22Οκτώβριος2018

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Υγεία | Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας για την επιδημία ιλαράς στην χώρα μας

Ειδήσεις και θέματα υγείας διατροφής και ομορφιάς. Συμβουλές για υγεία και ευεξία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας για την επιδημία ιλαράς στην χώρα μας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας υποχρεώνεται να επανέλθει στο ζήτημα της εξαπλωνόμενης πλέον επιδημίας ιλαράς στην χώρα λόγω των ολοένα και πιο ανησυχητικών διαστάσεων που αποκτά.

Υπενθυμίζουμε πως λόγω εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος το τελευταίο διάστημα αλλά και λόγω αμέλειας συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού να εμβολιαστούν, έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.), που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και δεκάδες θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί από την αρχή του 2017 4.775 κρούσματα με καταγραφή 4 θανάτων ενώ στη Ρουμανία η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν εμφανιστεί από την αρχή του 2016 9.728 κρούσματα και καταγραφεί 35 θάνατοι. Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το Υπουργείο Υγείας, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο επτάμηνο (από 17/5/2017) έχουν καταγραφεί 780 περιστατικά (έως 14/12/17) δυο εκ των οποίων απεβίωσαν.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη η οποία οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Διακρίνεται σε 3 στάδια: το πρόδρομο (καραρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7-21 μέρες.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσμένων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά από την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται από 4 μέρες πριν από την έκθυση του εξανθήματος έως και 4 μέρες μετά.

Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών: οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα διάρροια, μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.

Τονίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), με επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.
Παρακαλούνται οι γονείς να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να απευθυνθούν σε παιδίατρο για τη σωστή τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών.
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμοί), αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σήμερα, τα έκτακτα μέτρα που συστήνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (6/9/2017) είναι:

α) Άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) όλων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που γεννήθηκαν μετά από το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με την μορφή μονοδύναμου ή μικτού εμβολίου MMR).

β) Έκτακτα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης, του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά από την 1η δόση ή σε περίπτωση υψηλού κινδύνου μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η δόση.

Οι αντενδείξεις εμβολιασμού είναι απολύτως συγκεκριμένες, οι εξής:

Α) Ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί αντένδειξη.
Β) Έγκυες. Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά από τον εμβολιασμό τους με MMR λόγω του θεωρητικού κινδύνου πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.
Γ) Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.
Δ)Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά.

Το εμβόλιο MMR χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.

Στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου σχετικά με το ίδιο θέμα υπενθυμίζαμε ότι οι επιδημίες μετά από ένα αρχικό αριθμό μικρών κρουσμάτων τείνουν να εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο με συνέπεια κάθε καθυστέρηση στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων να αυξάνει εκθετικά την δυσκολία τιθάσευσής τους και καλούσαμε τον κάθε πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον εαυτό του και κυρίως απέναντι στα παιδιά του, καθώς όπως τονίζαμε: ‘’θα είναι πραγματικά κρίμα να θρηνήσουμε σήμερα θύματα από μία νόσο η οποία έχει νικηθεί από την επιστήμη εδώ και δεκαετίες’’. Δυστυχώς πλέον έχουμε εισέλθει σε φάση ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας και ήδη υπάρχουν θύματα. Ας πράξουμε όλοι, πολίτες, ιατροί και πολιτεία, τα δέοντα ώστε η επιδημία να περιορισθεί το συντομότερο όπως και ο αριθμός των θυμάτων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας                                               Νίκος Κατσαρός Χρήστος Γιαννικούλης

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!