21Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Κόσμος | Τουρκία: Πολιτική κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν με σχεδόν 50%

Διεθνή θέματα - Άμεση Ενημέρωση με Ειδήσεις από όλο τον Κόσμο

Τουρκία: Πολιτική κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν με σχεδόν 50%

Τουρκία: Πολιτική κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν με σχεδόν 50%

Μάχη για την είσοδό του στη Βουλή δίνει το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP

Μεγάλος και «αυτοδύναμος» νικητής είναι πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιθύνων νους της κλιμάκωσης της πόλωσης και της διεξαγωγής νέας εκλογικής αναμέτρησης, καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιτυγχάνει αυτοδυναμία, και όλα δείχνουν ότι θα κυβερνήσει μόνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το skai.gr, με καταγεγραμμένο άνω του 97% της επικράτειας το AKP προηγείται με 49,37% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,43%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 11,97% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είναι στο όριο για την είσοδό του στη Βουλή με 10,05%.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού.

Το ποσοστό του AKP αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι πολύ κάτω από το 48%. Σε συνδυασμό με τη μείωση της δύναμης του MHP και του HDP, το AKP οδεύει προς ισχυρή αυτοδυναμία.

Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο AKP. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του AKP είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.

Μείωση, και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Ένα από τα ανώτερα στελέχη του ΑΚΡ δήλωνε νωρίτερα ότι το κυβερνών κόμμα αναμένει τελικό ποσοστό 45 με 46%. «Αν αυτή η δυναμική συνεχιστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΑΚΡ 40,79%, CHP 24,95%, MHP 16,29%, HDP 13,12%.

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που πέταγαν πέτρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!