21Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Ο Νίκος Βούτσης Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Ο Νίκος Βούτσης Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Ο Νίκος Βούτσης Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Τί προβλέπει ο κανονισμός

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές - 113 τα λευκά και 3 τα άκυρα ψηφοδέλτια - Απουσία με νόημα αυτή του Νίκου Νικολόπουλου - Αιχμή κατά της Ζωής η αναφορά του στην ανάγκη αποφυγής της τυπολατρείας στο Κοινοβούλιο

Ημέρα εκλογής Προέδρου στη Βουλη η σημερινή όπου η Ολομέλεια εξέλεξε τον Πρόεδρό της σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα προχωρήσει και στην εκλογή των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε προτείνει τον Νίκο Βούτση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δηλώνει πως οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

 Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον Νίκο Βούτση.

Ο νεοεισελθών στη Βουλή Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως η Ενωση Κεντρώων θα ψηφίσει τον «συμπαθή συνάδελφο μηχανικό» Νίκο Βούτση.

Να θυμίσουμε πως η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων, ρεκόρ που ως φαίνεται δεν πρόκειται να καταρρίψει ο Νίκος Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος και αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τους Τάσο Κουράκη, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργο Βαρεμένο.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).

Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Το κόμμα θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151).

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!