17Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Νέα Πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου - Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Νέα Πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου - Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Νέα Πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου - Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ορκίστηκε νέα υπηρεσιακή Πρωθυπουργός τη χώρας η Βασιλική Θάνου και ανέλαβε καθήκοντα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Εμφανώς συγκινημένη η νέα Πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Λίγο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας την υποδέχθηκε χαμογελαστός στα σκαλιά του μεγάρου Μαξίμου.

Στο διάλογο που είχε με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην διάδοχό του:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είστε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδος και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

Η παρουσία σας αποτελεί εγγύηση για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, όσο και για τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν».

Στις 9 αύριο πρωί θα γίνει η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ενώ στις 12 θα γίνει η ορκωμοσία της.

Ο διάλογος με Τσίπρα-Παυλόπουλο

Η κα Θάνου μετέβη πέντε λεπτά πριν την ορκωμοσία, ενώ νωρίτερα είχαν προσέλθει και τα τρία της παιδιά που παρακολούθησαν την τελετή.

Η ίδια με λευκό παντελόνι και λευκό σακάκι έδειχνε συγκινημένη και νευρική κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ενώ μετά το πέρας της είχε συνομιλία με τον Προκόπη Παυλόπουλο που την συνεχάρη και της είπε «Είστε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό».

Εν συνεχεία μετέβη από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου με αυτοκίνητο, εκεί όπου την περίμενε στην είσοδο ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελαστός πριν της παραδώσει την πρωθυπουργία μετά από 213 ημέρες που ήταν ο ίδιος Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παράδοση – παραλαβή στην κα Θάνου της είπε μπροστά στις κάμερες «Είμαι βέβαιος ότι εσείς και η κυβέρνηση που θα διορίσετε θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας σε μια κρίσιμη καμπή για την χώρα. Η παρουσία σας θα βοηθήσει να γίνει ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Σας εύχομαι ότι καλύτερο. Εμείς μπαίνουμε σε εκλογική αναμέτρηση. Όσον αφορά εμένα θα κάνω ότι μπορώ για να γίνει με τρόπο πολιτισμένο και να ακούσουν οι πολίτες θέσεις και προγράμματα και να ψηφίσουν τους καλύτερους κατά την άποψη τους.

Εχουμε μπροστά μας μια μάχη, να ανοικοδομήσουμε την οικονομία, να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Μια διαρκής διαπραγμάτευση. Η συζήτηση για την απομείωση του χρέους μάθαμε ότι Οκτώβριο θα γίνει από τον κ.Ρέγκλινγκ. Μια μάχη με τις δικές μας αδυναμίες. Θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για ομαλότητα και σταθερότητα, όπως και εγώ με πολιτικούς αρχηγούς. Καλή δύναμη».

Εν συνεχεία η κα Θάνου του είπε «Ευχαριστώ θερμά για την ευαρέσκεια της παράδοσης της πρωθυπουργίας. Σε κρίσιμη περίοδο έχω κληθεί να αναλάβω το βάρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες της είναι η διεξαγωγή των εκλογών με ομαλό τρόπο. Θεωρώ ότι θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό και κάποια ακόμη θέματα. Θα έχω επαφή με όλους τους αρχηγούς κομμάτων, ώστε η συγκρότηση της κυβέρνησης να είναι ευρύτερης αποδοχής όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Η μικρή εμπειρία ως πολιτικός θα αναπληρωθεί πιστεύω από ωριμότητα και εμπειρία που έχω από μακρά εμπειρία ως δικαστικός. Εγώ και όλα τα μέλη θα καταβάλουμε μέγιστα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις».

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ορκιστεί στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Βασιλική Θάνου, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι τις 7 το απόγευμα θα έχει γίνει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα θυροκολληθεί στη Βουλή και με το οποίο θα προκηρύσσονται εκλογές. Το συνταγματικό περιθώριο καλύπτει να γίνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης στο Π.Δ θα αναφέρεται και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αποτελείται από τους εξής:

 • Ο Αντώνης Μανιτάκης θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών – ο οποίος θα διεξαγάγει και τις πρόωρες εκλογές
 • Υπουργός Εξωτερικών θα ορκισθεί ο Πέτρος Μολυβιάτης,
 • Υπουργός Οικονομικών πιθανότατα ο Γ. Χουλιαράκης,
 • Υπουργός Οικονομίας ακούγεται ότι θα ορισθεί ο Νίκος Χριστοδουλάκης,
 • Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιθανός ο Μιχ. Σπουρδαλάκης,
 • Υπουργός Αμυνας θα είναι ο πτέραρχος ε.α. Ι. Γιάγκος,
 • Για υπουργός Προστασίας του Πολίτη οδεύει ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης,
 • Για το Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα του Χρήστου Ζώη
 • Η Φρόσω Κιάου οδεύει προς το υπουργείο Παιδείας
 • Για το υπ. Πολιτισμού ακούγεται ότι μπορεί να τοποθετηθεί η Αλκηστις Πρωτοψάλτη
 • Ο Ροδόλφος Μορώνης πιθανόν να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος
myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!