15Νοέμβριος2019

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Μιχάλης Κατρίνης: «Ανέτοιμη η κυβέρνηση απέναντι στην κατάρρευση της Thomas Cook»

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Μιχάλης Κατρίνης: «Ανέτοιμη η κυβέρνηση απέναντι στην κατάρρευση της Thomas Cook»

Ερώτηση 15 βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής

Ερώτηση για την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook συνυπέγραψε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε διακίνηση αριθμού τουριστών στη χώρα χρεωκόπησε, αφήνοντας στην τύχη τους 650 εργαζόμενους στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες ταξιδιώτες ανά την υφήλιο, σε αναζήτηση μέσου επιστροφής.

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ανέτοιμη απέναντι στην κατάρρευση της ThomasCook, αφήνοντας ανοχύρωτες τις ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στην όχι και τόσο αιφνίδια πτώχευση αφού η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τους τελευταίους 6 μήνες. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης στις 26 Ιουλίου, με αναρτήσεις του στο Twitter, δημοσιοποιούσε φωτογραφίες από τη συνάντηση του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ.Φανκχάουζερ και «λάμβανε» τις διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία θα παρέμενε ηγέτιδα στον χώρο του τουρισμού.

Προφανώς στην κυβέρνηση δεν είχαν ακούσει τίποτα για την διαρκή πτώση της μετοχής της το τελευταίο εξάμηνο, την αδυναμία κάλυψης των υψηλών δανειακών της υποχρεώσεων και τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών της που ήθελαν να διασφαλίσουν τα χρήματα τους.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε σα να μην ήξερε την υπερέκθεση της ελληνικής τουριστικής αγοράς στην Thomas Cook, και δεν απηύθυνε ούτε μία προειδοποίηση στις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αντασφάλιση για ενδεχόμενα διαφυγόντα έσοδα.

Προκαλεί επίσης εντύπωση η αδιαφορία για την τύχη των 650 περίπου εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς ή πρόνοιας.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 15 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητείται από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το σχέδιο προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, για μέτρα περεταίρω υποστήριξης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, καθώς και για την καταγραφή των επιπτώσεων στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου, στα δημόσια έσοδα και στην ανάπτυξη της οικονομίας

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ - Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΑΠ:863/24-09-2019

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τους Υπουργούς:

1) Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη

2) Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

4) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση

5) Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια

Θέμα: “Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό από την αιφνίδια χρεοκοπία του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook”

Ο αρχαιότερος ταξιδιωτικός οργανισμός του πλανήτη, η βρετανική εταιρεία «Thomas Cook», οδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες ανά την υφήλιο σε αναζήτηση μέσου επιστροφής και πυροδοτώντας την «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης», όπως τη χαρακτήρισε η βρετανική κυβέρνηση.

Η ανησυχία για την επίπτωση της πτώχευσης στο ελληνικό τουρισμό και εν γένει στην ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς, όπως ανέφερε o Υπουργός Τουρισμού, η Thomas Cook ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε διακίνηση αριθμού τουριστών στη χώρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι έφτασαν τα 3 εκ.

Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα 48 ξενοδοχεία λειτουργούν υπό το σήμα της Thomas Cook στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των υπαλλήλων της Thomas Cook εκτιμάται σε 650 άτομα ενώ υπήρχαν δρομολογημένες επενδύσεις πάνω από 150 εκ. ευρώ για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υφισταμένων.

Η σημασία του ελληνικού τουρισμού για την εγχώρια οικονομία είναι κατά κοινή ομολογία τεράστια. Η τουριστική βιομηχανία είναι παραδοσιακά βασική κινητήριος δύναμη και ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council - WTTC) το 2018 ο ελληνικός τουριστικός τομέας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% - δηλαδή τριάμισι φορές πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εν γένει (1,9%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο τομέας αντιπροσωπεύει το 20,6% του ελληνικού ΑΕΠ (πρώτη φορά ιστορικά ξεπέρασε το 20%) την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 10,4% και ο ευρωπαϊκός στο 2,4%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 5 ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προέρχεται από τον τουριστικό τομέα. Τα έξοδα των επισκεπτών αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του συνόλου της απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουριστικό τομέα κάτι που ισοδυναμεί με 988,6 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2019, ο αριθμός αυτός προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 εκατ. για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία του WTTC.

Δεδομένου του διαφαινόμενου προβλήματος, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποια μέτρα άμεσης ανακούφισης εξετάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις ζημιωθείσες επιχειρήσεις (αναστολή - «πάγωμα» εισφορών ή οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες) λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι είχαν αποκλειστική συνεργασία με την THOMAS COOK προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους ιδίους και τους εργαζόμενους τους;

2) Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση, μέσω του ΕΟΤ, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της πτώχευσης και να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην τουριστική αγορά;

3) Ποια υπολογίζεται ότι είναι η επίπτωση της πτώχευσης στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου, τόσο από τη μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις διασυνδεόμενες με αυτόν επιχειρήσεις, όσο και από την ακύρωση των επισκέψεων ως το τέλος της παρούσης σεζόν όσο και της επόμενης;

4) Τι επίπτωση αναμένεται να υπάρξει στα δημόσια έσοδα και στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας;

5) Πόσα και ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία και τα λοιπά δικαιώματα της επιχείρησης στη χώρα; Υπάρχουν κατατεθέντα αναπτυξιακά σχέδια από την πτωχευθείσα εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες; Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή της Thomas Cook ώστε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να μην περιέλθουν σε αχρηστία κατά την περίοδο της εκκαθάρισης αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν;

6) Επιβεβαιώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση; Πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση την άμεση εργασιακή αποκατάσταση όσων μείνουν άνεργοι;

7) Υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίξει νομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε νομικές ενέργειες που πιθανώς να χρειαστεί να γίνουν στην έδρα της επιχείρησης; Υπάρχει η πρόθεση σε συνεργασία με άλλες τουριστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδιώξουν να βρεθούν λύσεις για τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις της ΕΕ με ομοιόμορφο τρόπο;

8) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ενημέρωση και καθοδήγηση του τουριστικού κόσμου για τη διαμορφούμενη κατάσταση, ώστε να διαχειριστούν με αλληλεγγύη και ψυχραιμία τους ταξιδιώτες που επλήγησαν;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης                   

Δημήτρης Μπιάγκης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Απόστολος Πάνας          

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Μουλκιώτης

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Μπουρχάν Μπαράν

Ανδρέας Πουλάς

myILIAnews.grΕιδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!