18Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας: Διαχείριση απορριμμάτων - Η μεγάλη ευθύνη της Περιφέρειας

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας: Διαχείριση απορριμμάτων - Η μεγάλη ευθύνη της Περιφέρειας

Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας: Διαχείριση απορριμμάτων - Η μεγάλη ευθύνη της Περιφέρειας

Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, παρά τις αδυναμίες του, έβαλε επιτέλους τη σωστή σειρά:

Η Διαχείριση αποβλήτων ξεκινά από την:

1. ΠΡΟΛΗΨΗ, συνεχίζεται με την
2. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, προχωρά με
3. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ και μόνο τότε έρχεται η σειρά για
4. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ αυτού που παραμένει και την όποια
5. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ του υπολείμματος για ταφή ή κάποια άλλη χρήση

Δουλειά των Δήμων είναι κυρίως τα τρία πρώτα στάδια. Δουλειά της Περιφέρειας είναι να σχεδιάζει λύσεις για τα δύο τελευταία, να συντονίζει τη συνεργασία των Δήμων και να ετοιμάζει ένα ρεαλιστικό χρηματοδοτικό πλαίσιο για όλα.

Το αδιέξοδο αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να ξεπερασθεί αν υπήρχε κάποιος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα έδινε κατευθύνσεις. Γι` αυτό έπρεπε ΠΡΩΤΑ να γίνει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και μετά έπρεπε να ακολουθήσουν οι Δήμοι εξειδικεύοντας τα μέτρα. Αντί γι` αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «πέταξε το μπαλάκι» στους Δήμους, με αποτέλεσμα, αντί για Περιφερειακό Σχεδιασμό να έχουμε ένα συνονθύλευμα από ετερόκλητες προτάσεις... υπενθυμίζουμε ότι το κόστος των σχεδίων τοπικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων της Ηλείας «αγγίζει» το ποσό που πρόκειται να διατεθεί σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (30 εκατομμύρια ευρώ)!

Επί πέντε χρόνια, μοναδικές επιλογές της Περιφέρειας ήταν η εμμονή σε καταστροφικές επιλογές όπως ο ΧΥΤΑ Παπανικολού στην Αιγιαλεία και το θάψιμο των σκουπιδιών του Πύργου στον Αλφειό (από όπου ξεκινά η σημερινή τραγική εικόνα στην Ηλεία).

Μοναδική μας ελπίδα, πλέον, είναι να δοθεί χρόνος για ευρεία συνεννόηση και διαφάνεια ώστε να δημιουργηθεί στους πολίτες η σαφής αίσθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει...

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!