23Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Ποιοι πάνε, ποιοι έρχονται στη νέα κυβέρνηση και πώς θα ονομάζονται τα υπουργεία

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Ποιοι πάνε, ποιοι έρχονται στη νέα κυβέρνηση και πώς θα ονομάζονται τα υπουργεία

Ποιοι πάνε, ποιοι έρχονται στη νέα κυβέρνηση και πώς θα ονομάζονται τα υπουργεία

Παρασκήνιο, φαβορί και αουτσάιντερ για τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα

Ο Κουρουμπλής επικρατέστερος για υπουργός Εσωτερικών - «Σπάνε» τα υπερυπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Παιδείας - Τόσκας στο Δημόσιας Τάξης - Πού πηγαίνουν Σταθάκης, Σπίρτζης - Εκτός Μπαλτάς, Πανούσης και Βούτσης που πάει για πρόεδρος Βουλής - Δεν θα είναι στο νέο υπουργικό Κουίκ και Ξουλίδου

Δύο μείζονες βασικές διαφορές θα έχει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το υπουργικό συμβούλιο που παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου, όπως αναφέρει το protothema.gr. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε δομικές αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνεται το «σπάσιμο» των υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όπως και του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Τα πέντε νέα υπουργεία που προκύπτουν από το «σπάσιμο» και τη μετονομασία των τριών υπερυπουργείων είναι τα:
1) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
2) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
3) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
5) Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θεσμοθετήσει και κύκλους κυβερνητικού έργου με τους αντίστοιχους συντονιστές. Για ένα τέτοιο ρόλο συντονισμού του κύκλου της Οικονομίας προορίζεται ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς έχει πρυτανεύσει η σκέψη σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να μην υπάρξει αντιπρόεδρος. Η αναμενόμενη τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη σε ρόλο υπερυπουργού Οικονομικών δίνει τέλος στα σενάρια περί μετακινησής του στην προεδρία της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προεκλογικά είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο επικρατέστερος να διατηρήσει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού «σπάει» στα επιμέρους χαρτοφυλάκια.

Ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας (πρόκειται για το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης).

Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού Χρήστου Ζώη, ο οποίος -ανάλογα με τις καραμπόλες- ίσως εναλλακτικά κατευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αργά το απόγευμα πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο παραμονής του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σε επιμέρους χαρτοφυλάκια σπάει και το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να τοποθετηθεί ο Ιωάννης Τσιρώνης από το κόμμα των Οικολόγων, μέχρι τον Αύγουστο αναπληρωτής υπουργός.

Επανασυστήνεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πιθανότερο πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Αποστόλου, μέχρι τις 20 Αυγούστου αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εναλλακτική επιλογή είναι ο Χρήστος Ζώης, υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, για τον οποίο υπάρχουν θετικές εισηγήσεις τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ως περίπου δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιλογή του Νίκου Βούτση για την προεδρία της Βουλής στη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ανοικτό είναι αυτή την ώρα το ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Βούτση στο υπουργείο Εσωτερικών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε ότι διάδοχος του κ. Βούτση στο υπουργείο Εσωτερικών θα είναι «πρόσωπο-έκπληξη» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Νεότερες πληροφορίες έλεγαν ότι υπουργός Εσωτερικών στη θέση του κ. Βούτση θα τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Ξανθού, μέχρι τον Αύγουστο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να αναλάβει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη θέση του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος τίθεται εκτός κυβέρνησης.

Αλλαγή αναμένεται στη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Πανούσης δεν θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο που κατείχε μέχρι τις 20 Αυγούστου, ως επικρατέστερος να τον διαδεχθεί εμφανίζεται ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας. Το μεσημέρι ακουγόταν και το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθικής Άμυνας. Κατά πληροφορίες, η πρώτη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος αρνήθηκε και εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.

Με Προεδρικό Διάταγμα υλοποιήθηκε και το «σπάσιμο» του υπερυπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστά υπουργεία: Το Πολιτισμού και το Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να απομακρυνθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς. Ως επικρατέστερος για τη θέση του θεωρείται ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, πέμπτος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συζήτηση έχει μπει και το όνομα του Κώστα Δουζίνα.

Το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι διατηρεί ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κατά πληροφορίες απάντησε θετικά στην πρόταση που του έγινε.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προαλείφεται για υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τη σχέση με τους δανειστές, δηλαδή την επίβλεψη της εφαρμογής του Μνημονίου. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Χουλαράκης θα διοριστεί αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη θέση του Δημήτρη Μάρδα.

Νικολόπουλος και Κουίκ από τους ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται ότι ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα υπουργοποίησης του Νίκου Νικολόπουλου. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρότεινε να μπει στην κυβέρνηση ο βουλευτής Αχαϊας, ενδεχόμενο με το οποίο διαφώνησε ο κ. Τσίπρας. Απίθανο θεωρείται επίσης να υπουργοποιηθεί η πρώην βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου, στην οποία ο Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί ότι θα μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. «Γιατί να υπουργοποιηθεί», λένε αρμόδιες πηγές για την κυρία Ξουλίδου, «επειδή ξέχασε να υποβάλει τα χαρτιά της για να ανακηρυχθεί υποψήφια βουλευτής;»

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο από τους ΑΝΕΛ δεν θα μετέχουν ο Γιάννης Σγουρίδης (τέως υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο Τέρενς Κουίκ (τέως υφυπουργός στον πρωθυπουργό).

Οι «σίγουροι» και το οικονομικό επιτελείο

Για το υπουργείο Οικονομικών προβάλλεται ως σίγουρη η παραμονή του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το απόγευμα οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Δημήτρης Μάρδας απομακρύνεται από το οικονομικό επιτελείο και στη θέση του τοποθετείται ο Γιώργος Χουλιαράκης. Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, θα αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου για την υλοποίηση του μνημονίου, που θα λειτουργεί παράλληλα με το οικονομικό επιτελείο αλλά θα υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως έλεγαν ότι ο κ. Μάρδας θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν -αν όχι απολύτως- βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις που κατείχαν οι εξής:

Ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης ως υπουργός Επικρατείας, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Θεανώ Φωτίου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ο Παύλος Πολάκης ως υφυπουργός κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με σκοπό να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θεσμοθετείται θέση υφυπουργού για το ΕΣΠΑ, τη οποία αναμένεται να καταλάβει ο Αλέξης Χαρίτσης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Ο Νίκος Παππάς, ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, διατηρεί την κομβική θέση του στην κυβέρνηση αφού αναλαμβάνει τον συντονισμό όλου του υπουργικού συμβουλίου. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο κ. Παππάς θα διατηρήσει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας ή θα αναλάβει ένα νέο υπουργείο Συντονισμού.

Ο Νίκος Ξυδάκης θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά όχι απαραίτητα και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η είσοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ίσως σε θέση αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή σε θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Παιδείας.

Η μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου Όλγα Γεροβασίλη παραμένει φαβορί για κυβερνητική εκπρόσωπος, αν και συζητείται και για παραγωγικό υπουργείο με τον Νίκο Φίλη να εξετάζεται για τη θέση αυτή.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί το αργά το βράδυ. Η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης αναμένεται αύριο το πρωί προτού ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Μεταναστευτικό.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!