21Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Lifestyle | Camera Zizanio 2015: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Lifestyle ειδήσεις και παρασκήνια για την ελληνική και διεθνή σόουμπιζ

Camera Zizanio 2015: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Camera Zizanio 2015: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το 18 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την 15η CAMERA ZIZANIO, που πραγματοποιούνται από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου.

Τα παιδιά και οι νέοι της Ηλείας, της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου, περιμένουν με λαχτάρα τις μέρες αυτές και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης φροντίζουν την κάθε λεπτομέρεια για να εξασφαλίσουν την αρτιότητά της. Ξεχωριστή είναι, όπως κάθε χρόνο, η προετοιμασία για την CAMERA ZIZANIO, που για 15η χρονιά έρχεται να δώσει την ευκαιρία της έκφρασης μέσα από την δημιουργία, σε παιδιά και νέους από όλο τον κόσμο.

Στα δεκαπέντε χρόνια της διοργάνωσής της, η Camera Zizanio κατάφερε να αναδειχθεί ως το σημαντικότερο διεθνές σταυροδρόμι της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας. Και δεν είναι οι αριθμοί που κάνουν την Camera Zizanio σημαντική αλλά η ξεχωριστή ποιότητα που αντανακλάται σε πολλά επίπεδα.

Όπως τονίζει και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Camera Zizanio, Νίκος Θεοδοσίου, «το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής διοργάνωσης είναι η, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, επιθυμία φίλων από το εξωτερικό να πάρουν μέρος με τη φυσική τους παρουσία σ’ αυτή τη γιορτή. Και ξέρουμε ότι για όλους οι καιροί είναι δύσκολοι. Και για μας πολύ στενάχωροι αφού εξ αιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη φιλοξενία όλων».

Στο επίπεδο των ταινιών: οι ανησυχίες, τα όνειρα και οι δημιουργικές αναζητήσεις των παιδιών και των εφήβων από την Ευρώπη και τον κόσμο φέτος φαίνεται να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Κι αυτό θα το δούμε στην οθόνη της 15ης Camera Zizanio όπου θα προβληθούν:
Πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). Ανάμεσα σ’ αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία.

- 110 ταινίες από την Ελλάδα, ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον. Αριθμός σχετικά μειωμένος από τις περυσινές, που οφείλεται στην καθυστερημένη ενημέρωση των σχολείων.

Αλλά η Camera Zizanio δεν είναι μόνο ταινίες. Έχει καταφέρει να είναι μια δράση διαρκείας που απλώνεται όλο το χρόνο μέσα και έξω από την Ελλάδα. Με εκτεταμένη εκπαιδευτική δράση, εργαστήρια, σεμινάρια, αποστολές στο εξωτερικό κλπ.

Τα δυο από τα βραβεία που έχουν «υλικό» υπόβαθρο, το βραβείο «Νίκος Καβουκίδης» και το βραβείο-υποτροφία τη Σχολής Σταυράκου, αποδίδουν καρπούς! «Βλέπουμε μαθητές να γυρίζουν ταινίες με επαγγελματικές προδιαγραφές με τη βοήθεια του μεγάλου έλληνα κινηματογραφιστή ενώ από τους υπότροφους της σχολής, που σπουδάζουν ήδη, περιμένουμε να επιστρέψουν σε λίγα χρόνια με επαγγελματικές δουλειές», υπογραμμίζει ο Νίκος Θεοδοσίου.

Στα ειδικά και με ξεχωριστή βαρύτητα βραβεία, που απονέμει η Camera Zizanio όπως αυτό του Συνηγόρου του Παιδιού, έρχεται από φέτος να προστεθεί το "Βραβείο Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη βέλτιστη πρακτική εγγραμματισμού στα μέσα"
Το Mythos Project, η μεγάλη πρόκληση των νεαρών επισκεπτών του Φεστιβάλ, που δημιουργούν, μέσα από πολυεθνικές ομάδες, ταινίες που αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και του κόσμου, φτάνει φέτος στην 5η χρονιά, έχοντας αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το εξαιρετικά σημαντικό Ελληνογερμανικό εργαστήριο ντοκιμαντέρ. Μια κοινή δράση νέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;». Η πρώτη φάση της δράσης πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας και η δεύτερη στον Πύργο τις ημέρες του Φεστιβάλ.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε την όλο και μεγαλύτερη προσφορά ελλήνων και ξένων επαγγελματιών του κινηματογράφου να συντονίσουν εργαστήρια προφέροντας γνώση και εμπειρία στους νέους στη δημιουργία ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ανιμέσιον.

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!