16Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Σήμερα η ορκωμοσία των βουλευτών,χωρίς την Ζωή:Τα πρωτάκια,οι παλιοί,οι γυναίκες και οι θέσεις

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Σήμερα η ορκωμοσία των βουλευτών,χωρίς την Ζωή:Τα πρωτάκια,οι παλιοί,οι γυναίκες και οι θέσεις

Σήμερα η ορκωμοσία των βουλευτών,χωρίς την Ζωή:Τα πρωτάκια,οι παλιοί,οι γυναίκες και οι θέσεις

Την Κυριακή η εκλογή Προέδρου της Βουλής

​Στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου ορκίζονται οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το star.gr.

Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

Οι γυναίκες

Tο γυναικείο φύλο εκπροσωπείται μόλις από 54 βουλευτίνες, 14 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εκ των οποίων οι 30 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί η Ν.Δ. με 11. Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται με τρεις βουλευτίνες, το ΠΑΣΟΚ με τρεις, το ΚΚΕ με τρεις, οι ΑΝΕΛ με δύο, και το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων με μια.

Tα πρωτάκια

Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 70 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, 1 από το Ποτάμι, 2 από τους ΑΝΕΛ, 6 της Χρυσής Αυγής και 9 της Ένωσης Κεντρώων.

Οι παλιοί που «έφυγαν» και ξαναήρθαν

Στη νέα Βουλή επανέρχονται 9 παλαιότεροι βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις: Δύο με τη ΝΔ (Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος), τρεις του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης), ένας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάρκος Μπόλαρης που παλαιότερα εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ, ένας στο Ποτάμι, ο Αχμέτ Ιλχάν, που έκανε μεταγραφή από τη ΝΔ, και δύο στη Χρυσή Αυγή, οι Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα προεδρεύσει

Στο προεδρείο της Βουλής θα βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο Δ΄αντιπρόεδρος. Ο κ.Κακλαμάνης θα προεδρεύσει της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπρόεδρου (Δέσποινας Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα).

Πως θα καθίσουν

Αναφορικά με την χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, άλλαξε λίγο τον κοινοβουλευτικό χάρτη.

Ο κ.Κακλαμάνης, είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Έτσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα, όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Αύριο η εκλογή προέδρου της Βουλής

Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.

Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236!

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!