22Φεβρουάριος2020

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Κόσμος | Ερντογάν για Μητσοτάκη: Κάλεσε τον Χαφτάρ μονο για να μας προκαλέσει

Διεθνή θέματα - Άμεση Ενημέρωση με Ειδήσεις από όλο τον Κόσμο

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Κάλεσε τον Χαφτάρ μονο για να μας προκαλέσει

Έξαλλος φέρεται πως είναι ο τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Αθήνα ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε τα «πυρά» του και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την Daily Sabah Κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, φέρεται να είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι κάποιος εκ των ηγετών που μετείχε στη Διάσκεψη τον πλησίασε και του είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βελτιώσει την σχέση μαζί του.

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε “ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας πάλι”. Κι εγώ τους είπα “Τι πράγμα είναι αυτό … Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες; “του είπα. Επίσης του είπα “πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε”. Δυστυχώς ζούμε τέτοια προβλήματα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στον ίδιο διάλογο με τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν υπονόησε ότι τον προσέγγισε η Ιταλία για να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που περιλαμβάνει το σύμφωνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ερντογάν: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
Πρκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος και όσον αφορά τα νησιά και την υφαλοκρηπίδα, αφού επέμεινε στην τουρκική θέση, που δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο, οτι τα νησιά δεν έχουν καθόλου υφαλοκρηπίδα.

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις Πέτσα
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε ότι προφανώς ο πρόεδρος της Τουρκίας ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ προσκλήθηκε στην Αθήνα, προφανώς ενοχλήθηκε και από τις ευχαριστίες Χαφτάρ στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθήσει σε χαρακτηρισμούς και ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση.

«Δεν μας επηρεάζει εμάς αυτό, απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Στέλιος Πέτσας. Εμάς μας επηρεάζει ο στόχος να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του κοινοτικού κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας. Σε αυτό θα επιμείνουμε ότι και να λέει ο κ. Ερντογάν εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα σήμερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ εάν έχει τις τύχες της Λιβύης στα χέρια του μετά την επίτευξη πολιτικης λύσης έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του μνημονίου Τουρκίας - Τρίπολης αλλά και για να συνεχιστούν οι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών «πιάνοντας το νήμα από το 2010»

thetoc.gr

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!