22Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Αύριο η Εκδήλωση για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Αύριο η Εκδήλωση για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς

Εκδήλωση για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς

Η 5η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος κατά τον αγώνα για την επιβίωσή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες του μακροχρόνια είναι ακόρεστες, οι οικονομικοί πόροι οι οποίοι απαιτούνται για να τις καλύψουν είναι περιορισμένοι.

Είναι πόροι που σπανίζουν στη φύση, που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να πάρουν μορφή χρήσιμη γι’ αυτόν.
Επομένως, τίθεται το πολύ μεγάλο ζήτημα της ύπαρξης του κόστους.

Όπως συνηθίζουν να λένε οι οικονομολόγοι: «Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα».

Πάντα κάποιος πληρώνει γι’ αυτό.

Έτσι λοιπόν, πολλές φορές, κατά τη διαδικασία της παραγωγής, δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον απ’ αυτή.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η οικονομική ανάπτυξη έχει στηριχθεί σε πρακτικές οι οποίες απαξιώνουν, τόσο βασικά συστατικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Οι εμπειρίες χωρών που πέρασαν από την υπανάπτυξη στην ανάπτυξη δείχνουν ότι το μειωμένο κόστος είναι σχεδόν σε κάθε περίπτωση η πρωταγωνιστική έννοια.
Και όλα αυτά στο βωμό της αυξημένης ανταγωνιστικότητας και της κυριαρχίας στην αγορά.
Τα φαινόμενα αυτά έχουν ενταθεί με την εμφάνιση της διαδικασίας της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.
Το δίλλημα επομένως που έχουμε μπροστά μας είναι ουσιώδες:
Οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, με κάθε κόστος, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το φυσικό περιβάλλον;

Ή εναλλακτικά, μια οικονομική ανάπτυξη σταθμισμένη υπέρ της ευμάρειας του ανθρώπινου παράγοντα και της αειφορίας;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι προφανής.
Παρά το γεγονός ότι η δεύτερη επιλογή, η επιλογή του ουμανισμού και της αειφορίας έχει «αυξημένο κόστος», αυτή είναι που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, που θα μας δώσει την πληθώρα των επιλογών, που θα μας αποτρέψει από την αμοραλιστική επιλογή να δανειστούμε από τις επόμενες γενιές για να καλοπεράσουμε εμείς σήμερα.

Ο φυσιολατρικός Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς, έχοντας ως στόχο την επανασύσταση ενός σημαντικού φυσικού πόρου της περιοχής δεν επιδιώκει απλά μια ρομαντική επιστροφή στο παρελθόν. Μιας επιστροφής της οποίας δεν έχει λογαριαστεί το κόστος και γενικότερα επιπτώσεις.

Αντίθετα, επιδιώκει τη δυναμική επιστροφή σε μια κατάσταση από την οποία, εκτός από το φυσικό κάλλος, θα προκύψουν και πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Η λίμνη της Μουριάς και ο Αλφειός ποταμός, δύο κρίκοι στην αλυσίδα των υδροβιοτόπων της δυτικής πλευράς του ελλαδικού χώρου είναι δύο ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να ενδιαφερθούμε, για τα οποία θα πρέπει να συνεισφέρουμε, ο καθένας με τη δύναμη και τα μέσα που διαθέτει.

Έτσι, σας καλούμε να παραβρεθείτε στην πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογός μας, την Κυριακή, στις 7 Ιουνίου, στην πλατεία του Αϊ Γιάννη, στις 9 η ώρα το βράδυ.

Είναι στο χέρι όλων μας, να δώσουμε μια ακόμα δυνατότητα στον τόπο μας, αποκαθιστώντας κάτι το οποίο μας κληροδοτήθηκε από τους αιώνες, από τη μητέρα Φύση.

Τη λίμνη της Μουριάς και τον ποταμό Αλφειό.

mouria afisa

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!