24Φεβρουάριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Υγεία | Πονοκέφαλος: Πόσο αλάτι να τρώτε για να τον αποφύγετε

Ειδήσεις και θέματα υγείας διατροφής και ομορφιάς. Συμβουλές για υγεία και ευεξία

Πονοκέφαλος: Πόσο αλάτι να τρώτε για να τον αποφύγετε

Πονοκέφαλος: Πόσο αλάτι να τρώτε για να τον αποφύγετε

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού φαίνεται πως συμβάλλει στην εκδήλωση του πονοκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open.

Μάλιστα, η σχέση μεταξύ αλατιού και πονοκεφάλου είναι πιθανότατα ανεξάρτητη από την καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ αλατιού και υπέρτασης, με τη δεύτερη να αποτελεί γνωστή και συνήθη αιτία της κεφαλαλγίας.

Ερευνητές από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς θέλησαν να εξετάσουν το ρόλο του αλατιού στην εκδήλωση του πονοκεφάλου στο πλαίσιο δοκιμής που περιελάμβανε 390 άτομα, όπως αναφέρει το onmed.gr. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία ακολουθούσε τη δίαιτα DASH (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης) και η άλλη ακολούθησε ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στα παραδοσιακά πρότυπα της Δυτικής διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, καθένας από τους συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθεί για 30 ημέρες ένα διατροφικό πρόγραμμα με πολύ αλάτι, για άλλες 30 ημέρες ένα διατροφικό πρόγραμμα με μέτρια ποσότητα αλατιού και για άλλες 30 ημέρες ένα διατροφικό πρόγραμμα με λίγο αλάτι.

Στο τέλος κάθε περιόδου, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων που πιθανώς εκδήλωσαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού (περίπου 8 γραμμάρια την ημέρα) συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα πονοκεφάλων κατά ένα τρίτο περίπου σε σύγκριση με τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού (περίπου 4 γραμμάρια την ημέρα).

Η συσχέτιση παρέμεινε σταθερή ασχέτως του διατροφικού προγράμματος που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες (δίαιτα DASH ή Δυτικού τύπου διατροφή).

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!