17Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Ηλεία: Καρέ – καρέ η επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης Caretta caretta

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Ηλεία: Καρέ – καρέ η επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης Caretta caretta

Ηλεία: Καρέ – καρέ η επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης Caretta caretta

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης θηλυκής χελώνας Caretta caretta

που βρέθηκε στην παραλία Μπρινιά Ηλείας από λουόμενους.

Την Δευτέρα 13 Ιουλίου και στις 15:58 στα πλαίσια της καθιερωμένης πεζής παρακολούθησης του προγράμματος καταγραφής θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς ενημερώθηκαν από λουόμενους ο επιστημονικός υπεύθυνος περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης και ο ερευνητής πεδίου Ηλίας Τζώρας ότι στην τοποθεσία της ζώνης Καταφυγίου και ενδιάμεσα από τις παραλίες Φάλαρη και Μπρινιά (Π.Ε.Ηλείας) βρίσκεται ζωντανή εκθαλασσωμένη θαλάσσια χελώνα, όπως αναφέρει το pelop.gr.

Αμεσα κατέφθασαν τρία κορίτσια που προσπαθούσαν να βοηθήσουν το τραυματισμένο ζώο το οποίο δεν κολυμπούσε φυσιολογικά. Ηταν φανερά αδύναμο, εξαντλημένο στις κινήσεις του με μισόκλειστο το αριστερό μάτι και εμφανή τραύμα-ράγισμα στο κεφάλι (σκόπιμος τραυματισμός)!

Ενημερώθηκε για το περιστατικό ο Φορέας Διαχείρισης, το Λιμενικό και το Κέντρο Διάσωσης-Περίθαλψης Θαλάσσιων Χελωνών του Αρχέλων στην Αθήνα και στήθηκε γέφυρα σωτηρίας για την μεταφορά από την παραλία στα ΚΤΕΛ Ηλείας στην Βάρδα και την αποστολή με λεωφορείο στην Αθήνα.

Ηδη η Caretta βρίσκεται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής σε καραντίνα με φαρμακευτική και κτηνιατρική περίθαλψη. Μέχρι να ανακάμψει πλήρως θα βρίσκεται σε δεξαμενή γλυκού νερού όπου θα εξετάζεται από τους ειδικούς. Αν με το καλό αναρρώσει και θεραπευτεί πλήρως θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς για απελευθέρωση. Η Caretta caretta φέρει το όνομα «Χριστίνα» όπως και το μικρό όνομα της νεαρής κοπέλας που βρήκε το τραυματισμένο ζώο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς σημειώνει στους λουόμενους πολίτες ότι σε περίπτωση εντοπισμού, εύρεσης εκβρασμένης, ζωντανής τραυματισμένης, νεκρής χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα στα τηλέφωνα 2693031939 - 6947938358. Κάθε πληροφορία μπορεί να φανεί πολύτιμη για το απειλούμενο προστατευόμενο είδος.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!