17Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Πύργος: "Θυσίας Μνήμη" - Σήμερα και αύριο το αφιέρωμα από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων

Ηλεία Ειδήσεις-Ενημέρωση, Ηλειακά Νέα

Πύργος: "Θυσίας Μνήμη" - Σήμερα και αύριο το αφιέρωμα από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων

Μία εξαιρετική

εκδήλωση-θεσμό, οργανώνει για εβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας,  με τίτλο «Θυσίας Μνήμη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων[θέατρο] του 1ου Γυμνασίου Πύργου [Γυμνασιάρχου Δούκα 20]και είναι αφιερωμένη στα δραματικά γεγονότα, αλλά και στους προσκόπους της Μικράς Ασίας, οι οποίοι θυσιάστηκαν, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν  παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Τις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού, αλλά και της ελληνικής ιστορίας, που εκτυλίχθηκαν στη Μικρά Ασία, μετά την κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, θα ξαναθυμηθούν οι μεγαλύτεροι και θα παρακολουθήσουν οι νεότεροι. 
Είναι μια  παρουσίαση που θα καλύψει όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα που μετέφεραν στην Ελλάδα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τερέζηςκαθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας,με Θέμα ''Μικρασιατικό Έπος και  συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων'' . στη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει τα δραματικά γεγονότα της εποχής αυτής.

Εφέτος,  για πρώτη φορά, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων και συγκεκριμένα η

-Πέττα Σοφία [Μορφωτικός και εξωραϊστικός σύλλογος Γλύφας Αγία Μαρίνα]

-Σοφιανός Αντώνης  Δημοτικός σύμβουλος-πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συν/σμού ''Η Κυλλήνη'',Πρόεδρος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κυλλήνης και   πρώην Πρόεδρος του Επιμορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος  Κ.Παναγιάς]

Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακά τραγούδια από την εξαιρετική χορωδία  του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, με τη σύμπραξη του πατ.Γεωργ.Αναγνωστοπούλου[βιολί] και Βασ.Μαχαίρα  [ούτι]

Θα ακολουθήσει συνεστίαση.[δηλώσεις συμμετοχής στους κ.κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Ανδρ.Γιατρά έγκαιρα]

Την επομένη, Κυριακή 10η Νοεμβρίου,μετά την θεία λειτουργία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.

Στις  παραπάνω  εκδηλώσεις  προσκαλούνται   να  παραστούν και  να   συμμετάσχουν οι  αιρετοί  και  μη άρχοντες  του  Νομού μας  ,σύλλογοι, οργανώσεις και πρόσφυγες από τις ''αλησμόνητες πατρίδες'' ,αλλά και το κοινό της περιοχής.

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!