27Μάιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Οικονομία | Υψηλό κίνδυνο «ατυχημάτων» στην ελληνική οικονομία βλέπει η Moody’s

Ειδήσεις - Εκτακτη επικαιρότητα για Οικονομία Φορολογία Χρηματιστήριο και Κρίση στην Ελλάδα

Υψηλό κίνδυνο «ατυχημάτων» στην ελληνική οικονομία βλέπει η Moody’s

Αχίλλειος πτέρνα οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, που συρρικνώνεται διαρκώς την τελευταία 7ετία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Νέο ηχηρό σήμα κινδύνου για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εκπέμπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεση για τη χώρα μας, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του χρηματιστηριακού σφυροκοπήματος που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες.

«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων», επισημαίνει ο οίκος. Επιπλέον, θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει εσωτερικό πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας, λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση και της ανάγκης να υιοθετηθούν «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις επί πολλά χρόνια».

Η Moody’s παρατηρεί ότι, ενώ η Ελλάδα έχει υψηλή βαθμολογία στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης, παίρνει χαμηλή βαθμολογία στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στο κράτος δικαίου και στον έλεγχο της διαφθοράς, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στην ευθυγράμμιση των παλιών, αδύναμων και πολιτικοποιημένων θεσμών της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναφέροντας ως παραδείγματα την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και των ρυθμιστικών αρχών, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, η Moody’s τονίζει ότι το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά 7% ετησίως από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2018, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των δανείων προς μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς κατά 5% ετησίως. Tα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στα 291 δισ. ευρώ στις 31 Ιουλίου του 2018. Οσον αφορά στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, η έκθεση σχολιάζει ότι μειώθηκε κατά περίπου 19% από τα τέλη του 2012 έως τα τέλη του 2017, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και οι τράπεζες απέφυγαν να δώσουν δάνεια. Μέρος της μεγάλης μείωσης του συνόλου των πιστώσεων οφείλεται, εξάλλου, στα μέτρα απομόχλευσης των τραπεζών, οι οποίες πούλησαν ξένες θυγατρικές τους.

Ο οίκος αναφέρει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αυτός ο τεράστιος όγκος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody’s.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!