16Σεπτέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Νίκος Καραθανασόπουλος: Επερώτηση για την ηλεκτροδότηση στον ΤΟΕΒ Επιταλίου

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Νίκος Καραθανασόπουλος: Επερώτηση για την ηλεκτροδότηση στον ΤΟΕΒ Επιταλίου

Στις 23/05/2019 ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσε επερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα της ηλεκτροδότησης στον ΤΟΕΒ Επιταλίου.  

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις ή και με απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται πολλοί αγρότες στο Νομό Ηλείας καθώς η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της παροχής ρεύματος προς τον ΤΟΕΒ Επιταλίου (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), καθιστώντας αδύνατη την άρδευση νερού για την τροφοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα καθώς συστηματικά βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης και άρα μη υδροδότησης των καλλιεργειών τους και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη μόνιμη και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές λόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού (είχε πρόσφατα αναδειχθεί από το ΚΚΕ με κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή) που μαζί με τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ενέχει κινδύνους πλημμυρών για την ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Πύργου.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για την ενίσχυση, συντήρηση και τον σύγχρονο σχεδιασμό του δικτύου των ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα, της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στους αγρότες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ από την ΕΕ, που μειώνει το εισόδημά τους δραματικά, κάνοντας αδύνατο το να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά κόστη της αγροτικής παραγωγής, όπως τα δυσβάσταχτα τέλη χρήσης νερού που είναι συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησής του. Για αυτά ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τόσο η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί:

  • Η άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Επιταλίου και η οριστική επίλυση του προβλήματος των χρεών προς τη ΔΕΗ με διαγραφή τους για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες;
  • Την άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου;
  • Τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας με ευθύνη του κράτους κεντρικά;».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ρεύματος στον ΤΟΕΒ Επιταλίου

          

Αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις ή και με απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται πολλοί αγρότες στον νομό Ηλείας καθώς η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της παροχής ρεύματος προς τον ΤΟΕΒ – Επιταλίου (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), καθιστώντας αδύνατη την άρδευση νερού για την τροφοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα καθώς συστηματικά βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης και άρα μη – υδροδότησης των καλλιεργειών τους και παρόλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη μόνιμη και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές λόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού (είχε πρόσφατα αναδειχθεί από το ΚΚΕ με κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή) που μαζί με τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενέχει κινδύνους πλημμυρών για την ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Πύργου.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για την ενίσχυση, συντήρηση και τον σύγχρονο σχεδιασμό του δικτύου των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα, της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στους αγρότες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ από την ΕΕ, που μειώνει το εισόδημά τους δραματικά, κάνοντας αδύνατο το να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά κόστη της αγροτικής παραγωγής, όπως τα δυσβάσταχτα τέλη χρήσης νερού που είναι συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησής του. Για αυτά ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τόσο η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί:

  • Η άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Επιταλίου και η οριστική επίλυση του προβλήματος των χρεών προς τη ΔΕΗ με διαγραφή τους για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες;
  • Την άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου;
  • Τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας με ευθύνη του κράτους κεντρικά;

  

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος  Νίκος Μωραΐτης

 

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!