16Ιανουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Lifestyle | Πύργος: "Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα": Συγκίνησαν τα "Χαραλάμπεια" από το Λύκειο Ελληνίδων [VIDEO-PHOTOS]

Lifestyle ειδήσεις και παρασκήνια για την ελληνική και διεθνή σόουμπιζ

Πύργος: "Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα": Συγκίνησαν τα "Χαραλάμπεια" από το Λύκειο Ελληνίδων [VIDEO-PHOTOS]

Πύργος: "Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα": Συγκίνησαν τα "Χαραλάμπεια" από το Λύκειο Ελληνίδων [VIDEO-PHOTOS]

Στην ξενιτειά ήταν αφιερωμένα φέτος τα Χαραλάμπεια

, η κορυφαία μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου

Η εκδήλωση που έφερε τον τίτλο "Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, έχει γίνει πλέον θεσμός και πραγματοποιείται προς τιμήν του πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, λίγες ημέρες πριν από την εορτή του.

Τα "Χαραλάμπεια 2018" συνδιοργανώθηκαν με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και με το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κας Τούλας Καλαμπόκα η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για να γιορτάσουμε τα Χαραλάμπεια 2018. Τα Χαραλάμπεια είναι μια θεσμική γιορτή και τα γιορτάζουμε κάθε χρόνο τιμώντας τον πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο και την πόλη μας.
Οι κάτοικοι της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής τιμούν και σέβονται τον Άγιο Χαράλαμπο και τον θεωρούν προστάτη και βοηθό τους.
Φέτος αφιερώνουμε τα Χαραλάμπεια στους ξενιτεμένους μας όλων των εποχών με τίτλο "Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα".
Ελλήνων λοιπόν μισεμός, Ελλήνων διασπορά, Ελλήνων μετανάστευση, ξενιτιά, πόνος και πίκρα γι'αυτούς που φεύγουν και γι'αυτούς που μένουν. Λέξεις που συναντάμε ξετυλίγοντας την ιστορία του τόπου μας και που σημάδεψαν τη φυλή μας αιώνες τώρα, παίρνοντας μαζί τους τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία τους.
Σήμερα ξενιτεύεται ο ανεκτίμητος ανθός του τόπου μας, τα καλύτερα παιδιά μας, τα υγιέστερα και τα ζωντανότερα, γιατί η πατρίδα μας δεν μπορεί να τα κρατήσει.

Οι ξενιτεμένοι μας κρατούν το χρυσό νήμα της παράδοσης με τη μητέρα πατρίδα."

Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά το Συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και βρέθηκε σε ένα συγκινητικό ταξίδι περιήγησης της ελληνικής μετανάστευσης με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια της ξενιτιάς από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στην παράσταση συμμετείχε το Λύκειο Ελλήνίδων της Πάτρας που χόρεψε χορούς της Θράκης και της Θεσσαλίας, ενώ τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου παρουσίασαν χορούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Καππαδοκίας, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Πελοποννήσου, με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές.

Η Χορωδία του Λυκείου με τη διεύθυνση της κας Κωστούλας Σακκά-Κυρίτση άνοιξε την παράσταση με τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα αφιερωμένα στην ξενιτιά και ακολούθησε ο δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέας Καπογιάννης απήγγειλε το ποίημα «Αλαργινό Πουλί», το οποίο έχει γράψει ο ίδιος

Την παράσταση επιμελήθηκε ο διδάσκαλος του ΛΕΠ  κ.Κώστας Τζανέτος μαζί με τους δασκάλους Νίκο Χρυσανθόπουλο και Ανδρέα Μικελόπουλο.

Η ορχήστρα που πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση ήταν ο Φώτης Τζανέτος στο κλαρίνο,  η Ελένη Παπαπροκοπίου στο λαούτο, ο Γιάννης Οικονόμου στο βιολί, ο Γιώργος Τζανέτος στα κρουστά, ο Γιώργος Καφετζής στο μπουζούκι και ο Κώστας Μπαφατάκης στην κιθάρα, ενώ τραγούδησαν η Ελένη Παπαπροκοπίου, η Ρούλη Μαλλιοπούλου, ο Κωνσταντίνος Τζανέτος, η Κανέλλα Πολιτοπούλου, ο Τζίμης Ηλίας, ο Γιώργος Καφετζής και ο Κώστας Μπαφατάκης.

Στο τέλος, έγινε και ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, όπου τα χρόνια του '50 και του '60 κυρίως συνδέθηκε με τον ξεριζωμό των Ελλήνων σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως την Αμερική και την Αυστραλία.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

IMG 5841

IMG 5879

IMG 5880

IMG 5881

IMG 5903

IMG 5905

IMG 5922

IMG 5933

IMG 5953

IMG 5955

IMG 5961

IMG 5978

IMG 6042

IMG 6054

IMG 6069

IMG 6207

IMG 6225

IMG 6264

IMG 6269

IMG 6280

IMG 6302

IMG 6309

IMG 6314

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!