24Μάρτιος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Υγεία | Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας :Οδηγίες προς τους πολίτες για τους κινδύνους από τη συσσώρευση των απορριμμάτων

Ειδήσεις και θέματα υγείας διατροφής και ομορφιάς. Συμβουλές για υγεία και ευεξία

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας :Οδηγίες προς τους πολίτες για τους κινδύνους από τη συσσώρευση των απορριμμάτων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου –Ολυμπίας, με δεδομένη την παρατεινόμενη αδυναμία αποκομιδής απορριμμάτων από την πόλη του Πύργου και την μή ορατή οριστική λύση του προβλήματος, κρίνει αναγκαίο να ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ για τους κινδύνους του οποίους εγκυμονεί η παρατεταμένη άθροιση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών εντός της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων της.

Συγκεκριμένα ελλοχεύουν οι εξής κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία, με βάση και τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ:

• Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή. Προβλήματα ταχείας και σωστής διάθεσης μπορεί να δημιουργηθούν τόσο υπό "κανονικές" συνθήκες (πχ. παρατεταμένη απεργία των υπαλλήλων που ασχολούνται με τη διάθεση των απορριμμάτων), όσο και μετά από μία μαζική καταστροφή, η οποία μπορεί να επιφέρει ανωμαλία στη συνηθισμένη ροή της αποκομιδής και διάθεσης (π.χ. ο πληθυσμός - μετά από μία μαζική καταστροφή - μετακινείται σε ανοιχτό χώρο όπως κατασκηνώσεις ή καταυλισμοί).

• Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη. Επιπρόσθετα κάποιοι μικροοργανισμοί που θα βρεθούν στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα [π.χ. η σαλμονέλα του τύφου (4-115 ημέρες), η σαλμονέλα του παρατύφου (24-136 ημέρες) και η σαλμονέλα της εντερίτιδας (μέχρι 150 ημέρες)]. Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό "φορέων" μεταδόσεως διαφόρων νόσων.

Επί παραδείγματι μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου υγιεινού περιβάλλοντος ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων ιδιαίτερα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχει απρόσεκτη απόρριψή τους γύρω από αυτά.

Οι βροχερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την στιγμή διευκολύνουν την μετάδοση των παθογόνων σε ζώα ή έντομα φορείς καθώς αυτά μετατρέπονται σε «οχήματα» μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από τους σωρούς των απορριμμάτων στο αστικό περιβάλλον. Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά «φορείς μικροβίων» είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μίανση τροφών ή νερού.

Ως μέτρα προσωρινής αντιμετώπισης της απαράδεκτης κατάστασης προτείνουμε:

1. Ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί να αποτίθεται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης
2. Τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα να τοποθετούνται στους ειδικούς σάκους απορριμμάτων οι οποίοι πωλούνται στα super-market και όχι σε οποιαδήποτε αμφίβολης στεγανότητας σακούλα. Οι σάκοι θα πρέπει να κλείνονται με όσο το δυνατό πιο στεγανό τρόπο (σφιχτό δέσιμο του στομίου). Συνιστάται τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
3. Οι πολίτες να αποφεύγουν να πλησιάζουν τις σωρούς των εκτεθειμένων απορριμμάτων. Σε περίπτωση που η επαφή με αυτά είναι αναπόφευκτη να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης και εάν είναι δυνατό μάσκα.
4. Πρίν από την είσοδο στις οικίες να γίνεται αλλαγή υποδημάτων ώστε μικρόβια από τις σόλες, σε περίπτωση κατά την οποία ο εισερχόμενος έχει περάσει κοντά από σωρό απορριμμάτων, να μην μεταφέρονται εντός των οικιών.
5. Να αποφεύγεται ο περίπατος με κατοικίδια ζώα (συνήθως σκυλιά) σε περιοχές όπου υπάρχουν σωροί απορριμμάτων ώστε τα μικρόβια να μην μεταφέρονται εντός των οικιών με τις πατούσες των ζώων και γενικά να μην διασπείρονται.
6. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ότι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
7. Να γίνεται επιμελές πλύσιμο χεριών με σαπούνι μετά από την είσοδος στις οικίες.
8. Να αποφεύγεται κατανάλωση τροφών με άπλυτα χέρια.
9. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται από επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να μην εισέρχονται στα καταστήματα τους ή να απομακρύνονται επιβλαβή έντομα (κυρίως μύγες) τα οποία ούτως ή άλλως είναι πιθανό να φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε περιπτώσεις ωστόσο άθροισης εκτεθειμένων απορριμμάτων η πιθανότητα αυτή γίνεται πολύ μεγαλύτερη.
10. Σκόπιμος κρίνεται ο ψεκασμός των εκτεθειμένων απορριμμάτων με ειδικά απολυμαντικά χλωριούχα διαλύματα με μέριμνα του Δήμου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας κρούει άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν άμεσα λύση. Οι παραπάνω προτάσεις δεν αποτελούν παρά προσωρινά μέτρα αποσόβησης της υγειονομικής κρίσης η οποία, αν δεν δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα, θα καταστεί ούτως ή άλλως αναπόφευκτη και επικίνδυνη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Κατσαρός Χρήστος Γιαννικούλης

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!