16Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Υγεία | Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας: Πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον-Διατροφή και Καρκίνος» στο Θέατρο Απόλλων

Ειδήσεις και θέματα υγείας διατροφής και ομορφιάς. Συμβουλές για υγεία και ευεξία

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας: Πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον-Διατροφή και Καρκίνος» στο Θέατρο Απόλλων

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας: Πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον-Διατροφή και Καρκίνος» στο Θέατρο Απόλλων

Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον-Διατροφή και Καρκίνος» έλαβε χώρα στο Θέατρο Απόλλων  το Σάββατο 18 Ιούλη 2015 και ώρα 20.30 από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας.

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικούς ομιλητές τους διακεκριμένους επιστήμονες κ.κ.:

1. Κατσαρό Νίκο, τ. Πρόεδρο ΕΦΕΤ, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
2. Γιαννουλόπουλο Ανδρέα, Καρδιολόγο

Σκοπός ήταν η ενημέρωση του κόσμου από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το περιββάλλον αλλά και η διατροφή στην αύξηση της νοσηρότητας κυριώς σε ζητήματα νεοπλασιών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην περίπτωαη του Πύργου, ο οποίος είναι η 2η κατά σειρά περιοχή της Ελλάδας, που εμφανίζει κρούσματα καρκίνου.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ.Γερμανός, η κα Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, υπεύθυνη στα θέματα προνοίας του Δήμου Πύργου και ο Πατήρ Νικόλαος Κατσηδήμας, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυριδώνος Πύργου.

Αναλυτικά:

Ο κ.Νίκος Κατσαρός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας δήλωσε: 

"Έχουμε πει από καιρό ότι θα κάναμε μια Επιστημονική Εκδήλωση. εν τέλει τα καταφέραμε. Είναι μια εκδήλωση σημαντική, κατά την άποψή μας, που αφορά στον καρκίνο και στην σημασία που έχει για αυτό η διατροφή και το περιβάλλον.

Έχουμε μαζί μας δύο εξαίρετους επιστήμονες και πανελληνίως γνωστούς. Τον κ. Κατσαρό Νίκο, που είναι πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" με πάμπολες εργασίες και μελέτες και άρθρα για τα θέματα, και τον κ. Γιαννουλόπουλο, καρδιολόγο, ο οποίος επίσης έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουν κάποιες πληροφορίες στον κόσμο μέσα από απλές κουβέντες, να τον βοηθήσει στο να ζήσει πιο πολύ και καλύτερα.

Για το γεγονός ότι ο Νομός Ηλείας είναι ο 2ος νομός στην Ελλάδα με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνων, ανέφερε:

"Έχουμε πολύ κόσμο που πάσχει από νεοπλασίες, και φυσικά παίζει ρόλο και το περιβάλλον και η διατροφή σε αυτό. Είναι ένα θέμα σοβαρό. Κάποτε ελπίζω να το λύσουμε. Ευχαριστώ πολύ."

O κ.Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, δήλωσε:

"Είναι γεγονός, ότι η διατροφή μας, τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε παίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινογενέσεων. Μάλιστα ο ΠΟΥ προβλέπει ότι πριν από το 2020 η πρώτη αιτία θανάτων παγκόσμια δεν θα είναι πια οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, αλλά η καρκινογένεση και περίπου ένα 30% των καρκίνων οφείλεται στη διατροφή μας.

Η διατροφή μας που σε πολλές περιπτώσεις είναι μολυσμένη από τα φυτοφάρμακα, από τα πρόσθετα και τα μεταλαγμένα, μας θέτει σε καθημερινό κίνδυνο.
Κοιτάζοντας σήμερα την πόλη σας με την εικόνα αυτή των σκουπιδιών, τα σκουπίδια όχι μόνο είναι μια άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία αλλά κινδυνεύει να μολυνθεί και η τροφική αλυσίδα.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικά θέματα, όπου η πολιτεία οπωσδήποτε έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, συγχρόνως όμως οι πολίτες αφ'ενός μεν πρέπει να ενημερωθούν αφ'ετέρου δε να κινητοποιηθούν άμεσα για τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία απειλούν την πόλη.

Η περιοχή της Ηλείας είναι ένας ευλογημένος τόπος , γιατί παράγει μια σειρά από πολύ χρήσιμα γεωργικά προϊόντα, είτε είναι γαλακτοκομικά, είτε είναι ελιές, ελαιόλαδο και διάφορα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι τα κηπευτικά και με τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν όχι μόνο στη Μεσογειακή Διατροφή, που είναι ένα σύμβολο υγείας, ευζωΐας και μακροζωίας, αλλά συγχρόνως και οικονομικής ανάπτυξης.

Παρόλο που δυστυχώς δεν έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι το γεγονός ότι η Ηλεία βρίσκεται στη 2η θέση στην Ελλάδα με καρκινογενέσεις, λόγω φυτοφαρμάκων, πιστεύω ότι αυτού του είδους οι καρκινογενέσεις που υπάρχουν στην περιοχή, οφείλονται ακριβώς στα γεωργικά φυτοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται, αλλά και στο γενικότερο περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς μολύνεται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος, πρόσφατα βέβαια, από την εικόνα αυτή που βλέπουμε με τα σκουπίδια και μόνιμα με το θέμα με τους αγρότες. Οι αγρότες είναι αυτοί που έχουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης, διότι αφ'ενός μεν, πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των Γεωπόνων και της Περιφέρειας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι είναι εκείνοι οι οποίοι κινδυνεύουν πρώτοι και μετά το υπόλοιπό μέρος του πληθυσμού."

Τέλος ο κ. Γιαννουλόπουλος Ανδρέας, Καρδιολόγος-Πνευμονολόγος, δήλωσε:

"Βρίσκομαι εδώ μετά από την σημαντική πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, του κ.Νίκου Κατσαρού, προκειμένου να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των πολιτών για τη νοσηρότητα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατακόρυφα σε όλα τα νοσήματα, να δείξουμε τις αιτίες αυτής της κατακόρυφης αύξησης των νοσημάτων και να υπογραμμίσουμε την περαιτέρω μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας που έχει δημιουργηθεί με την οικονομική κρίση, στην εποχή των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι οποίες πλέον έχουν ισοπεδώσει την δημόσια υγεία και έτσι ο ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται αφ'ενός με εκτεταμένη νοσηρότητα, 2ον βρίσκεται σε πλήρη εξαθλίωση των συστημάτων υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οπότε με βεβαιότητα πλέον η θνητότητα και η θνησιμότητα, ιδιαίτερα στην παιδική θνησιμότητα και στην τρλιτη ηλικία έχει χτυπήσει "κόκκινο" και στην ενδιάμεση ηλικία πλέον οδηγούνται λόγω ανεργίας ο ελληνικός πληθυσμός στις αυτοκτονίες.

Αυτά θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το πανεπιστημονικό μέτωπο στο οποίο είμαι συντονιστής -δε μ'αρέσει να λέω επικεφαλής- που αριθμεί πάνω από 3.800 επιστήμονες, είναι οι επιστήμονες εκείνοι που σέβονται τη δεοντολογία της επιστήμης, και θεωρούν αυτονόητο και καθήκον τους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τα αίτια αυτής της νοσηρότητας.

Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ να αποκαλύψουμε τους ενόχους αυτών των εγκλημάτων και να ζητήσουμε την παραδειγματική τιμωρία τους, διότι δεν ανεχόμαστε σαν Έλληνες και σαν Έλληνες Επιστήμονες να συνεχίζεται αυτή η εγκληματική πολιτική, η οποία είναι πολιτική της δημόσιας υγείας.
Θα απαιτήσουμε, δε θα ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις να αλλάξουν δρόμο, αλλιώς θα λάβουμε άλλα μέτρα. Οι δικηγόροι και οι γιατροί έχουν έτοιμους τους φακέλους για την τιμωρία των ενόχων.

Η νοσηρότητα, όπως είπε και ο κ.Κατσαρός, από τα φυτοφάρμακα και όχι μόνο, από τις Επιτροπές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις ντόπιες επιτροπές που βρίσκονται εδώ των ντόπιων επιστημόνων, οι οποίοι δηλώνουν ανερυθρείαστα ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, θα τιμωρηθουν με συγκεκριμένα σκεπτικά, διότι με αυτόν τον τρόπο ο ανυποψίαστος πολίτης καταναλώνει τρόφιμα ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία.

Ένα πρώτο μέτρο το οποίο πρέπει να ληφθεί είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές ακατάλληλων προϊόντων από την "πολιτισμένη Ευρώπή" η οποία με τις επιτροπές της που έχει στην Ευρωπαική Ένωση,που γνωρίζουμε πολύ καλά μετά από τις δημόσιες δηλώσεις του Πανεπιστημίου του Μπεθ και του Εδιμβούργου το 1995 που ανακοινώθηκαν σε όλο τον Ευρωπαϊκό Τύπο, τα όρια ασφαλείας, δηλαδή εάν είναι ασφαλές ένα τρόφιμο, ένα φάρμακο ή ένα φυτοφάρμακο, καθορίζονται από τις εταιρείες οι οποίες τα παράγουν, δηλαδή "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει".
Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε πλέον αυτό, γι'αυτό είμαστε σε αυτή τη μάχη εναντίον της νέας βαρβαρότητας του νέου Μεσαίωνα, ο οποίος δεν είναι μόνο πνευματικός, είναι και ιατρικός Μεσαίωνας."

DSCN0142

DSCN0148

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!