18Οκτώβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αθώοι οι ενεργοί πολίτες που αντιτάχθηκαν στη συνέχιση της λειτουργίας χωματερής και στην εγκατάσταση Δεματοποιητή στις Λίμνες Αλφειούσας Ηλείας

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αθώοι οι ενεργοί πολίτες που αντιτάχθηκαν στη συνέχιση της λειτουργίας χωματερής και στην εγκατάσταση Δεματοποιητή στις Λίμνες Αλφειούσας Ηλείας

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αθώοι οι ενεργοί πολίτες που αντιτάχθηκαν στη συνέχιση της λειτουργίας χωματερής  και στην εγκατάσταση Δεματοποιητή στις Λίμνες Αλφειούσας Ηλείας

Τη Δευτέρα 02 Νοεμβρίου 2015 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πύργου Ηλείας εκδικάστηκε η υπόθεση τριών ενεργών πολιτών κατηγορούμενων για τα αδικήματα της παράνομης βίας από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και της παρακώλησης συγκοινωνιών από κοινού.

Οι εν λόγω κατηγορούμενοι στην 01 Νοεμβρίου 2013 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο ως ‘πρωτεργάτες επεισοδίων’ στην είσοδο του ΧΑΔΑ Λιμνών όπου σύσσωμη η Κοινωνία της Αλφειούσας, των Μακρυσίων και της ευρύτερης περιοχής αντιτάχθηκε σθεναρά στα σχέδια των Δημοτικών Αρχών Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων για συνέχιση της λειτουργίας της παράνομης χωματερής και εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων και αποθήκης δεμάτων στην περιοχή των Λιμνών.

Κατά την ακροαματική διαδικασία το κατηγορητήριο κατέπεσε και οι κατηγορούμενοι πολίτες αθωώθηκαν πανηγυρικά. Μάλιστα, ο Εισαγγελέας στην αγόρευσή του ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι έπραξαν το αυτονόητο υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά που δεν προστάτευσε η Πολιτεία δια της Διοίκησης.

Από τα παραλειπόμενα της δίκης.
Η παρουσία και κατάθεση του πρώην Δημάρχου Πύργου κ. Παρασκευόπουλου ο οποίος επέμενε ότι οι κάτοικοι παρακώλυσαν τη διάθεση των απορριμμάτων ενόσω ο Δήμος τελούσε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα αναφερόμενος στην παρουσία του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος ανέφερε δηκτικά ότι ‘είναι εδώ για να σας τα πει, μας κυνήγησαν και δεν μας βοήθησαν οι Επιθεωρητές’.

Η παρουσία και η κατάθεση του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Μέρκου, ο οποίος αν και δεν υπηρετεί πλέον στη θέση αυτή μετά τη λήξη της θητείας του, τίμησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους κατοίκους κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο χώρο στις 14 Νοεμβρίου 2013, ότι δεν θα επιτρέψει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα και προσφέρθηκε να καταθέσει υπέρ του δίκαιου αγώνα των κατοίκων. Μάλιστα ο κ. Μέρκος αναφερόμενος στις πορισματικές εκθέσεις τόσο της υπηρεσίας του (ΕΥΕΠ) όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη κατέθεσε ότι αυτές κατατείνουν τεκμηριωμένα σε παράτυπη και παράνομη χωροθέτηση και αδειοδότηση του δεματοποιητή στις Λίμνες, η οποία βασίστηκε σε ανοχή, παραλείψεις, αβλεψίες ή/και ανακριβείς γνωματεύσεις ή βεβαιώσεις υπηρεσιών, πεπεισμένος ότι θα γίνει δεκτό από το ΣτΕ το αίτημα ακύρωσής της με την υπό έκδοση Απόφασή του.

Αναφερόμενος δε στα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Λιμνών (επαφή με προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη, εντός δάσους-δασικής έκτασης, άμεση γειτνίαση με τον Αλφειό, τις παραποτάμιες Λίμνες και καλλιέργειες, χαλαρά υδροπερατά εδάφη, ρηχή υδροφορία) κατάθεσε ότι η εγκατάσταση οιασδήποτε μονάδας διαχείρισης αποβλήτων και η επί μακρόν ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων σε αυτή τη θέση, αντίκειται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Δίκαιο και στους κανόνες της επιστήμης και ότι τεχνικά είναι εγκληματική επιλογή.

Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας από την πρώτη στιγμή μέχρι τέλους στήριξε άοκνα τον πολύμηνο αγώνα των κατοίκων των Λιμνών Αλφειού διεκπεραιώνοντας σειρά ενεργειών σε συνεργασία με τον έγκριτο δικηγόρο στο Συμβούλιο Επικρατείας κ. Βασίλη Δωροβίνη, το Συνήγορο του Πολίτη και την ουσιαστική συνδρομή με την τεχνογνωσία στελεχών όπως αυτή του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκου και των συνεργατών του.

Με τη διαπίστωση ότι η ασφάλεια και απονομή του Δικαίου εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη σωστή επιλογή προσώπων που ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους Νόμους , ευελπιστούμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να δοθεί διέξοδο στο δραματικό αδιέξοδο της αποτυχημένης διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε γωνιά του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας.

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας
Ενεργοί Πολίτες Αλφειούσας, Μακρισίων και ευρύτερης περιοχής.

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!