20Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Πύργος: Έριξε αυλαία η Γιορτή Ανακύκλωσης στο Επαρχείο

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Πύργος: Έριξε αυλαία η Γιορτή Ανακύκλωσης στο Επαρχείο

Πύργος: Έριξε αυλαία η Γιορτή Ανακύκλωσης στο Επαρχείο

Με πολύ κέφι, όπως αρμόζει σε μια γιορτή άλλωστε, έριξε αυλαία το βράδυ της Κυριακής στον λόφο του Επαρχείου στον Πύργο, η Γιορτή Ανακύκλωσης.

Η εκδήλωση ολοκλήρωσε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ύστερα από μια εβδομάδα συνεχούς λειτουργίας, με την συναυλία του συγκροτήματος «Passepartout» που με την εμφάνισή του στη σκηνή ξεσήκωσε το κοινό δημιουργώντας μια πολύ κεφάτη ατμόσφαιρα.

Πάνω από 3,000 πολίτες που επισκέφθηκαν την Γιορτή -που ξεκίνησε την Δευτέρα 15 Ιουνίου- είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ποικιλοτρόπως για πάρα πολλές πτυχές της ανακύκλωσης και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ομάδα Eco Πύργος και τον Πολιτιστικό - Καλλιτεχνικό Σύλλογο «Ηλειοτέχνες».

«Η Γιορτή της Ανακύκλωσης ολοκληρώθηκε μετά από μια εβδομάδα συνεχών δράσεων, στο λόφο του Επαρχείου στον Πύργο. Προσπαθήσαμε όλη αυτή την εβδομάδα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανακύκλωση με φυλλάδια, με διάφορες δράσεις, είτε ήταν ομιλίες, είτε ήταν προβολές, είτε ακόμα με εργαστήρια κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά για τις μικρότερες ηλικίες. Θέλω να πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία όσον αφορά τη "σχέση" που έχουμε με τα απορρίμματα-απόβλητα. Μπορούν να ανακυκλωθούν σε μεγάλο βαθμό, που φτάνει ως και 40%, και θα πρέπει να το προσπαθήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Σε μια πόλη που έχει τραυματιστεί σοβαρά, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, όλοι γνωρίζουν ότι η ανακύκλωση είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει μια πολύ μεγάλη ανάσα στο συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στη Γιορτή της Ανακύκλωσης, όλους τους πολίτες που την επισκέφτηκαν και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ξαναοργανώσουμε κάτι ανάλογο στο μέλλον σε μεγαλύτερο και σε καλύτερο βαθμό». τόνισε ο συντονιστής της Γιορτής Ανακύκλωσης, Γιώργος Γουβιάς.

Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μπέλτσος, υπεύθυνος Ανακύκλωσης του Δήμου Πύργου, τόνισε ότι. «θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα Eco Πύργος, τον κ. Γιώργο Γουβιά, εμπνευστή της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό Σύλλογο "Ηλειοτέχνες" και το Λιμενικό Ταμείο Πύργου που συνεισέφεραν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της Γιορτής. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή μας και ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Πύργου. Ήδη είμαστε στο 20% με ανοδική τάση και το μήνα Ιούνιο θα έχουμε πάλι αύξηση της ανακύκλωσης. Πρέπει να βγούμε πρωταθλητές σε όλη την Ελλάδα, να αποδείξουμε ότι είμαστε μια πόλη καθαρή και μια πόλη που και οι πολίτες της, πλέον, σέβονται το περιβάλλον αλλά και την ίδια. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες κινήσεις από τη δημοτική αρχή που θα αφορούν στην ανακύκλωση. Να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι εμείς θα προσφέρουμε τα απαραίτητα μέσα για να γίνεται διαλογή στην πηγή. Έχουμε φέρει αυτή τη στιγμή κάδους χρωματιστούς, που είναι το μέλλον της ανακύκλωσης. θα τοποθετήσουμε 4 ρεύματα κάδων ανακύκλωσης, ένα για χαρτί, ένα για πλαστικό, ένα για γυαλί και ένα για λευκοσίδηρο/αλουμίνιο. Αυτό το διάστημα διαμορφώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμός των κάδων. Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα μόνο τα καλύτερα μας μένουν και τα καλύτερα θα έρθουν».

Ο Παναγιώτης Μυλωνόπουλος, γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, τόνισε πως. «ο λόγος για τον οποίο βρεθήκαμε στην Γιορτή Ανακύκλωσης είναι για να ενημερώσουμε, για όσους δεν ξέρουν, ότι και τα φάρμακα τα οποία καταλήγουν και πάλι στο ποτήρι μας πρέπει να τα ανακυκλώνουμε. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, περίπου 11.000 φαρμακεία είναι στη μάχη για την ανακύκλωση των φαρμάκων. Στον τόπο μας, στην Ηλεία, είναι περίπου 130 φαρμακεία, στον Πύργο είναι 35. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι σε κάθε φαρμακείο, μπορούν τα φάρμακα τα οποία έχουν λήξει να τα αφήνουν εκεί, υπάρχει κάδος στον οποίο συλλέγουμε τα φάρμακα που έχουν λήξει και αυτά που δεν έχουν λήξει τα χρησιμοποιούμε στο κοινωνικό φαρμακείο. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό της ανακύκλωσης των φαρμάκων και να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της Γιορτής Ανακύκλωσης».

Τις δυο τελευταίες ημέρες της Γιορτής (Σάββατο και Κυριακή), «κυριάρχησε» το ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης που περιλάμβανε τις συναυλίες δυο δημοφιλών τοπικών μουσικών σχημάτων («Ελεύθερη Πτώση» το βράδυ του Σαββάτου και «Passepartout» το βράδυ της Κυριακής»), συμμετέχοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο και στον εορτασμό της Γιορτής της Μουσικής. Ιδιαίτερο χρώμα στο χώρο έδωσε -για μια ακόμα φορά- το «Ονειροδρόμιο» που το απόγευμα της Κυριακής προσέφερε ευχάριστες στιγμές ψυχαγωγίας στους μικρούς επισκέπτες με την διεξαγωγή παιχνιδιών που είχαν επίκεντρο την ανακύκλωση.

Ξεχωριστή στιγμή, το βράδυ της Κυριακής, αποτέλεσε η. επίσκεψη στο χώρο της Γιορτής των «Περιπατητών Κανταδόρων»! Το γκρουπ έκανε στάση μπροστά από τη σκηνή και τραγούδησε ένα τραγούδι στηρίζοντας την εκδήλωση πριν αποχωρήσει για να συνεχίσει την μουσική του περαντζάδα στην πόλη του Πύργου.

Η Γιορτή Ανακύκλωσης «έκλεισε» με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η τελευταία ανάσα του πολιτισμού από την Deep Greece που έστειλε το μήνυμα -μιλώντας «έξω από τα δόντια»- ότι χωρίς ανακύκλωση στην πηγή ο κόσμος, και όχι μόνο η Ελλάδα, είναι καταδικασμένος να. πνιγεί από τα σκουπίδια!

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!