20Ιανουάριος2020

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Οικολόγοι Δυτικής Ελλάδας: "Όχι στην βιντζότρατα-Άμεσα θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός για προστασία του περιβάλλοντος"

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Οικολόγοι Δυτικής Ελλάδας: "Όχι στην βιντζότρατα-Άμεσα θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός για προστασία του περιβάλλοντος"

Οικολόγοι Δυτικής Ελλάδας: "Όχι στην βιντζότρατα-Άμεσα θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός για προστασία του περιβάλλοντος"

Χθες, Δευτέρα 30/10, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλή τον συνεκπρόσωπο, Κώστα Διάκο, επισκέφθηκαν του απεργούς αλιείς έξω από το ΥΠΑΑΤ, που διαμαρτύρονται λόγω της αναστολής απαγόρευσης της αλιείας με βιντζότρατες. Έγινε μια διεξοδική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα με τους αλιείς, οι οποίοι δήλωναν έντονα δυσαρεστημένοι από την τροπή που πήρε το θέμα για τις βιντζότρατες. Εξηγήσαμε στους αλιείς την πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων, ότι η προστασία του Περιβάλλοντος και ο υγιής τρόπος άσκησης των δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα στην θάλασσα απαιτεί ήπια διαχείριση, ενώ η επιλογή αλιείας με βιντζότρατα είναι στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση.

Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων παρέστη στην συνάντηση της επιτροπής των αλιέων με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, όπου ακολούθησε μια επίσης παραγωγική συζήτηση για την δρομολόγηση της επίλυσης του ζητήματος. Έπειτα από την συνάντηση ακολούθησε ενημέρωση στους αλιείς από τον Κώστα Διάκο στην είσοδο του Υπουργείου.

Στο τέλος της συνάντησης των Οικολόγων Πράσινων με τους αλιείς, ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, δήλωσε: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο τρόπος αλιείας με βιντζότρατες αποτελεί ευθεία παραβίαση της υποθαλάσσιας οικολογικής ισορροπίας, δεν είναι μόνο ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τους παράκτιους αλιείς, είναι και η άμεση απειλή επιβολής προστίμου στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης και την οριστική απαγόρευση της βιντζότρατας και των άλλων καταστρεπτικών συρόμενων αλιευτικών εργαλείων και επιμένουν σε μια συνολική αντιμετώπιση και του θέματος της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες με σεβασμό στο περιβάλλον και με ένα συγκροτημένο εθνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό».

Σημειώνουμε ότι με παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων, ο υπεύθυνος της ΕΠΕΚΕ Περιβάλλοντος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των ΟΠ, Γιώργος Δημαράς, θα ασκήσει επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, ενώ θα συγκαλέσει και την αρμόδια για το Περιβάλλον ΕΠΕΚΕ για το θέμα αυτό. Επίσης, ο Αν. Υπουργός ΑΑΤ και μέλος των ΟΠ, Γιάννης Τσιρώνης, διευκρίνισε ήδη την θέση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προς την επιλογή της άρσης της απαγόρευσης της αλιείας με βιντζότρατα. Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι απέστειλαν χθες επιστολή σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας σχετική συζήτηση για τις βιντζότρατες.

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!