23Μάιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Οικολόγοι Πράσινοι: Φωτιές στην Αττική: Καμία επιστροφή στην «κανονικότητα»

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Οικολόγοι Πράσινοι: Φωτιές στην Αττική: Καμία επιστροφή στην «κανονικότητα»

Απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου (5/8)

Αιτήματα των Οικολόγων Πράσινων προς την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τα συλλυπητήρια των μελών του στους οικείους των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι και τη Ραφήνα. Εύχεται επίσης δύναμη και γρήγορη αποκατάσταση στους τραυματίες και όλους τους κατοίκους των περιοχών που βίωσαν το τραγικό περιστατικό της φωτιάς, έχασαν περιουσίες και αγαπημένα πλάσματα, και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί ή αλλού.

Οι φωτιές στο Μάτι, τη Ραφήνα, την Κινέτα και τα Γεράνεια, τα δεκάδες ανθρώπινα θύματα και η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την έλλειψη σχεδιασμού και ετοιμότητας του κράτους και τις ανεπάρκειες και στρεβλώσεις της κατεστημένης πολιτικής. Που ξεκινούν και βαραίνουν το παρελθόν εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια. Και αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνα υπό τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, την υπερθέρμανση του πλανήτη και, κατά συνέπεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μας δοκιμάζουν ολοένα και περισσότερο.

Τονίσαμε από την πρώτη μέρα της τραγωδίας ότι θεωρούμε διαρκείς -και όχι στιγμιαίες- τις ευθύνες όσων επέτρεψαν να χτίζονται ανοχύρωτες πόλεις μέσα σε δάση, και ειδικά σε πευκοδάση. Θυμίσαμε ότι ανάλογα «ολοκαυτώματα» -με θύματα και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον, υποδομές και περιουσίες -συμβαίνουν, συχνά, σε όλες τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα (Μεσόγειο, Καλιφόρνια, Ν και Δ Αυστραλία), αλλά συμβαίνουν πλέον και σε χώρες του Βορρά όπως η Σουηδία. Όταν η απρονοησία της Πολιτείας οδηγεί τους ανθρώπους να κατοικούν σε ανασφαλείς περιοχές και αφήνει οικισμούς και χωριά να εγκαταλείπονται και να γίνονται ανοχύρωτα.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο των οικολογικών και εναλλακτικών φορέων και κινημάτων, αυτός ο πρωτοφανής φόρος αίματος στις φλόγες μας συντρίβει συναισθηματικά και μας βαραίνει αφόρητα. Επί δεκαετίες αγωνιζόμαστε για σωστή διαχείριση του δάσους, για προληπτικές αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές πολιτικές, για προστασία του περιβάλλοντος, για βιωσιμότητα των κοινοτήτων και της πατρίδας. Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές στο παρελθόν για την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς επαληθευτήκαμε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αισθάνονται ιδιαίτερη την ευθύνη: γιατί το 2015 αναλάβαμε την πρωτοβουλία να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε σε μια Κυβέρνηση που ήρθε για να αλλάξει ριζικά τα κακώς κείμενα. Και δεν παραγνωρίζουμε ότι η Πολιτεία έχει συνέχεια, και κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνει το βάρος του παρελθόντος, με τα υπέρ και τα κατά.

Δεν μπορούμε λοιπόν σήμερα να μη προβληματιζόμαστε αν η παρέμβαση μας είχε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που οφείλαμε απέναντι στην Κοινωνία. Αν δηλαδή οι πολλές και δύσκολες πρωτοβουλίες με Αναπληρωτή Υπουργό στο ΥΠΕΝ τον Γιάννη Τσιρώνη (2015-2016) και στο ΥΠΑΑΤ (2017 -), όπως η Εθνική Στρατηγική για τα δάση, οι δασικοί χάρτες, οι δασικοί συνεταιρισμοί, η θεσμική και οργανωτική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών, τα διαχειριστικά σχέδια δασών και βόσκησης αλλά και οι επίμονες και πολλαπλές παρεμβάσεις μας στο Κοινοβούλιο (Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης), μπόρεσαν να προχωρήσουν όπως και όσο γρήγορα έπρεπε. Αλλά και αν ήταν δυνατόν να περιλάβουν και να συμπληρώνονται από αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία του δάσους, για τη συμβίωση της φύσης, των ζώων και των ανθρώπων, για την αληθινή βιωσιμότητα.

Οφείλουμε λοιπόν, μετά από τόσο δύσκολες ώρες, να δηλώσουμε δημόσια ότι αναλαμβάνουμε τη δική μας πολιτική ευθύνη. Κυρίως γιατί δεν έχουμε πετύχει ακόμη να εμπνεύσουμε όσο θα έπρεπε την οικολογική προοπτική στην κοινωνία και τους πολιτικούς ιθύνοντες. Δεν είμαστε όσο πειστικοί και μαχητικοί οφείλαμε. Με δεδομένες βέβαια τις μικρές πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες πορευόμαστε, τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας και τη μεγάλη πίεση που οι ιδέες και οι προτάσεις μας αντιμετωπίζουν από οργανωμένα συμφέροντα και πολιτικά κατεστημένα, που δεν ανατρέπονται εύκολα αλλά έχουν τους τρόπους τους να αναπαράγονται.

Θυμίζουμε εδώ ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν Αναπληρωτή Υπουργό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι τον ανασχηματισμό στα τέλη του 2016, και ότι οι πολιτικές προτεραιότητες του σημερινού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκλίνουν σε κρίσιμα θέματα από τις αρχές της Οικολογίας, τις οποίες και απαξιώνουν με την έλλειψη συστηματικού διαλόγου ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητηθεί (ενδεικτικά για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων -την επιμονή στον λιγνίτη και το δομημένο περιβάλλον).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, δεν επιλέγουμε αυτή τη στιγμή να ακολουθήσουμε πολιτική παραίτησης από την Κυβέρνηση, μετά και από αναλυτική συζήτηση και με όλο το βάρος της ευθύνης. Θεωρούμε, αντίθετα, πως ως κόμμα αλλά και ως πολιτικός εκφραστής στη Βουλή και την Κυβέρνηση ολόκληρου του πράσινου, οικολογικού και εναλλακτικού χώρου, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί, να μην προβούμε σε κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού, αλλά αντίθετα να κάνουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και τη δουλειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, και μια βιώσιμη διέξοδο της κοινωνίας και της οικονομίας από την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Δεν ξεχνάμε πως τα καώς κείμενα που βρίσκονται στη ρίζα της καταστροφής στο Μάτι φυτεύτηκαν και κάρπισαν από τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις της Μεταπολίτευσης και τους προκατόχους τους. Πως ακόμα και σήμερα, οι κοινωνικές δυνάμεις , της αυθαιρεσίας, της αισχροκέρδειας, της ανομίας, σε αυτές προσβλέπουν και τη δική τους παλινόρθωση επιδιώκουν.

Μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, με νηφαλιότητα και αίσθηση ευθύνης, δεσμευόμαστε ότι το Πανελλαδικό Συμβούλιο και τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων θα επανεξετάσουν την παρουσία μας στην Κυβέρνηση και τη στάση του κόμματος σε διάστημα τριών μηνών με κριτήριο την αλλαγή πορείας της κυβέρνησης μακριά από καταστροφικές πολιτικές και την άμεση λήψη εφαρμόσιμων πρωτοβουλιών όπως περιγράφουμε παρακάτω αναλυτικά.

Με βάση τα παραπάνω το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων:

1. Ζητάει να αναληφθούν, να εξετασθούν σε βάθος και να αποδοθούν πλήρως τόσο οι άμεσες στιγμιαίες ευθύνες όσο και οι πραγματικές, μακροχρόνιες αιτίες της εκατόμβης στην Ανατολική Αττική αλλά και της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στα Γεράνεια: το πελατειακό κράτος, η αισχροκέρδεια, η ατιμωρησία, η κυριαρχία των μικροσυμφερόντων επί του κοινού καλού, ο ωχαδερφισμός, η περιφρόνηση για τη φύση, για τις επόμενες γενιές, για τα ζώα.

Όλη η αλήθεια -καμία συγκάλυψη! Η ανάληψη αυτών των πολιτικών ευθυνών είναι μια σπουδαία διαδικασία, που ζητάμε να ολοκληρωθεί άμεσα. Σωστά ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες», όσο βαριές κι αν είναι. Θα θέλαμε να δούμε να κάνουν σύντομα το ίδιο και άλλοι πολιτικοί προϊστάμενοι τομέων που εμπλέκονται άμεσα με τον τραγικό απολογισμό των πυρκαγιών, με πράξεις ή παραλείψεις τους.

2. Καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση, τον κοινοβουλευτικό και δημόσιο διάλογο, τις αυτοδιοικητικές αρχές της Αττικής (και όχι μόνο)

Βασικός άξονας των προτάσεων η αξία και προτεραιότητα στον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες λειτουργίες, σε σχέση με την προστασία και τον σεβασμό της ατομικής ιδιοκτησίας. Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ασφάλεια


Για τα θέματα άμεσης προτεραιότητας ζητάμε δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση να υλοποιηθούν ή να δρομολογηθούν, κατά περίπτωση, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Με δημόσιο συνεχή απολογισμό. Από πλευράς μας αναλαμβάνουμε την ευθύνη να απολογηθούμε δημόσια για τις δικές μας κινήσεις πάνω σε αυτά που προτείνουμε.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναβαθμιστούν οι όροι της συνεργασίας μας και ο διάλογος και να μας δώσει τη δυνατότητα και τη στήριξη για ουσιαστικότερη και υπεύθυνη συμμετοχή και συμβολή σε επί μέρους τομείς αλλά και στον σχεδιασμό προτεραιοτήτων.

Πιστεύουμε ότι μέσα από την τραγωδία δημιουργούνται νέες συνθήκες, ώστε η κυβέρνηση να συγκρουστεί με ότι παρέλαβε, να ανατρέψει δομές , συμφέροντα, πρακτικές και νοοτροπίες του πελατειακού συστήματος και των δομών του, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους πάρει με το μέρος της.

Ζητάμε ακόμη από την αντιπολίτευση να αναλάβει κι αυτή τις ιστορικές ευθύνες της. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση και σεβασμός στα θύματα. Οι επιχειρήσεις πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω στον ανθρώπινο πόνο, δεν είναι αποδεκτές, δεν συμβάλλουν σε λύσεις. Μάλλον σχεδιάζονται για τον αποπροσανατολισμό, για μια ακόμη φορά.

Ζητάμε επίσης τη δύναμη, από τον ευρύτερο χώρο των οικολογικών και εναλλακτικών φορέων και κινημάτων, να συνεχίσουμε όλοι μαζί, πιο ενωτικά, πιο αγωνιστικά, πιο αυτοκριτικά, πιο δυναμικά, τον αγώνα για την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε, αλλά και για μια άλλη Ευρώπη. Για την οικολογική μετάβαση που είναι εκ των ουκ άνευ όρος για να ζήσουμε, η πατρίδα, οι κοινότητες κι οι οικογένειές μας.

Όσον μας αφορά, τιμάμε τις πολιτικές μας δεσμεύσεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην κλείσει, ίσα- ίσα να διευρυνθεί, ο νέος ελπιδοφόρος πολιτικός κύκλος που άνοιξε τον Ιανουάριο του 2015, με τη συμμετοχή του Πράσινου, Οικολογικού και Εναλλακτικού χώρου στον προοδευτικό πόλο, διεκδικώντας το άνοιγμα του χώρου μας και την σταδιακή αυτονομία του. Όχι με όρους στενά πολιτικούς -ψηφοθηρικούς, αλλά ως αναγκαία ιστορική πολιτική στη σημερινή κρίσιμη φάση της ανθρωπότητας.

Δείτε αναλυτικά τα αιτήματα των ΟΠ πρός την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!