νίκη για τους Κούρδους με 13,1% και 79 έδρες

Το κόμμα του Τούρκου προέδρου έχασε εννέα μονάδες σε σχέση με το 2011 - Πτώση κατά 6,1% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την αποτυχία Ερντογάν - Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - Για κυβέρνηση μειοψηφίας και νέες εκλογές μιλούν οι αναλυτές

Δραματική αλλαγή μετά από 13 χρόνια στο πολιτικο σκηνικό της Τουρκίας έφεραν οι εκλογές της Κυριακής, όπως αναφέρει το protothema.gr, με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να αποτυγχάνει και στους δύο στόχους που είχε θέσει προεκλογικά.

Όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τις 330 έδρες που απαιτούνταν για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό αλλά δεν κατάφερε να πιάσει ούτε και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 40,8% των ψήφων και 258 έδρες με τις απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2011 να είναι της τάξης του 9%.

Στον αντίποδα το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των ΛΑΩΝ HDP το οποίο με 13,1% και 79 έδρες έγινε το πρώτο φιλοκουρδικό κόμμα που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%.

Το HDP θριάμβευσε στις ανατολικές επαρχίες, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, και με τα ποσοστά που συγκέντρωσε «ψαλίδισε» τις ελπίδες του Ερντογάν να συνεχίσει την κυριαρχία του.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατήρησε τις δυνάμεις του στα επίπεδα του 25% με οριακές απώλειες (0,8%) σε σχέση με το 2011 με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του κόμματος έκριναν ότι πρέπει να στηρίξουν το φιλοκουρδικό κόμμα προκειμένου να βρεθεί στην τουρκική βουλή.

Στους κερδισμένους των εκλογών το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) το οποίο αύξησε τα ποσοστά του κατά 3% και λόγω της αδυναμίας του κόμματος του Ερντογάν να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία ενδέχεται να αποτελέσει το νέο κυβερνητικό εταίρο μολονότι υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην «βοηθήσουν» το ΑΚΡ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Με καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

7.6.2015 12.6.2011
% Έδρες % έδρες
ΚΔΑ 40,8 258 49,8 327
ΡΛΚ 25,1 132 25,9 135
ΚΕΚ 16,3 81 13,0 53
ΚΔΛ 13,1 79 6,6 35
Λοιπά 4,7 4,6
Σύνολο 550 100,00 550

ΚΔΑ Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
ΡΛΚ Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα
ΚΕΚ Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος
ΚΔΛ Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών

Πτώση κατά 6,1% του δείκτη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Πτώση κατά περισσότερο από 6% καταγράφεται στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί απέναντι στο δολάριο και το ευρώ, την επομένη του εκλογών κατά τις οποίες το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό κόμμα έχασε την αυτοδυναμία υποχωρώντας κοντά στο 40%.

Μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης του χρηματιστηρίου υποχωρούσε κατά 6,1% στις 76,980,88 μονάδες, ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφωνόταν στα 2,78 δολάρια (-3,96%) και στα 3,10 ευρώ (-4,1%).

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά την αποτυχία Ερντογάν


Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ή συνασπισμού μετά την αποτυχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές.

Το 41% που το AKP εξασφάλισε στις εκλογές δεν του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

«Πρόκειται για την πιο αβέβαιη έκβαση. Ανοίγει την προοπτική πρόωρων εκλογών και για περαιτέρω τριβές στις τάξεις του AKP», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Στις 04.54 GMT, η ισοτιμία της λίρας είχε διαμορφωθεί στις 2,7770 έναντι του δολαρίου, από 2,6615 την Παρασκευή, αλλά υψηλότερα από το χαμηλό των 2.799 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!