09Απρίλιος2020

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Οικονομία | Κορωνοϊός: Τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα

Ειδήσεις - Εκτακτη επικαιρότητα για Οικονομία Φορολογία Χρηματιστήριο και Κρίση στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα

Δίχτυ προστασίας

σε 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις και 1,4 εκατομμύριο εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση με την τρίτη δέσμη μέτρων που εξειδίκευσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των κλάδων που πλήττονται και θα δικαιούνται ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας απέναντι στις παρενέργειες του κορωνοϊού. Η λίστα θα μεταβάλλεται Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί το καλοκαίρι χωρίς κυρώσεις για τους εργοδότες ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού στη ρευστότητά τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ,

Χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων για αισχροκέρδεια, μετά από εκτεταμένους ελέγχους που ξεκινούν ενώ αναφορικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι θα εξεταστεί το θέμα. Ζήτησε από τις επιχειρήσεις διάλογο για να έχει τις απόψεις τους ενώ έκανε παράκληση στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματική ανάγκη χρήσης των μέτρων να μην τα χρησιμοποιήσουν δείχνοντας κοινωνική ευθύνη.

Αναλυτικά:

1.Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

2.Eπεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Προϋπόθεση είναι να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

3.Το επίδομα των 800 ευρώ, θα λάβουν όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4.Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του ,σε μεταγενέστερη φάση. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

5.Εκτακτο δώρο Πάσχα θα λάβουν οι 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας

Aναστολή σύμβασης εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Το μέτρο που είναι προσωρινό και έκτακτο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης.

Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη.

Μετά την χρήση του μέτρου ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.

Δεν θα υπάρχουν οχλήσεις από εισπρακτικές

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπήρξε συνεννόηση με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και συμφωνήθηκε να υπάρξει με ένα τηλεφώνημα τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεων τους, ενώ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Για να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη δόση, δήλωσε ο υπουργός. «Δεν θα υπάρξουν οχλήσεις στους πολίτες», δήλωσε. Αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις η κυβέρνηση θα πάρει δραστικότερα μέτρα.

real.gr

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myilianews.gr είναι μέλος του Online Media

Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

emedia

Το myILIAnews.gr στα Social!