18Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Χιλιάδες χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Χιλιάδες χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό

Χιλιάδες χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό

Στην κορύφωση της βρίσκεται αυτή την περίοδο η εκκόλαψη των αυγών της καρέτα καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, και καθημερινά εκατοντάδες χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές και παίρνουν το δρόμο για τη θάλασσα.

Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα προστασίας από το Σύλλογο "ΑΡΧΕΛΩΝ", και πιο συγκεκριμένα από την Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό ποταμό, φτάνουν τις 1.460, όπως μας ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Πολύμνια Νεστωρίδου. Η ίδια τόνισε πως η χρονιά κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και έτσι συνεχίζεται και η εκκόλαψη των φωλιών - πέρα από κάποια σποραδικά προβλήματα από δημόσια φώτα ή φώτα κατοικιών, αλλά και κάποιες φωτιές που άναβαν παραθεριστές στην αμμουδιά. Την περίοδο αυτή είναι η κορύφωση της γέννησης των μικρών, είπε, καθώς τον Ιούλιο υπήρχαν και οι περισσότερες φωλιές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή. Χελωνάκια θα συνεχίζουν να βγαίνουν μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά τότε θα είναι τα τελευταία και πολύ λιγότερα.

Πριν από λίγες μέρες έγινε δημόσια εκσκαφή μιας φωλιάς στην παραλία του Λαγκούβαρδου: Η φωλιά αυτή είχε εντοπιστεί από ιδιόκτητες μιας καντίνας και είχαν ενημερώσει τον Σύλλογο. Υπήρξε, είπε η κ. Νεστωρίδου, μια άψογη συνεργασία και η φωλιά προστατεύτηκε. Ηταν υπόδειγμα σωστής διαχείρισης, τόνισε, και όλα έγιναν με την συνεργασία των κατοίκων της περιοχής που ακολούθησαν τις οδηγίες του συλλόγου. Την δημόσια εκσκαφή την παρακολούθησαν περίπου 40 άτομα που έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον - και από την πλευρά του "ΑΡΧΕΛΩΝ" υπήρξε ενημέρωση των πολιτών καθώς όπως μας είπε η κ. Νεστωρίδου στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία του κόσμου.

Στην περιοχή του Λαγκούβαρδου κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-4 φωλιές περίπου. Φωλιές επίσης, 35 τον αριθμό, καταγράφηκαν και στις παραλίες Γλυφαδάκι, Πετροχώρι, Ρωμανού και Βοϊδοκοιλιά. Στις 3 πρώτες παραλίες υλοποιείται πρόγραμμα προστασίας από τον Σύλλογο "ΑΡΧΕΛΩΝ". 

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!