19Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα 5η Ιουνίου,γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, ή απλά θυμόμαστε για μια μέρα κάθε χρόνο το περιβάλλον που ξεχνάμε όλες τις υπόλοιπες;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κυριότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν είναι ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε η απώλεια βιοποικιλότητας, ούτε η ρύπανση ή η εξάντληση των φυσικών μας πόρων.

Είναι η αποσπασματική αντιμετώπιση μιας κρίσης που έχει πλέον διαβεί κάθε σύνορο και έχει λάβει πλανητική διάσταση.

Η επικέντρωση σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, τοπικά ή ειδικά και η άποψη ότι αρκούν κάποιες ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή τους, αποδεικνύει την εγκληματική πλέον άγνοια της συνολικής διάστασης της περιβαλλοντικής κρίσης και τη στενή αλληλεξάρτηση όλων των επιμέρους εκφάνσεων της.

Οι λύσεις που απαιτούνται πλέον είναι σαρωτικές και αφορούν σε όλα τα επίπεδα: προφανώς τις πολιτικές ηγεσίες και τους παγκόσμιους οργανισμούς που ασκούν οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Πρωτίστως όμως σαρωτική αλλαγή πρέπει να σημειωθεί στο επίπεδο των ίδιων των κοινωνιών. Ειδικά στις μέρες μας, η οικονομική κρίση μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για λεηλασία του βιολογικού πλούτου, του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να μειώσουμε τη διατροφικό μας επιβάρυνση στο περιβάλλον; Να επιλέγουμε, τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως τα οργανικά για την παραγωγή των οποίων δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή τοπικές ποικιλίες που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν ημέρες για να φτάσουν στο πιάτο μας.

Η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον δεν εξαντλείται βέβαια στις διατροφικές συνήθειες, αλλά είναι καθημερινή στάση ζωής.

Όταν βλέπουμε ή βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους:

- τις κυβερνήσεις που δεν έχουν περιβαλλοντική πολιτική
- τις βιομηχανίες για την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- το διπλανό μας για τη μη ανάληψη δράσης ή την απάθειά του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ημέρα για βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την προστασία του περιβάλλοντος,οριοθετώντας ταυτόχρονα την αφετηρία για νέες έντονες και αποτελεσματικές προσπάθειες,ιδιαίτερα στον ευλογημένο αλλά πολύπαθο Νομό μας..

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!