17Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Στη Βουλή η δικογραφία για τα βλήματα στη Σ.Αραβία

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Στη Βουλή η δικογραφία για τα βλήματα στη Σ.Αραβία

Στη Βουλή η δικογραφία για τα βλήματα στη Σ.Αραβία

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο που αφορά στη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από τον προεδρεύοντα Δημήτρη Καμμένο, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Ο Πάνος Καμμένος ελέγχεται για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του υπουργού Εθνικης Αμυνας, σύμφωνα με ό,τι αναφέρεται στη δικογραφία.

Υπάρχαν άλλωστε πληροφορίες πως η δικογραφία θα διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας. Η δικογραφία, εκτός από τα δημοσιεύματα, περιέχει ακόμη και μια μαρτυρική κατάθεση, ενώ ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν εντοπίστηκε προκειμένου να δώσει κατάθεση.

Η εισαγγελική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση «σκόνταψε» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου και -ως όφειλαν- οι εισαγγελικές Αρχές διαβίβασαν τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.

Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, με απόφαση του κ. Καμμένου, είχε μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.

Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Καμμένος: Θα καταθέσω ως απλός πολίτης

Σε ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμενος επικοινώνησε μαζί του και του ανακοίνωσε ότι θα του στείλει επιστολή στην οποία θα επαναλαμβάνει το αίτημα του ότι δεν θέλει καμία προστασία και ασυλία στο πλαίσιο του άρθρου 86 του συντάγματος για την ευθύνη υπουργών και ότι διατίθεται να καταθέσει ως απλός πολίτης για την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ.Βούτσης ανέφερε οτι «πρακτικά θα εξετάσουμε τι σημαίνει αυτό είναι ένα σήμα από τον ίδιο προς την δικαιοσύνη ότι είναι διατεθειμένος να απαντήσει για όλα τα θέματα».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κατά του Πάνου Kαμμένου δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία. «Στα ζητήματα που αναφέρονται εξ όσων γνωρίζω δεν έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει απαγγελθεί κανενός είδους κατηγορία».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η πρόθεση του κ.Καμμένου να μην έχει ασυλία για την συγκεκριμένη υπόθεση απομακρύνει την δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ζητήσει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για την συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρόεδρος της βουλής ανέφερε: «Δεν λειτουργεί αποτρεπτικά σε καμία περίπτωση, αλίμονο δεν μπορεί κανείς να στερήσει το δικαίωμα στους βουλευτές, είναι όμως μια πολιτική κίνηση, μια πολιτική πρόθεση που προφανώς θα προσμετρηθεί σε όποιον έχει το σχετικό ενδιαφέρον».

Από την εκτίμηση αυτή του κ. Βούτση στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ίσως η κυβέρνηση σταθεί σε αυτή την πρωτοβουλία Καμμένου για να απορρίψει το οποίο αίτημα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως των ευεργετικών διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών αποποιήθηκε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος με επιστολή του προς την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητούσε να καταθέσει ως απλός πολίτης για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Στην επιστολή του στην κ.Τουλουπάκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε:

Διά του Τύπου ενημερώνομαι ότι χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόοδο της υπόθεσης πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, φέρεται να απαντήσατε ότι η υπόθεση αυτή θα αποσταλεί στην Βουλή ή κατά άλλους την έχετε ήδη στείλει στην Βουλή, γεγονός που διαψεύδει και η Βουλή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επειδή καλώς γνωρίζετε ότι α) εγώ ζήτησα την διερεύνηση της υπόθεσης δια της στρατιωτικής δικαιοσύνης και της Ομάδας Εσωτερικών Υποθέσεων με άμεση κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς εσάς και β) διότι αυτή η «πώληση» ουδέποτε έγινε, με ευθύνη άλλων και πάντως όχι του ΥΕΘΑ.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ, όπως από το Νόμο περί ευθύνης υπουργών δικαιούμαι:

α) την μη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων για τους εν ενεργεία υπουργούς και

β) τη συνέχιση της διεξαγωγής από Εσάς της εν λόγω έρευνας και σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι βρίσκομαι στην διάθεσή Σας να καταθέσω ως απλός Έλλην πολίτης για να διευκολύνω την έρευνά Σας, ώστε αυτή να προχωρήσει άμεσα.

Πηγή: Στη Βουλή η δικογραφία για τα βλήματα στη Σ.Αραβία [pdf] | iefimerida.gr

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!