25Μάιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Lifestyle | Ηλεία: Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας 2015 - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα και οι δηλώσεις των διοργανωτών

Lifestyle ειδήσεις και παρασκήνια για την ελληνική και διεθνή σόουμπιζ

Ηλεία: Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας 2015 - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα και οι δηλώσεις των διοργανωτών

Ηλεία: Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας 2015 - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα και οι δηλώσεις των διοργανωτών

Ξεκίνησε και επίσημα το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2015 το Σάββατο 18 Ιουλίου.

Χιλιάδες θεατές πρόκειται να παρακολουθήσουν εκπληκτικές παραστάσεις και συναυλίες που θα λάβουν χώρα στο Θέατρο Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλη την Ηλεία, καθώς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Φεστιβάλ όλης της Ελλάδας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των φορέων που πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα στη συνέντευξηγ τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά Μέσα μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν:

Ο κ.Ευθύμιος Κοτζιάς, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, δήλωσε:

"Κατ'αρχήν να σας ευχαριστήσουμε όλους εσάς τους δημοσιογράφους που κάθε φορά βρίσκεστε εδώ προκειμένου να προβάλλετε ένα σημαντικό γεγονός που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Ενδεχομένως κάποιοι να αναρωτηθούν σε καιρούς χαλεπούς εμείς διοργανώνουμε εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις όμως, έχουν δύο σκοπούς. Δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός ο σκοπός, αλλά και γενικότερα απευθύνεται στους πολίτες μας, στους δημότες προκειμένου να αποκτήσουν μια άλλη διάσταση στη ζωή τους και νομίζω ότι στους δύσκολους καιρούς θα πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.

Ένα Φεστιβάλ με πλούσιο πρόγραμμα, με σημαντικές παραστάσεις και ψυχαγωγικού και άλλου χαρακτήρα και νομίζω ότι θα είναι προς όφελος των δημοτών μας και των συμπολιτών μας.

Μια παράδοση που έχει να κάνει με το Φεστιβάλ εδώ και αρκετά χρόνια, ξεκίνησε από τις κοινότητες, πήγαμε στον Καποδίστρια και τώρα στον Καλλικράτη.
Ο Πρόεδρος και συνεργάτης μας ο κ. Βασίλης Καψής, επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι εδώ προκειμένου να καταβάλλουν όλες εκείνες τις απαραίτητες προσπάθειες για να έχουμε επιτυχή έκβαση σε αυτό το σημαντικό γεγονός.

Εμείς, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι εμείς που απαρτίζουμε την Δημοτική Αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας καλούμε τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Με αυτή την ευχή θα πω στον κ.Παναγιωτόπουλο να κάνει μια ανακοίνωση του προγράμματος και να του ευχηθώ καλή επιτυχία."

Ο κ.Άρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, ανέφερε:

"Να σας καλωσορίσω κι εγώ στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2015, ένα Φεστιβάλ το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για κάθε καλοκαίρι στο Νομό Ηλείας και ένα από τα πιο γνωστά Φεστιβαλ στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος μας πρόλαβαν λίγο οι εξελίξεις και γι'αυτό το λόγο καθυστερήσαμε την ανακοίνωση σεβόμενοι την κατάσταση που διάγουμε ως χώρα. Παρ'όλα αυτά καταφέραμε όλη τη χρονιά να προγραμματίσουμε ένα Φεστιβάλ σύνοπτο, ποιοτικότατο και θεματικό και κατά τη γνώμη μου ίσως το καλύτερο των τελευταίων ετών.

Παρ'όλη την οικονομική κατάσταση την δύσκολη που ζούμε όλοι είμαστε εδώ ζωντανοί στη σκηνή κι αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύοντας ευθαρσώς ότι ο πολιτισμός δεν είναι ένα είδος πολυτέλειας αλλά είναι και πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και της ζωής μας.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε άτυπα το προηγούμενο Σάββατο με τη Θεατρική Ομάδα Πύργου στο μικρό θεατράκι της Καυκανιάς, το οποίο εγκαινιάστηκε φέτος και τυπικά πια ξεκινάει 18 Ιουλίου και τελειώνουμε στις 29 Αυγούστου.

Παράλληλα φέτος είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί παραλαμβάνω ένα θέατρο ανακαινισμένο με τη συνδρομή του Δήμου και ευχαριστώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που βοήθησαν ούτως ώστε να ανακαινιστεί το Θέατρο Φλόκα, πράγμα το οποίο το είχε ανάγκη και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μας από φέτος, τον κ.Βασίλη Καψή για την προσπάθεια που έκανε και για το πρόγραμμα το οποίο κατορθώσαμε να έχουμε σήμερα και να είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε."

Ο κ.Δημήτρης Δημητρόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος στην Αρχαία Ολυμπία και μέλος του ΔΣ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου που διοργανώνει το Φεστιβάλ, τόνισε:

"Καλωσορίζω όλους και όλες σε αυτό το Φεστιβάλ. Φέτος κατά μια ευτυχή συγκυρία το Φεστιβάλ εμπεριέχει αρχαία τραγωδία και αρχαίο ελληνικό θέατρο, παραστάσεις ως επί το πλείστον. Είναι κάτι που συμπορεύεται, συμπλέει με το όλο πνεύμα και τον προβληματισμό στην πατρίδα μας. Η αρχαία τραγωδία κρύβει μηνύματα, είτε είναι κωμωδία, είτε είναι δράμα. Είναι μια ευκαιρία, πέρα από την ψυχαγωγία να λάβουμε αυτά τα μηνύματα και να προβληματιστούμε ή και να πάρουμε και ιδέες. 

Είναι μια καλή ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε.

Το Φεστιβάλ προσπαθούμε να το αναβαθμίσουμε. Ήδη έγινε, όπως είπε και ο Δήμαρχος και ο κ.Πρόεδρος μια αναβάθμιση σιγά-σιγά, έχουμε έναν καλό συνεργάτη που μας έλειπε από καιρό και τον βρήκαμε ετούτη τη χρονιά και πιστεύω να συνεχίσει μαζί μας αν όλα πάνε καλά, και οι τιμές πιστεύω είναι σε λογικά πλαίσια να μπορούμε να το αντέξουμε. Φέτος αξίζει, ας κάνουμε μια καινούρια αρχή. Ευχαριστώ."

Ο κ.Βασίλης Καψής, Ειδικός Συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, δήλωσε:

"Να σας καλωσορίσω κι εγώ, αν και φιλοξενούμενος στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, και να σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά που όλα τα ΜΜΕ στηρίζουν ως προς την προβολή του το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.

Να ευχαριστήσω παράλληλα, ξεκινώντας από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο κ.Δεββέ, τον Πρόεδρο της ΚΟινωφελούς Επιχείρησης κ.Παναγιωτόπουλο, αλλά και την απεριόριστη εμπιστοσύνη που έδειξε και θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι κάποιος άνθρωπος της αντιπολίτευσης παρίσταται εδώ σήμερα σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός πολιτιστικό για το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που πρέπει να το δουν όλοι, όχι δημότες του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, αλλά όλοι οι πολίτες της Ελλάδας, να κάνουμε φέτος ένα Φεστιβάλ το οποίο θα έχει μια προσέγγιση περισσότερο προς το αρχαίο δράμα. Όπως πολύ ωραία και σωστά σας είπε ο κ.Δημητρόπουλος, αυτή η προσέγγιση στο αρχαίο θέατρο έχει να κάνει όχι μόνο με την ψυχαγωγία που είπε και ο Δήμαρχος αλλά και τα μηνύματα που περνάει η αρχαία τραγωδία. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα.

Αυτό που έχει καθιερωθεί και πολλοί μελετητές έχουν μελετήσει το αρχαίο δράμα και κυρίως τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, υπάρχει ένα στοιχείο που λέγεται "ενίσχυση της ψυχολογικής κατάστασης του θεατή". Δηλαδή, φανταστείτε ότι εκείνη την εποχή, π.χ. στις Όρνιθες του Αριστοφάνη, οι απλοί άνθρωποι καταφέρνουν να νικήσουν τους Θεούς. Βλέπουμε να καυτηριάζονται και να σατυρίζονται πολιτικοί άρχοντες, στρατιωτικοί και πνευματικοί της εποχής και αυτό δημιουργούσε στο θεατή που συμμετείχε στην παράσταση ότι ενθσχύεται ψυχολογικά και μπορεί να αντιμετωπίσει έστω και μέσα από το Δράμα τους ανθρώπους.

Άρα, έχουμε πάρα πολλά μηνύματα να πάρουμε, γιατί όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και η οικονομική.

Με τον κ.Παναγιωτόπουλο έχοντας μια πολύ στενή και καλή συνεργασία, αποφασίσαμε να μην πάμε σε μια μεγάλη σειρά παραστάσεων και συναυλιών, έχοντας ως γνώμωνα το αρχαίο γνωμικό που λέει "Ουκ εν τω πολλώ το εύ" αλλά να είναι ουσιαστικές παραστάσεις, ποιοτικές και έχοντας τη δυνατότητα ο κάθε θεατής και πολίτης του Νομού Ηλείας να επιλέξει 3-4 παραστάσεις που θέλει να δει.

Να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν όλοι εδώ οι άνθρωποι στην Αρχαία Ολυμπία, να καλέσω όλους του πολίτες του Νομού Ηλείας, γιατί η Αρχαία Ολυμπία είναι μια παγκόσμια αξία και ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και να επισκεφτούν το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας και να περάσουμε όλοι καλά."

Το Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 2015

18 Ιουλίου 9.15 μμ. «Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Θέατρο Φλόκα

22 Ιουλίου 9.00 μμ. Παιδική Παράσταση "Ο Μικρός Πρίγκιπας"
Θέατρο Δρούβα

24 Ιουλίου Εθνικό Θέατρο Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη
Θέατρο Φλόκα

29 Ιουλίου Θέατρο Badminton Ηλέκτρα του Ευριπίδη Σκηνοθεσία: Σπύρος A. Ευαγγελάτος
Θέατρο Φλόκα

4 Αυγούστου Συναυλία Παπακωνσταντίνου – Θηβαίος
Θέατρο Φλόκα

8 Αυγούστου Αντιγόνη του Σοφοκλή με τον Νικήτα Τσακίρογλου Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης
Θέατρο Φλόκα

10 Αυγούστου Εθνικό Θέατρο «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη»
Θέατρο Φλόκα

12 Αυγούστου Συναυλία Νατάσσα Μποφίλιου
Θέατρο Φλόκα

17 Αυγούστου Συναυλία Κωστής Μαραβέγιας
Θέατρο Δρούβα

21 Αυγούστου Αχαρνής του Αριστοφάνη με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο 
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Κακλέας
Θέατρο Φλόκα

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!