17Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Περιβάλλον | Απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου στο Βόρειο Καρίς έδειξε η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Energean

Ειδήσεις και άρθρα για το περιβάλλον τoν καιρό την οικολογία την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανέωσιμες πηγές

Απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου στο Βόρειο Καρίς έδειξε η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Energean

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Energeanστο Βόρειο Καρίς, καθώς επιβεβαίωσε απολήψιμα (recoverableresources) 25 δισεκ. κυβικά μέτρα (0,9 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου καθώς και 34 εκατ. βαρέλια ελαφρού πετρελαίου (συνδυαστικά, 190 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου), ενισχύοντας τις ποσότητες υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στις άδειες Καρίς και Τανίν που κατέχει η επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, με την γεώτρηση η οποία εκτελέστηκε 700 μέτρα βορείως της κύριας γεώτρησης στο Βόρειο Καρίς, επιβεβαιώθηκαν:

-36 δισεκ. κυβικά μέτρα (1,3 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου σε θέση (GasInitiallyinPlace) έναντι αρχικής εκτίμησης για 28 ως 42 δισεκ. κυβικά μέτρα.

-Απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (0,9 τρισεκ. κυβικά πόδια) και 34 εκατ. βαρέλια ελαφρού πετρελαίου.

-Οι ποσότητες έρχονται να προστεθούν στα 68 δισεκ. κυβικά μέτρα (2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και στα 33 εκατ. βαρέλια ελαφρού πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα (2Pκαι 2C) που έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις άδειες Καρίς και Τανίν της Energean.

Το εύρος των εκτιμήσεων που επιβεβαίωσε η γεώτρηση, απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Χαμηλή Εκτίμηση Βασική Εκτίμηση Υψηλή Εκτίμηση
Αέριο σε θέση (τρισεκ.κ.π) 1,1 1,3 1,8
Αέριο σε θέση (δισεκ.κ.μ.) 30 35,6 51,6
Απολήψιμο αέριο (τρισεκ.κ.π) 0,7 0,9 1,4
Απολήψιμο αέριο (δισεκ.κ.μ.) 19,5 24,9 38,7
Απολήψιμοι ρευστοί υδρογονάνθρακες (εκατ. βαρέλια) 25,2 34,2 55,0

Η ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς θα αναπτυχθεί με σύνδεση ( tie-back) στo FPSO«EnergeanPower», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5,4 χιλιομέτρων από το κοίτασμα και έχει δυναμικότητα 8 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η Energeanέχει ήδη υπογράψει οριστικά συμβόλαια για ποσότητες 4,7 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχει υπογράψει καταρχήν συμφωνία (TermSheet) και με την MrcAlonTavorPower, Ltd., την κοινοπραξία που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής AlonTavor.

Τα μελλοντικά συμβόλαια που σχεδιάζει να υπογράψει η Energeanαφορούν τόσο την ισραηλινή αγορά όσο και την εξαγωγή αερίου σε αγορές –κλειδιά στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου.

Tο γεωτρύπανο StenaDrillMax, το οποίο έχει μισθώσει η Energean, πρόκειται τώρα να επιστρέψει στο Καρίς για την ολοκλήρωση των τριών αναπτυξιακών γεωτρήσεων στο κύριο κοίτασμα.

OΜαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά:

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς επιβεβαιώνει στο υψηλότερο εύρος τις αρχικές μας εκτιμήσεις και αυξάνει τις απολήψιμες ποσότητες στο Ισραήλ κατά 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και 34 εκατ. βαρέλια ελαφρού πετρελαίου. Επιπλέον, η εξέλιξη συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση προς τους μετόχους μας και μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να συμβολαιοποιήσουμε πρόσθετες ποσότητες αερίου ώστε να επιτύχουμε την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας των 8 δισεκ. κυβικών ποδιών ετησίως του FPSO“EnergeanPower”. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της EdisonE&P, προχωρώντας παράλληλα την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς».

energean xartofylakio

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!