20Απρίλιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Τεχνολογία | Αποκλειστικό: Πώς θα πάρετε δωρεάν laptop και σύνδεση στο internet –όλη η απόφαση

Τελευταία νέα ειδήσεις ενημέρωση για την τεχνολογία, διαδίκτυο υπολογιστές κινητά smartphones

Αποκλειστικό: Πώς θα πάρετε δωρεάν laptop και σύνδεση στο internet –όλη η απόφαση

Αποκλειστικό: Πώς θα πάρετε δωρεάν laptop και σύνδεση στο internet –όλη η απόφαση

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιράσει σε περίπου 290 χιλιάδες πολίτες το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών

προκειμένου να τους επιτρέψει να αποκτήσουν δωρεάν (ή φθηνό) laptop ή tablet και δωρεάν (ή φθηνή) σύνδεση στο internet.

To fpress.gr παρουσιάζει την τελική απόφαση η οποία προβλέπει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει η διάθεση των τεχνολογικών δώρων. Είναι προφανές ότι η δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ θα κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αλλά και τους «λιανέμπορους» προϊόντων πληροφορικής οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των 290.000 χιλιάδων υπολογιστών και συνδέσεων internet που δημιουργείται ξαφνικά.

Όπως προκύπτει από την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εξασφαλίσει:
1. Κουπόνι αξίας έως 230 ευρώ για να αγοράσει τον βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο (tablet netbook ή laptop)
2. Διαδικτυακή σύνδεση (σταθερή ή κινητή) μέχρι 12 ευρώ τον μήνα. Προφανώς το συγκεκριμένο ποσό θα δίδεται ως επιδότηση η οποία θα διαρκεί μέχρι και τις 31/10/2015.
3. Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης κατ’ οίκον μέχρι και 60 ευρώ.

Το πώς ακριβώς θα μοιραστούν αυτά τα δώρα, προκύπτει από το κείμενο της απόφασης.

Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Ποιοι δικαιούνται παροχών;

Η δράση «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ 8 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΜΙΓΟΥΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ» αφορά στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που κατοικούν στις oκτώ Περιφέρειες Σύγκλισης.

Οι οκτώ περιφέρειες σύγκλισης είναι:
1. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον εκτιμώμενο αριθμό των ωφελούμενων να ανέρχεται στα 47.506 άτομα
2. Θεσσαλία με 52.477 δικαιούχους
3. Ήπειρος με 22.588 δικαιούχους
4. Δυτική Ελλάδα με 57702 δικαιούχους
5. Ιόνια νησιά με 13220 δικαιούχους
6. Πελοπόννησος με 40.464 δικαιούχους
7. Βόρειο Αιγαί9ο με 14.753 δικαιούχους
8. Κρήτη με 40.527 δικαιούχους

Ποιες δυνατότητες θα έχουν οι δικαιούχοι;

I. Αποκτήσουν ή να διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (σταθερή ή κινητή (mobile) ή δορυφορική). Δηλαδή, ακόμη και αν κάποιος δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος έχει σύνδεση στο Internet, θα μπορεί να εξασφαλίσει την έκπτωση που θα φτάνει και στα 12 ευρώ τον μήνα.
II. Αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop.
III. Υποστηριχθούν και ενημερωθούν κατ’ οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης ΤΠΕ (προαιρετικά).

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου και από πού θα βρεθούν τα λεφτά;

Οι δικαιούχοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να:

I. Αποκτήσουν ή να διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (σταθερή ή κινητή (mobile) ή δορυφορική). Δηλαδή, ακόμη και αν κάποιος δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος έχει σύνδεση στο Internet, θα μπορεί να εξασφαλίσει την έκπτωση που θα φτάνει και στα 12 ευρώ τον μήνα.
II. Αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop.
III. Υποστηριχθούν και ενημερωθούν κατ’ οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης ΤΠΕ (προαιρετικά).

Ποιες θα είναι οι προδιαγραφές του κάθε «πακέτου» τεχνολογικών υπηρεσιών;

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 100.000.000 Ευρώ σε δημόσια δαπάνη και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης για κάθε ωφελούμενο, ανά πακέτο − κατηγορία, είναι:
− Ευρυζωνική Διαδικτυακή σύνδεση (σταθερή ή κινητή (mobile) ή δορυφορική), μέχρι 12 Ευρώ το μήνα και μέχρι
31/10/2015.
− Βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο (tablet/ netbook/laptop), μέχρι 230 Ευρώ
− Υπηρεσίες υποστήριξης – συμβουλευτικής ενημέρωσης σε χρήση ΤΠΕ κατ’ οίκον μέχρι 60 Ευρώ

Πώς θα εντοπιστούν οι δικαιούχοι;

Τα στοιχεία των ωφελουμένων θα αντληθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Αρμόδια είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η οποία και έτρεξε όλη την ιστορία του Κοινωνικού Μερίσματος

Πώς θα προχωρήσει η διάθεση των «δώρων»;

Η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο Voucher (κουπόνι). Ένα κουπόνι θα αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο (δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος). Η συνολική αξία του κουπονιού είναι το άθροισμα της αξίας των 3 παροχών. Δηλαδή δεν μπορεί να αλλάξει η σύνθεση των επιδοτήσεων. Το δε συνολικό ποσό φτάνει στα 434 ευρώ ανά άτομο.

Η υλοποίηση της δράσης οργανώνεται στις ακόλουθες ενότητες:
1. Σχεδιασμός και εξειδίκευση της Δράσης.
2. Συγκρότηση Μητρώου Παρόχων/Προμηθευτών, και καταλόγου Συμβούλων Υποστήριξης/Ενημέρωσης.
3. Εξαργύρωση – Χρήση του Κουπονιού από τους ωφελούμενους.
4. Παροχή συμβουλευτικής ενημέρωσης σε χρήση ΤΠΕ προς τους ωφελούμενους
5. Οργάνωση και υποστήριξη στην υλοποίηση της δράσης.
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες δημοσιότητας σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» για κοινοτική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του στόχου σύγκλισης στις περιφέρειες της.
Ποιες εταιρείες θα μπουν στο παιχνίδι;

Ο όρος “πάροχος/προμηθευτής” είναι ενιαίος και αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων/Προμηθευτών της Δράσης. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο Μητρώο της δράσης είναι οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν συνδυαστικά και τα τρία πακέτα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της δράσης.
Οι Πάροχοι/Προμηθευτές της δράσης διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
• Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος, δηλαδή οι εταιρείες που έχουν εν ισχύ άδεια από την ΕΕΤΤ να παρέχουν
ευρυζωνικές συνδέσεις ή άδεια κινητής τηλεφωνίας από το κράτος
• Franchisee (δικαιοδόχος) Τηλεπικοινωνιακού Παρόχου
• Εμπορική επιχείρηση πωλήσεων υπολογιστικού εξοπλισμού με δικαίωμα σύναψης τηλεπικοινωνιακού
συμβολαίου
Ακολούθως, οι Πάροχοι/Προμηθευτές της τρίτης κατηγορίας διακρίνονται στις εξής υποκατηγορίες:
• Franchisor (δικαιοπάροχος), δηλαδή το κεντρικό ενός δικτύου Franchise (δικαιόχρησης)
• Franchisee (δικαιοδόχος), δηλαδή μέλος ενός δικτύου Franchise (δικαιόχρησης) το οποίο και δηλώνει
• Τίποτα από τα παραπάνω
Δεν είναι επιλέξιμα στη δράση τα ηλεκτρονικά καταστήματα τύπου “e−shop” ή οποιαδήποτε προμήθεια εξοπλισμού χωρίς τη φυσική παρουσία του ωφελούμενου στο δίκτυο καταστημάτων των παρόχων/προμηθευτών.

Πώς θα υλοποιηθεί η δράση;

Οι πάροχοι που θα μπουν στο πρόγραμμα (δηλαδή οι εταιρείες που θα διαθέσουν τους υπολογιστές και τις συνδέσεις Internet) θα σχεδιάσουν πακέτα υπηρεσιών ειδικά για το πρόγραμμα.
Τα εγκεκριμένα πακέτα καθώς και οι εγκεκριμένοιΠάροχοι/Προμηθευτές θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Δράσης προς ενημέρωση των Δικαιούχων πολιτών της Δράσης. Επιπρόσθετα, oι Πάροχοι/Προμηθευτές θα μπορούν να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους τις εγκεκριμένες προσφορές τους (κάθε κατηγορίας προϊόντος). Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να καλούν το web service της Δράσης που επιστρέφει ποιες προσφορές τους έχουν εγκριθεί, πριν τις αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους. Ο αριθμός των προϊόντων ανά πάροχο που θα αναρτώνται/συμμετέχουν στη δράση θα είναι καθορισμένος και περιορισμένος μέχρι 15 προϊόντα εξοπλισμού ΤΠΕ, μέχρι 15 πακέτα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μέχρι 5 προϊόντα υποστήριξης/συμβουλευτικής ενημέρωσης.

Και πώς θα εξαργυρώνονται τα κουπόνια;

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης και με χρήση των διαπιστευτηρίων (username/password) του πληροφοριακού συστήματος «TAXISNET» της Γ.Γ.Π.Σ. να δει αν είναι επιλέξιμος ωφελούμενος της Δράσης. Θα μπορεί να τυπώνει το μοναδικό κωδικό του κουπονιού που του αντιστοιχεί ή να το λάβει στο e−mail του ή στο κινητό του. Στη συνέχεια θα μπορεί να επισκέπτεται το Web Site της Δράσης και να αναζητήσει Παρόχους/Προμηθευτές που έχουν κατάστημα στην περιοχή του και να εντοπίζει τις Προσφορές «Πακέτα» που τον ενδιαφέρουν.
Στο κατάστημα ο ωφελούμενος προσέρχεται με το προσωπικό του κουπόνι που θα έχει εκτυπώσει (ή θα το έχει στο κινητό του) και με την αστυνομική του ταυτότητα/διαβατήριο. Ο υπάλληλος του Παρόχου/Προμηθευτή θα πρέπει μέσω του ΠΣ της δράσης να ελέγξει τα στοιχεία του ωφελούμενου καθώς και αν το ηλεκτρονικό κουπόνι είναι ενεργό ή έχει χρησιμοποιηθεί.
Ο ωφελούμενος επιλέγει υποχρεωτικά Συσκευή και Τηλεπικοινωνιακή Σύνδεση και προαιρετικά, Υποστήριξη/Συμβουλευτική Ενημέρωση. Το κατάστημα καταχωρεί την παραγγελία του ωφελούμενου μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ενδεικτικά: Serial Number συσκευής κλπ) στο ΠΣ της Δράσης.
Τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι Πάροχοι/Προμηθευτές και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, θα πρέπει να περιλαμβάνουν σε εμφανές σημείο τον μοναδικό Κωδικό Κουπονιού του ωφελούμενου. Παραστατικό που δε φέρει το σωστό Κωδικό Κουπονιού ΔΕΝ θα είναι επιλέξιμο από τη Δράση.
Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ωφελούμενος θα πρέπει να υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα εκδοθούν και τυπωθούν στο κατάστημα από το πληροφοριακό σύστημα της Δράσης

Οι ωφελούμενοι μπορούν να ελέγξουν στο Web Site της Δράσης, εάν ο Κωδικός Κουπονιού αντιστοιχεί στα προϊόντα (συσκευή, σύνδεση και υποστήριξη/συμβουλευτική ενημέρωση) που προμηθεύτηκε.

Πότε πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα;

Το φυσικό αντικείμενο της Δράσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2015 και το οικονομικό αντικείμενο της Δράσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ποιοι άλλοι όροι υπάρχουν;

Άλλοι όροι:

• Το κουπόνι θα μπορεί να “εξαργυρώνεται” μόνο σε ένα φυσικό κατάστημα ενός Παρόχου/Προμηθευτή. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της “εξαργύρωσης” το κουπόνι ακυρώνεται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται στον ίδιο ή σε άλλο Πάροχο.
• Κατά την εγγραφή τους οι Τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι θα δηλώνουν υποχρεωτικά εάν επιθυμούν να συμμετέχουν αυτόματα όλα τα υφιστάμενα συμβόλαια Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών με συνδρομητές/Δικαιούχους της Δράσης, τα οποία πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της Δράσης. Σε αντίθετη περίπτωση, για το συγκεκριμένο τηλεπικοινωνιακό Πάροχο, θα θεωρείται ότι συμμετέχουν στη Δράση μόνο τα νέα, εγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος, Πακέτα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών τους και όχι οι υφιστάμενες συνδέσεις.
• Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Παρόχου/Προμηθευτή, η διασφάλιση της ορθότητας των υφιστάμενων συμβολαίων Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών που επιχορηγούνται στο πλαίσιο της Δράσης, σε σχέση με τις ελάχιστες προδιαγραφές.
• Η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση που αφορά σύνδεση σε ευρυζωνικό δίκτυο adsl ή vdsl, μπορεί να γίνεται μόνο στη διεύθυνση κατοικίας του Δικαιούχου πολίτη, όπως αυτή είναι δηλωμένη στο πληροφοριακό σύστημα «TAXISNET» της Γ.Γ.Π.Σ.
• Για την περίπτωση υφιστάμενης σύνδεσης, η παροχή του εξοπλισμού πρόσβασης και των υπηρεσιών συμβουλευτικής ενημέρωσης/υποστήριξης θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά την ενεργοποίηση της τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας ή μετά την υπογραφή του τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου ή την τροποποίησή του. Στις περιπτώσεις αιτήσεων φορητότητας μεταξύ τηλεπικοινωνιακών Παρόχων, το κουπόνι θα μπορεί να εξαργυρωθεί στο κατάστημα, μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης φορητότητας.
• Ο απαραίτητος εξοπλισμός σύνδεσης στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (π.χ. modem για σύνδεση σε adls/vdls, usb stick για σύνδεση στο 3G/4G δίκτυο, δορυφορικό πιάτο για σύνδεση στο δορυφορικό δίκτυο), όπου απαιτείται, βαραίνει στο σύνολό του, αποκλειστικά τον Πάροχο/Προμηθευτή και παρέχεται δωρεάν στον ωφελούμενο.
• Μεταξύ του Παρόχου/Προμηθευτή και του ωφελούμενου θα υπογραφεί σύμβαση με την οποία ο ωφελούμενος θα εξουσιοδοτεί τον Πάροχο/Προμηθευτή να εισπράξει από το ΤΕΕ την αξία του κουπονιού που χρησιμοποίησε.
• Οι πληρωμές των παρόχων/προμηθευτών θα γίνονται από το ΤΕΕ τμηματικά, σύμφωνα με το ισχύον
θεσμικό πλαίσιο και μετά την πιστοποίηση της παροχής των πακέτων που θα έχει επιλέξει ο ωφελούμενος.
• Δεν επιτρέπεται η αναπροσαρμογή τιμών εντός του τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου τουλάχιστον μέχρι τις 31/10/2015.
• Τέλη ενεργοποίησης ή λοιπά τέλη που αφορούν την παροχή της τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας δεν συγχρηματοδοτούνται από τη Δράση.
• Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Δράσης θα παραμείνουν λειτουργικές με σκοπό την εξυπηρέτηση αντίστοιχων Δράσεων, τουλάχιστον για την 5ετία που προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ε.Ε.
• Οι Πάροχοι/Προμηθευτές θα πρέπει να διαθέτουν στοιχεία κατά έτος την επόμενη πενταετία με την κατάσταση των συνδέσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω της Δράσης, δηλαδή πόσες συνδέσεις παραμένουν ενεργές ανά περιφέρεια και άλλα στοιχεία χρήσιμα για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της Δράσης.
• Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατηρήσουν τον εξοπλισμό μέχρι την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου της δράσης.
• Ο Πάροχος/Προμηθευτής θα πρέπει να επικολλήσει την επικοινωνιακή ταυτότητα της δράσης στον εξοπλισμό (laptop/tablet/netbook) που θα προσφέρει σύμφωνα με το πρότυπο που θα του δοθεί.
• Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδοθεί θα καθορίζονται οι αναλυτικοί όροι υλοποίησης και ολοκλήρωσης της δράσης.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!